Το Nissan Leaf λέει «αντίο» στην Ευρώπη

Το Nissan Leaf λέει «αντίο» στην Ευρώπη

Το Nissan Leaf που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2010, θα σταματήσει την ευρωπαϊκή παραγωγή του. Ο Ιάπωνας κατασκευαστής εργάζεται για τον αντικαταστάτη του που θα έχει κοψιά SUV.

Nissan Leaf

Η παραγωγή του Nissan Leaf σύντομα θα σταματήσει στη Βρετανία και μια νέα σελίδα πρόκειται να γυρίσει για την ιαπωνική εταιρεία στην Ευρώπη.

Δεκατέσσερα χρόνια ύστερα από τα πρώτα του βήματα στη Γηραιά Ήπειρο, το Nissan Leaf ετοιμάζεται να αφήσει τη σκηνή. Το εργοστάσιο στο Sunderland, μια πόλη στη βορειοανατολική Αγγλία, θα σταματήσει την κατασκευή του Leaf από την εβδομάδα που ξεκινά αύριο, 4 Μαρτίου 2024.

Η ιαπωνική φίρμα διευκρινίζει ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν ακόμα να κάνουν τις παραγγελίες τους για το υπάρχον Nissan Leaf μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα

Nissan Leaf

To Nissan Leaf δεν είναι ένα οποιοδήποτε μοντέλο. Τουναντίον πρόκειται για εμβληματικό αυτοκίνητο της Nissan και ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά που σημείωσαν εμπορική επιτυχία

Μπορούμε μάλιστα να πούμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’10, το Nissan Leaf ήταν το μοντέλο που έφερε τον εκδημοκρατισμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. 

Η Nissan ξεκίνησε να κατασκευάζει το Leaf στο Sunderland το 2013, τρία χρόνια ύστερα από το λανσάρισμά του.

Η παραγωγή της έκδοσης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα ξεκίνησε το 2017. Εκπρόσωπος της Nissan είπε ότι «η τρέχουσα γενιά του Nissan Leaf, του πρώτου 100% ηλεκτρικού mainstream αυτοκινήτου στον κόσμο, πλησιάζει στο τέλος του κύκλου ζωής της στην Ευρώπη». Η ιαπωνική φίρμα διευκρινίζει ότι οι Ευρωπαίοι πελάτες μπορούν ακόμα να κάνουν τις παραγγελίες τους για το υπάρχον Leaf μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα.

Εκτός Ευρώπης, δεν τίθεται ακόμη θέμα διακοπής της παραγωγής του Leaf. Τα αμερικανικά και τα ιαπωνικά εργοστάσια θα συνεχίσουν να το κατασκευάζουν. Στην ευρωπαϊκή αγορά, ο ανταγωνισμός έχει κλιμακωθεί με τα χρόνια και το κόμπακτ ηλεκτρικό της Nissan δεν είναι πλέον ελκυστικό. Παράλληλα, η ιαπωνική εταιρεία εργάζεται ήδη πάνω στο αυτοκίνητο που θα αντικαταστήσει το Leaf. Ένα κόμπακτ SUV του οποίου η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2026. Αλλά η Nissan έχει υποσχεθεί να το αποκαλύψει στο ευρύ κοινό μέσα στο 2024.

Nissan Leaf

Στο Sunderland επομένως, η Nissan θα κατασκευάζει τρία νέα ηλεκτρικά μοντέλα: Τους ηλεκτρικούς αντικαταστάτες για τα Juke και Qashqai και τον αντικαταστάτη του Leaf. Όταν λανσαριστεί η τρίτη γενιά του τελευταίου, η Nissan σχεδιάζει να παράγει περίπου 100.000 μονάδες ετησίως στο βρετανικό εργοστάσιο.

Να προσθέσουμε δε, ότι ο Ιάπωνας κατασκευαστής συνεργάζεται με την κινεζική Envision AESC, βασικό εταίρο του στην κατασκευή μπαταριών. Το 2024, η Nissan σχεδιάζει να ανοίξει ένα εργοστάσιο δυναμικότητας 11 GWh.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube