Η Jeep γιορτάζει τα 80 με τη γενέθλια σειρά «80th Anniversary»

Η Jeep γιορτάζει τα 80 με τη γενέθλια σειρά «80th Anniversary»

Η Jeep ετοιμάζεται να γιορτάσει εφέτος τα 80 χρόνια της. Και ελλείψει Σαλονιών Αυτοκινήτου, ανακοινώνει μια ειδική σειρά «80th Anniversary» σε μεγάλο μέρος του καταλόγου. Αρχής γενομένης από το Compass.

Το 2021 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για την Jeep που, από το 1966, γιορτάζει τα πιο χαρακτηριστικά γενέθλιά της. Εφέτος λοιπόν που ο Αμερικανός κατασκευαστής θα γιορτάσει την 80ή επέτειό του, αδράχνει την ευκαιρία να λανσάρει την ειδική σειρά «80th Anniversary» στο Renegade, στο Wrangler, στο ανανεωμένο Compass…

Και κυρίως στο Gladiator, το πρώτο pick-up της Jeep από την εποχή του Commanche (1985-1992), το οποίο θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από τον Απρίλιο.

Jeep 80th Anniversary

Η γενέθλια σειρά, αρχικά στην αγορά με το ανανεωμένο Compass, θα έχει κυρίως κοσμητικό χαρακτήρα: Σήματα «80th Anniversary», διακοσμήσεις σε «γκρι του γρανίτη», εξώραφες καπιτονέ επενδύσεις στα καθίσματα, στιλπνές μαύρες διακοσμητικές γαρνιτούρες και ζάντες σε ειδικά σχέδια.

Ως στάνταρ, η έκδοση «80th Anniversary» υιοθετεί οθόνη αφής που το μέγεθός της θα κυμαίνεται από 8,4 έως 10,1 ίντσες ανάλογα με το μοντέλο, ενσωμάτωση smartphone με UConnect, Pack LED και μια πολύ μικρή εξατομίκευση με την αναγραφή «Since 1941» στην κεντρική οθόνη.

Jeep 80th Anniversary

Με ίδρυση στις αρχές της δεκαετίας του ’40, η Jeep οφείλει την ανάπτυξή της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στις παραγγελίες του Αμερικανικού Στρατού. Εκείνη την εποχή, ο Karl Probst, σχεδιαστής από το Detroit, κατάφερε να προμηθεύσει, για την εταιρεία Bantam, ένα πρώτο πρωτότυπο σε χρόνο ρεκόρ στον στρατό, ο οποίος είχε λανσάρει μια μεγάλη καμπάνια για προσφορές.

Έτσι, ησκληροτράχηλη όσο και πρωτόγονη κληρονομιά της Jeep ξεκινά από το 1940, με το Bantam Reconnaissance Car (BRC). Όμως η Bantam είχε πολύ μικρή δομή για να εξασφαλίσει επαρκή παραγωγή, οπότε το σχέδιο δόθηκε για κλωνοποίηση σε δύο μεγάλους κατασκευαστές, τη Willys και τη Ford. 

Jeep 80th Anniversary

Βαφτισμένο «Jeep» (κατ’ άλλους από την στρατιωτική ορολογία που περιέγραφε τα πρωτότυπα και κατ’ άλλους από τα αρχικά GP –«Djipi»- για το General Purpose, γενικής χρήσης), το πρότζεκτ ήταν η ιδανική σύνθεση του ρουστίκ και του μοντέρνου: Κινητήρας με τέσσερις κυλίνδρους και μπόλικη ροπή, τροχοί στις γωνίες του οχήματος για ακρίβεια στους χειρισμούς, κίνηση και στους δύο άξονες, και ανάρτηση με μεγάλη ελευθερία άρθρωσης.

Jeep 80th Anniversary

Τα Jeep θα διέσχιζαν τον Ατλαντικό για να πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Με παρουσία σε όλα τα μέτωπα του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου συμβόλιζαν την ελευθερία και ποτέ άλλοτε ένα στρατιωτικό όχημα δεν έγινε τόσο συμπαθές. Από την άλλη, ο πολλαπλασιασμός των εκδόσεών μιας φθηνής και βασικής κατασκευής εξυπηρέτησε τα πρώτα χρόνια της αυτοκίνησης μιας οικονομικά χειμαζόμενης μεταπολεμικής Ευρώπης και έφερε το 4x4 λάθρα σε αστική χρήση. 

Έτσι ως γενάρχης των σύγχρονων 4x4, αλλά και πολιτογραφημένος «αστός» αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για όλους σχεδόν τους κατασκευαστές, βάζοντας το 4x4 στην καθημερινότητά μας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube