Toyota: θα διορθώσει το «λάθος» που έκανε στο νέο RAV4
Το νέο RAV4 μετέφερε αρκετές βασικές λειτουργίες στο infotainment, αλλά η Toyota εξετάζει ήδη τα σχόλια των ιδιοκτητών και δεσμεύεται να αναλάβει δράση, αν χρειαστεί.
Για αρκετά χρόνια η αυτοκινητοβιομηχανία έδειχνε να έχει πάρει μια οριστική απόφαση: όσο μεγαλύτερη η οθόνη, τόσο καλύτερο το αυτοκίνητο. Τα φυσικά κουμπιά εξαφανίζονταν το ένα μετά το άλλο, αφήνοντας σχεδόν όλες τις λειτουργίες να περνούν μέσα από ένα τάμπλετ. Η Toyota παραδέχεται ότι κακώς υιοθέτησε την παραπάνω προσέγγιση.
Αναγνωρίζει ότι οι πελάτες εξακολουθούν να προτιμούν τα φυσικά χειριστήρια για πολλές καθημερινές λειτουργίες. Έτσι, ήδη εξετάζει κάποιες διορθωτικές κινήσεις, που θα πρέπει να γίνουν στο νέο RAV4.
Το καλοπουλημένο SUV διατηρεί κάποια κουμπιά για βασικές λειτουργίες, αλλά αρκετές εφαρμογές έχουν περιληφθεί σε μενού και υπομενού της κεντρικής οθόνης
Για την ακρίβεια, το ανασχεδιασμένο RAV4 εξακολουθεί να διαθέτει αρκετά φυσικά χειριστήρια, για την ένταση του ήχου, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα, συντομεύσεις για τις λειτουργίες οδήγησης και μερικές ακόμα ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται συχνά.
Ωστόσο, πολλά χειριστήρια που προηγουμένως είχαν ξεχωριστούς διακόπτες βρίσκονται τώρα μέσα στην κεντρική οθόνη αφής, όπως η ταχύτητα του ανεμιστήρα, η κατανομή του αέρα και οι ρυθμίσεις της θέρμανσης των καθισμάτων.
Αρχικά, η Toyota σχεδίαζε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο στο «όλα στην οθόνη», όπως δήλωσε ο αρχιμηχανικός του RAV4, Yoshinori Futonagane, στο Drive της Αυστραλίας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Mazda: oι μεγάλες οθόνες είναι πιο ασφαλείς από τους διακόπτες
Αλλά οι Ιάπωνες δεν φαίνονται απόλυτα πεπεισμένοι ότι πέτυχαν τη σωστή ισορροπία. Ο Futonagane αποκάλυψε ότι η εταιρεία παρακολουθεί στενά τα σχόλια των κατόχων και αξιολογεί εάν ορισμένα χειριστήρια θα πρέπει να επιστρέψουν σε φυσικά κουμπιά σε μελλοντικές ενημερώσεις.
«Εάν χρειαστεί, ναι, θα το κάνουμε», είπε όταν ρωτήθηκε αν η Toyota εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς περισσότερων διακοπτών.
Ίσως η πιο εκπληκτική αποκάλυψη αφορά την Κίνα. Η κοινή πεποίθηση θέλει τους Κινέζους αγοραστές να είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές των μεγάλων οθονών αφής, συμβάλλοντας στη νέα μόδα -μαζί βέβαια με την Tesla.
Σύμφωνα με τον Futonagane πάντως, οι προτιμήσεις των πελατών στην Κίνα μεταβάλλονται. «Κι όμως, οι ντόπιοι ζητούν περισσότερα κουμπιά και διακόπτες», συμπλήρωσε στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι η Toyota έχει ήδη επιστρέψει σε φυσικά χειριστήρια σε ορισμένα άλλα μοντέλα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι κατασκευαστές δείχνουν να αναθεωρούν την προηγούμενη στόχευσή τους. Καθώς φαίνεται, οθόνες και φυσικοί διακόπτες θα συνυπάρξουν για κάμποσο ακόμα.



