After market αναρτήσεις: Αναβαθμίζοντας τη συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου

After market αναρτήσεις: Αναβαθμίζοντας τη συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου

Μπορεί η επιλογή μίας after market ανάρτησης να βελτιώσει τα δυναμικά χαρακτηριστικά και την ποιότητα κύλισης ενός αυτοκινήτου; Η απάντηση είναι προφανώς και ναι. Αξίζει λοιπόν να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να καταλάβουμε πως γίνεται αυτό.

Από την εποχή των κάρων με τις σούστες, μέχρι τις πλέον εξελιγμένες αναρτήσεις μαγνητικών σωματιδίων, η τεχνολογική απόσταση φαντάζει τεράστια. Και όμως, η βασική αρχή παραμένει αναλλοίωτη. Οι αναρτήσεις δεν παύουν να αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ της μη αναρτώμενης μάζας -των τροχών- και του πλαισίου. 

Αναφορικά με το έργο που επιτελούν και τα οφέλη που προσφέρουν, μπορούμε να ξεχωρίσουμε δύο βασικά στοιχεία, το κράτημα και την άνεση. Εάν δεν υπήρχε αυτή η ελαστικότητα του μηχανισμού των αναρτήσεων, οι τροχοί θα έχαναν πολύ εύκολα την επαφή τους με το έδαφος, ενώ ταυτόχρονα θα «ξεκολλούσαν» συνεχώς, με την παραμικρή μετατόπιση φορτίου. Από την άλλη, οποιαδήποτε ανωμαλία του οδοστρώματος, χωρίς αναρτήσεις, θα περνούσε αφιλτράριστη στο εσωτερικό. Ακόμα και με μικρές ταχύτητες, οι κραδασμοί και οι δυνάμεις που θα δέχονταν οι επιβάτες θα ήταν απαγορευτικές. Όχι μόνο για την άνεση αλλά και για την ίδια τη σωματική τους ακεραιότητα!

Στις μέρες μας η αρχιτεκτονική των αναρτήσεων διαφέρει από  μοντέλο σε μοντέλο. Το ίδιο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ανάλογα με την πρόταση, ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η ποιότητα κύλισης ή ο δυναμισμός. Πράγματα αντιφατικά μεταξύ τους, ειδικά όταν υπεισέρχεται και ο παράγοντας του κόστους. Στην πράξη, τα περισσότερα μοντέλα εκεί έξω προσφέρουν μία αξιοπρεπή μετακίνηση, χωρίς ωστόσο να καλύπτουν υψηλότερες απαιτήσεις και χωρίς να μπορούν να εξαντλήσουν τις δυνατότητες του εκάστοτε αυτοκινήτου. 

kw

Αυτό το κάτι παραπάνω έρχονται να προσφέρουν οι after market αναρτήσεις. Συστήματα ειδικά σχεδιασμένα ώστε να αντικαθιστούν τα εργοστασιακά ελατήρια και αμορτισέρ. Λόγω των εξελιγμένων λύσεων που ενσωματώνουν, μπορούν να αναβαθμίσουν την εμπειρία του χρήστη, σε έναν ή περισσότερους τομείς. 

Ένας από τους πλέον γνωστούς οίκους, όταν μιλάμε για αναρτήσεις, είναι η KW. Πρόκειται για μία γερμανική εταιρία που εξειδικεύεται στο αντικείμενο, τα τελευταία 30 χρόνια. Παράγει χειροποίητα κιτ για κάθε πρόταση, ενώ έχει αναπτύξει περισσότερες από 16 διαφορετικές τεχνολογίες απόσβεσης, ώστε να μπορεί να στηρίζει τον ισχυρισμό της, «Η τέλεια ανάρτηση για κάθε απαίτηση».

Και πράγματι, από τους απαιτητικούς οικογενειάρχες, μέχρι petrolheads και εργοστασιακές ομάδες σε διάφορα πρωταθλήματα, η αναγνώριση είναι παγκόσμια. Πολλά από τα προϊόντα της εταιρίας κρύβουν πίσω τους ατελείωτες ώρες εξέλιξης, σε πίστες όπως το Nürburgring Nordschleife. Όσο για την εκτεταμένη γκάμα που προσφέρει, καλύπτει από τον απλό χρήστη μέχρι αγωνιστικές εφαρμογές και ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες προτάσεις. 

kw

Ξεκινώντας από τις Street Comfort, μιλάμε για αναρτήσεις σχεδιασμένες να συνδυάζουν τη σπορ οδήγηση με τη μέγιστη δυνατή άνεση. Εδώ ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να χαμηλώσει το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου του κατά 10-40mm. Ταυτόχρονα, με 16 κλικ ρύθμισης, μεταβάλλει τη σκληρότητα, χωρίς να επηρεάζει την ταχύτητα της βύθισης. 

Για όσους τώρα αποζητούν ένα πιο δυναμικό χαρακτήρα, υπάρχουν οι σειρές KW Variant 1,2,3 και 4, «inox-line». Πρόκειται για ρυθμιζόμενες αναρτήσεις από ανοξείδωτο χάλυβα και άλλα, υψηλής ποιότητας υλικά, που προσφέρουν σημαντική μακροζωία. Αναφορικά με την KW Variant 1, μπορεί να προσφέρει χαμήλωμα από 30 έως και 90 mm, ανάλογα με το μοντέλο που θα τοποθετηθεί. Η λειτουργία της είναι αρμονική, ενώ η ταχύτητα βύθισης και επαναφοράς των αμορτισέρ είναι προρυθμισμένη από τον κατασκευαστή. Έτσι, αποτελεί την κατάλληλη λύση για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν την εμφάνιση με την βελτιωμένη οδηγική συμπεριφορά, χωρίς ταυτόχρονα να στερηθούν την άνεση.

Η KW Variant 2, με τη σειρά της, προσφέρει τη δυνατότητα ρύθμισης της επαναφοράς κατά 16 κλικ. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, επιτρέποντας στον οδηγό να μεταβάλλει την άνεση και τη σκληρότητα του όλου setup. Η KW Variant 3 πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς πέρα από τη ρύθμιση της ταχύτητας βύθισης, κατά 12 κλικ, διαθέτει μία πατενταρισμένη τεχνολογία με ξεχωριστές βαλβίδες βύθισης και επαναφοράς. Όσο για την KW Variant 4, απευθύνεται σε σούπερκαρ και αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων. Εδώ ο οδηγός μπορεί, επιπλέον, να ρυθμίσει ξεχωριστά την ταχύτητα βύθισης στο lowspeed (περιοχή χαμηλών ταχυτήτων της ανάρτησης) και στο highspeed (περιοχή υψηλών ταχυτήτων της ανάρτησης).

kw

Για όσους τώρα επιθυμούν ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις, υπάρχει η σειρά KW Dynamic Damping Control (DDC) σε δύο εκδόσεις, KW DDC ECU και KW DDC Plug & Play. Παράλληλα με το διαθέσιμο εύρος χαμηλώματος, διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα της ρυθμιζόμενης ανάρτησης και προσφέρει τρία προγράμματα οδήγησης, Comfort, Sport και Sport+. Ο έλεγχός της μπορεί να γίνει είτε μέσω του σχετικού μπουτόν, είτε ακόμα και από application σε κινητό τηλέφωνο! Εάν πάλι μιλάμε για πολύ χαμηλωμένα αυτοκίνητα, το σύστημα HLS έρχεται να δώσει τη λύση. Χάρη σε μία υδραυλική αντλία, μπορεί να αυξάνει το ύψος του μπροστινού ή και των δύο αξόνων, κατά 45 mm, ώστε το αυτοκίνητο να περνάει από σαμαράκια, διαβάσεις τρένων κ.λπ. με άνεση και ασφάλεια. 

Τέλος, υπάρχουν οι επιλογές KW Clubsport και KW Competition, για όσους επιθυμούν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τις δυναμικές ικανότητες του αυτοκινήτου τους. Προσφέροντας πολλαπλά στάδια ρύθμισης, οι πρώτες είναι κατάλληλες για track days και χρήση στην πίστα, πέρα από το δρόμο. Οι δεύτερες είναι αμιγώς αγωνιστικές και καλύπτουν τις ανάγκες ομάδων σε αρκετά από τα πλέον απαιτητικά διεθνή πρωταθλήματα, όπως τα VLN, 24h Nürburgring, GT Asia, WTCC, FIA GT1 και ADAC Procar.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λύσεις της KW μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ελληνική αντιπροσωπεία: kw-suspensions.gr.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube