Τεστ ελαστικών 2019: Χάλια τα λάστιχα των ελαφρών επαγγελματικών [video]

Τεστ ελαστικών 2019: Χάλια τα λάστιχα των ελαφρών επαγγελματικών [video]

Συνολικά 32 μοντέλα ελαστικών δοκιμάστηκαν από το Touring Club Suisse. Τα 15άρια των μίνι και σουπερμίνι τα πήγαν καλά, αλλά τα αποτελέσματα στα 16άρια των επαγγελματικών ήταν απογοητευτικά.

Το Touring Club Suisse, μεγάλη ελβετική λέσχη εξυπηρέτησης των χρηστών δρόμων, μόλις δημοσίευσε τα αποτελέσματα 2019, στο πλαίσιο των παραδοσιακών ετήσιων τεστ που κάνει για χειμωνιάτικα [βλ. τελευταία δοκιμή] και στάνταρ λάστιχα. Για το «Καλοκαίρι 2019», 32 μοντέλα δοκιμάστηκαν εφέτος. Αξιολογήθηκαν σε στεγνό και βρεμένο οδόστρωμα, καθώς και σε υψηλή ταχύτητα, ενώ επίσης αξιολογήθηκαν με κριτήρια άνεσης (θορύβου) και οικονομίας (φθορά).

Εξετάστηκαν 16 μοντέλα ελαστικών διάστασης 185/65 R15 88H. Λάστιχα που κατά κύριο λόγο τοποθετούνται σε αυτοκίνητα πόλης –μίνι και σουπερμίνι. Η αξιολόγηση έγινε με ένα Volkswagen Polo. Η θετική πλευρά ήταν ότι όλα τους πήραν καλούς βαθμούς. Δύο μάλιστα χαρακτηρίστηκαν ως «ιδιαίτερα συνιστώμενα» και αξιολογήθηκαν με τέσσερα στα πέντε αστέρια: Το Bridgestone Turanza T005 και το Vredestein Sportrac 5. Τα άλλα χαρακτηρίστηκαν «συνιστώμενα» (τρία αστέρια), με τις κύριες αδυναμίες τους στο βρεγμένο δρόμο.

tyre test

Το TCS δοκίμασε για πρώτη φορά τα λάστιχα που τοποθετούνται σε ελαφρά επαγγελματικά οχήματα και μερικές φορές στην οικογενειακή/επιβατική έκδοσή τους ή για τη μεταφορά μικρών γκρουπ, όπως το Volkswagen Transporter. Η δοκιμή επικεντρώθηκε στη διάσταση 215/65 R16C 109T. Αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου καλά. Κανένα μοντέλο «δεν συνιστάται ιδιαίτερα», ενώ μόνο τα πέντε από τα 16 «συνιστώνται».

Δύο κρίθηκαν «συνιστώμενα με επιφύλαξη» βαθμολογούμενα με δύο αστέρια, μεταξύ αυτών και το Michelin Agilis +. Το TCS σημειώνει ότι «η απόδοση των περισσοτέρων από αυτά τα λάστιχα σε υγρό οδόστρωμα είναι ιδιαίτερα απαράδεκτη και η συμπεριφορά τους υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί ακόμη και να χαρακτηριστεί ως επικίνδυνη».

tyre test

Το TCS εξηγεί ότι το κριτήριο προτεραιότητας για τους επαγγελματίες είναι η μακροζωία του ελαστικού. Αλλά οι κατασκευαστές έχουν πρόβλημα να συνδυάσουν αυτή την ποιότητα με μια καλή πρόσφυση στο βρεμένο. Ωστόσο, το TCS αναφέρει ότι τα λάστιχα C (για το Commercial), τα οποία είχαν χαμηλά αποτελέσματα, μπορούν να «αντικατασταθούν σε πολλά βαν ή καμιονέτες με λάστιχα για επιβατικά αυτοκίνητα», ειδικά εάν το όχημα προορίζεται για ιδιωτική χρήση.

Όλες οι λεπτομέρειες του τεστ στο σάιτ του TCS

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube