Απολαύστε τον άγριο ήχο της Lancia Rally 037 [video]

Απολαύστε τον άγριο ήχο της Lancia Rally 037 [video]

Το «σκίσιμο» του κινητήρα, το στρίγκλισμα του κομπρέσορα και οι αλλαγές από το συμβατικό κιβώτιο ξυπνούν μνήμες από τη χρυσή εποχή του WRC.

H Lancia ήξερε να εκμεταλλεύεται τα περιθώρια των κανονισμών. Το έκανε με τη Stratos το 1972 και το επανέλαβε μια δεκαετία αργότερα με τη Rally 037.

Εκεί που η Audi ήρθε να αλλάξει τα ράλι με τη δύναμη του 5κύλινδρου τούρμπο και την πρόσφυση της τετρακίνησης, η Lancia πόνταρε σε πιο παραδοσιακές αξίες: την ευελιξία και το ζύγισμα που χάριζε η κεντρομήχανη διάταξη αφενός, και το μικρό βάρος που έδινε η αγωνιστική κατασκευή αφετέρου. Διότι η 037 δεν ήταν ένα βελτιωμένο αυτοκίνητο δρόμου, όπως το Audi Quattro, αλλά ένα καθαρόαιμο πρωτότυπο. Μπορεί να έφερνε οπτικά προς τη Lancia Montecarlo, αφού μοιραζόταν με αυτήν το κεντρικό τμήμα του πλαισίου, αλλά είχε σωληνωτά χωροδικτυώματα μπροστά και πίσω, για να στηρίζουν τον κινητήρα και τις αγωνιστικές αναρτήσεις, κι από πάνω ένα πανάλαφρο αμάξωμα από συνθετικό Kevlar. Το τι προστασία παρείχε αυτό, το είδαμε δυστυχώς στο μοιραίο ατύχημα του Attlilio Bettega στην Κορσική, το 1985…

H Lancia του Bettega μετά το μοιραίο ατύχημα

Παιδί τριών «μάγων», του Pinifarina (εξωτερική σχεδίαση), του Lampredi (κινητήρας) και του Limone (μηχανολογική σχεδίαση), και με την πείρα και την οργάνωση της κορυφαίας ομάδας Abarth υπό τον Cesare Fiorio, η Lancia Rally 037 ήταν αχτύπητη στην άσφαλτο και ιδιαίτερα αξιόπιστη στο χώμα. Με βασικούς οδηγούς τον Walter Rörhl (3 νίκες), τον Markku Alén (2 νίκες) και τον Bettega, κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών το 1983, νικώντας τα πανίσχυρα Audi. Ήταν το τελευταίο πισωκίνητο rallycar που πήρε τον τίτλο.

Ο τρόπος που άλλαζε κατεύθυνση η 037 ήταν μοναδικός και το στρίγκλισμα του Volumex χαρακτηριστικό. Οι μεγαλύτεροι από εμάς, που την πρόλαβαν στις ειδικές του Ακρόπολις και του Χαλκιδικής, δεν θα την ξεχάσουν ποτέ. Οι νεότεροι έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν στα ράλι κλασικών αυτοκινήτων, απ’ όπου και τα πλάνα στο video που ακολουθεί.

Enjoy!

[Video: 19Bozzy92]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube