Αποκλειστικά «ηλεκτρική» η Peugeot από το 2030

Αποκλειστικά «ηλεκτρική» η Peugeot από το 2030

Από το τέλος της δεκαετίας που τρέχει, η Peugeot θα διαθέτει στην γκάμα της μόνο ηλεκτρικά οχήματα στη Γηραιά Ήπειρο.

Peugeot

Κάποιοι κατασκευαστές, τουλάχιστον δημόσια, περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να δηλώσουν πότε θα εξηλεκτρισθούν κατά 100%. Η Peugeot όμως ανήκει σε αυτούς που πλέον δηλώνουν ευθαρσώς πως το θερμικό μέλλον τους στη Γηραιά Ήπειρο τελειώνει σύντομα.

Όλοι οι κατασκευαστές βέβαια γνωρίζουν ότι στην Ευρώπη η μετάβαση στην αποκλειστικώς ηλεκτρική κινητικότητα είναι αναπόφευκτη και μάλιστα με πολύ βραχύ ορίζοντα. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θα απαγορεύουν την πώληση αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα, έστω κι αν αυτός αποτελεί μέρος ενός υβριδικού συστήματος, από το 2035.

Όσον αφορά λοιπόν την Peugeot, η εταιρεία από το Sochaux δήλωσε δι’ επίσημων χειλέων την ολοκληρωτική μετάβασή της σε μια ηλεκτρική γκάμα μοντέλων από το 2030. Σε συνέντευξή της στο Automotive News Europe, η Linda Jackson, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο της Peugeot στις αρχές του 2021, επιβεβαίωσε την παραπάνω ημερομηνία. Ωστόσο, διευκρίνισε, όπως συμβαίνει κατά δήλωση και άλλων κατασκευαστών, ότι αυτή θα είναι μια επιλογή αποκλειστικά για την Ευρώπη και ότι η Peugeot θα συνεχίζει να διαθέτει βενζινοκίνητα μοντέλα σε άλλες ηπείρους.

Πέρα από την Peugeot, στο υπόλοιπο πρώην Groupe PSA, οι φίρμες θα κινηθούν με ταχύτερο διασκελισμό για την αλλαγή, καθώς η DS Automobiles θα γίνει εξ ολοκλήρου ηλεκτρική το 2026 και η Opel το 2028.

Peugeot

Επί του παρόντος, η αμιγώς ηλεκτρική γκάμα της Peugeot συντίθεται από τις ηλεκτρικές παραλλαγές των 208, 2008, Rifter και Traveler, καθώς και όλων των επαγγελματικών της. Ανακοινώθηκε δε ότι θα υπάρξει και μια 100% ηλεκτρική έκδοση του νέου 308. Αλλά το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι η άφιξη μοντέλων πάνω στις νέες πλατφόρμες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να δέχονται ηλεκτροκινητήρα, προϊόντα συνεργασίας του πρώην Groupe PSA και της πρώην FCA που πλέον συνθέτουν τον Όμιλο Stellantis.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τέσσερις αρχιτεκτονικές θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών όλων των εταιρειών που απαρτίζουν τον όμιλο. Με το επόμενο Peugeot 3008 να έχει την τιμή να εγκαινιάσει μία από αυτές το 2023, την STLA Medium. Η τρίτη γενιά του γαλλικού κόμπακτ SUV θα είναι επομένως ηλεκτρική, αν και θα διατηρήσει παράλληλα μια υβριδική περίοδο, προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube

Videos από το DRIVE