Η Lancia Stratos ζει και κερδίζει! [video]

Η Lancia Stratos ζει και κερδίζει! [video]

Απολαύστε την με μάτια και αυτιά, και ακούστε την ιστορία της από τον παλιό πιλότο F1 που την έκανε πέρσι πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Μόνο 500 Lancia Stratos έχουν κατασκευαστεί. Και η ιστορία της ιταλικής βολίδας περιλαμβάνει τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ράλι, το 1974, 1975 και 1976. Μιλάμε για ένα από τα πιο συλλεκτικά αυτοκίνητα, κι όμως ο Érik Comas την οδηγεί σαν να ήμασταν ακόμα στο 1974. Όλοι οι βενζινοαίματοι τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Ο Comas, πρώην πιλότος στη Formula 1, τρέχει με τη 44χρονη αυτή Stratos Group 4 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστορικών Αυτοκινήτων της FIA. Πέρσι κέρδισε πολλά νεότερα αγωνιστικά και πήρε τον τίτλο. Ο ιδανικός τρόπος για να αποτίσεις φόρο τιμής σε αυτό το θρυλικό αυτοκίνητο.

Όπως όλοι ξέρουμε, η Stratos ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που φτιάχτηκε ειδικά για αγώνες ράλι του WRC. Το κοντό της μεταξόνιο της χάριζε απίστευτη ευελιξία και ο κινητήρας Ferrari Dino 2.4 V6 στο κέντρο είχε πολλή δύναμη, έως και 320 PS. Το αυτοκίνητο ήταν τόσο ανταγωνιστικό, που πήρε νίκη σε ράλι του WRC –τον Γύρο της Κορσικής– ως ιδιωτική συμμετοχή, 7 χρόνια μετά το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα.

Πέρα από το αγωνιστικό παλμαρές, είναι όμως και η μοναδική της γραμμή από την πένα του Marcello Gandini που κάνει τη Stratos ένα από τα πιο διάσημα και ποθητά αυτοκίνητα στην Ιστορία.

Ο 55χρονος σήμερα Comas έχει κερδίσει στην καριέρα του το Διεθνές Πρωτάθλημα F3000, έχει τρέξει για χρόνια στην F1, ήταν ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην ιστορία του Ιαπωνικού Πρωταθλήματος GT, κι όμως λέει: «Από όλα τα αγωνιστικά που έχω οδηγήσει στη ζωή μου, η Lancia Stratos είναι αυτή που μου χαρίζει τα πιο έντονα συναισθήματα. Το κράτημά της είναι τέλειο».

Το πολύ ποιοτικό κανάλι Petrolicious γύρισε αυτό το video με τον Γάλλο οδηγό και τη Stratos του, στο σπίτι του στη γαλλική επαρχία και στους γύρω –βρεγμένους και χιονισμένους– δρόμους. Αξίζει να το παρακολουθήσετε με προσοχή, αφού δυναμώσετε την ένταση του ήχου.
 
[Πηγή: Petrolicious / YouTube]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube