Εγκατάσταση οικιακού ταχυφορτιστή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εγκατάσταση οικιακού ταχυφορτιστή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Για όποιον αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο η αγορά και εγκατάσταση ενός ταχυφορτιστή. Τι σημαίνει όμως αυτό, ως κόστος και διαδικασία;

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, η πράξη δείχνει πως η καλύτερη ώρα για να φορτίσει ένα αμιγώς ηλεκτρικό ή plug-in hybrid αυτοκίνητο είναι το βράδυ, στο σπίτι. Αυτό ισχύει για δύο λόγους. Αρχικά γιατί μεσολαβούν αρκετές ώρες ακινησίας και άρα εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος χρόνος φόρτισης. Κατά δεύτερον γιατί το οικιακό ρεύμα είναι σημαντικά πιο οικονομικό (μιλάμε για μία εξοικονόμηση που μπορεί να ξεπερνά το 300%) σε σχέση με τη χρήση δημόσιων φορτιστών. Στο σπίτι σας δεν χρειάζεται να διατηρείτε συνδρομή σε κάποια/ κάποιες εταιρίες, να πληρώνετε εξοντωτικές τιμές ανά κιλοβατώρα, ούτε και να βρεθείτε ποτέ στη δυσάρεστη κατάσταση να θέλετε να φορτίσετε αλλά η παροχή να είναι κατειλημμένη. 

Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, είναι η εγκατάσταση ενός ταχυφορτιστή, που θα περιορίσει το χρόνο φόρτισης από 1-2 ημέρες (για το απλό δίκτυο) σε μερικές ώρες. Πρόκειται για μία διαδικασία αρκετά απλή, με την έννοια ότι, ως χρήστης, απευθύνεσαι σε μία εταιρία και αυτή αναλαμβάνει τα πάντα. Η τοποθέτηση διαρκεί μία ημέρα και εάν το συνεργείο είναι καλό, αφήνει τα πάντα σε τάξη. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μας, προσωπική εμπειρία, με την Schneider Electric, καθώς τις προάλλες τοποθετήσαμε στην είσοδο του περιοδικού το δικό μας ταχυφορτιστή, για τις ανάγκες της σύνταξης!

schneider

Τι πρέπει να γνωρίζω για την εγκατάσταση
Καταρχήν καλό είναι να υπάρχει μία εικόνα για την κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου της οικοδομής. Εάν μιλάμε για σύγχρονες οικίες, αυτές συνήθως έχουν τριφασικό ρεύμα, οπότε όλα καλά. Εάν όχι, ίσως και να απαιτηθεί ένα επιπλέον έξοδο, για την αναβάθμιση του δικτύου. Αλλιώς ο ταχυφορτιστής θα είναι περιορισμένης δυναμικής, ίσως μέχρι τα 7,4 kW. Γι’ αυτό το λόγο και προηγείται μία επίσκεψη του ηλεκτρολόγου στο χώρο σας, ώστε να εξετάσει το δίκτυο. 

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μοντέλου ταχυφορτιστή. Μιλάμε πάντα για φόρτιση AC, οπότε στην αγορά θα βρείτε αρκετές διαθέσιμες εναλλακτικές. Η άποψή μας, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη μελλοντική σας εξασφάλιση, είναι να στραφείτε σε κάποιον επώνυμο κατασκευαστή, όπως η Schneider Electric, που θεωρείται από τις κορυφαίες του είδους. Εμείς επιλέξαμε ένα μοντέλο της, με παροχή 22 kW, ώστε όσο και αν μεγαλώσουν στο μέλλον οι συσσωρευτές, η φόρτιση να μην παίρνει πολλές ώρες για να ολοκληρωθεί. Επίσης, τον τοποθετήσαμε σε εξωτερικό χώρο, από τη στιγμή που δεν έχουμε στεγασμένο γκαράζ. Η φόρτιση μπορεί να γίνεται ακόμα και υπό βροχή, αφού οι προδιαγραφές του το επιτρέπουν.

schneider

Αναφορικά με το συνολικό κόστος, αγοράς και τοποθέτησης, εξαρτάται από μία σειρά παράγοντες, όπως η ποιότητα του φορτιστή, το μήκος των καλωδίων που θα χρειαστούν, η απόσταση από τον πίνακα κ.λπ. Χοντρικά, υπολογίστε συν-πλην 2.000 ευρώ, με την επιδότηση των 500 ευρώ που προσφέρει το κράτος μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Εναλλακτικά, υπάρχουν και κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες που, έχοντας συνάψει ανάλογες συμφωνίες με εξωτερικούς εγκαταστάτες, προσφέρουν λύσεις-πακέτα, ταυτόχρονα με την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος.  

Σε ό,τι αφορά τώρα τον απαιτούμενο χρόνο, από τη στιγμή που θα επικοινωνήσετε με κάποιον έμπορο, θα έρθει για έναν αρχικό έλεγχο ένας αδειούχος εγκαταστάτης. Εφόσον το μοντέλο του ταχυφορτιστή που θα επιλέξετε είναι διαθέσιμο, η όλη διαδικασία δεν θα πάρει παρά λίγες ημέρες. Εδώ χρειάζεται μία μικρή προσοχή, καθώς στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα μοντέλα, κάποια «απλά» και κάποια «έξυπνα». Τα δεύτερα δικαιούνται της επιδότησης του κράτους, ενώ είναι καλύτερα σε θέματα διαχείρισης τάσης. 

Το τελευταίο ίσως να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το σπίτι, είναι όμως καταλυτικό σε σημεία όπου φορτίζουν περισσότερα από ένα ηλεκτρικά οχήματα, Ίσως σε μία πολυκατοικία, σε ένα ξενοδοχείο ή σε μία εταιρία με στόλο αυτοκινήτων. Σε μία τέτοια περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί πως η Schneider Electric προσφέρει και συστήματα LMS (Load Management System) με ειδικό λογισμικό για τη διαχείριση της φόρτισης, ώστε να μην υπάρχουν υπερφορτώσεις στο δίκτυο.

Τελικά, καταλήγουμε στο ίδιο σημείο από όπου ξεκινήσαμε. Στο γεγονός ότι η αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος θα πρέπει να συνοδεύεται από την εγκατάσταση ενός ταχυφορτιστή. Να είσαστε σίγουροι πως το επιπλέον κόστος θα αποσβεστεί με τον καιρό, λόγω χαμηλότερης τιμολόγησης της κιλοβατώρας στο οικιακό δίκτυο, ενώ η ταχύτητα φόρτισης θα αποτελέσει το μεγαλύτερο δώρο στη σχέση σας με την ηλεκτροκίνηση, που μόλις ξεκινά.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube