Τα 70 υβριδικά της ελληνικής αγοράς: Ποιο ν’ αγοράσω;

Μέχρι να περάσουμε ολοκληρωτικά στα BEV, τα υβριδικά αναλαμβάνουν να καλύψουν τις ανάγκες εξηλεκτρισμού για τα προσεχή αρκετά χρόνια. Και στην Ελλάδα διατίθενται πάνω από 70 τέτοια μοντέλα. Ποιο να διαλέξετε;

74 μοντέλα για να διαλέξεις

Αναμένοντας το μακρινό ορίζοντα του πλήρους εξηλεκτρισμού, το ενδιάμεσο μεγάλο διάστημα αναλαμβάνουν να καλύψουν τα υβριδικά -επαναφορτιζόμενα και μη- μοντέλα. Πάνω από 70 μοντέλα διατίθενται στην ελληνική αγορά, που στα προσεχή χρόνια θα απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης από την πολιτεία.

Εδώ και πάνω από 20 χρόνια μπήκε στη ζωή μας το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο, το Prius. Με άλλα λόγια ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με θερμικό κινητήρα και ηλεκτρομοτέρ, λειτουργώντας είτε σε ζεύξη είτε ξεχωριστά. Το παράδοξο είναι ότι παρότι η τεχνολογία αυτή έχει αποκτήσει μεγάλη ωριμότητα, στην πλειονότητα των εταιρειών αποτελεί μια καινοφανή τεχνολογία, με τα διατιθέμενα μοντέλα να είναι λίγα -αν και η έλευση καινούργιων αναμένεται να εξελιχθεί με καταιγιστικό ρυθμό.

Στην Ελλάδα, μέχρι και τον μήνα Οκτώβριο, από τα 100.062 αυτοκίνητα που πουλήθηκαν, τα υβριδικά αντιπροσωπεύουν μόλις το 5,4% της αγοράς (5.404 αυτοκίνητα), ενώ τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά μαζί με τα αμιγώς ηλεκτρικά ένα ισχνό 0,4%. Ήγουν, 217 επαναφορτιζόμενα υβριδικά και 115 αμιγώς ηλεκτρικά. Τα νούμερα μπορεί να φαίνονται ανάξια λόγου, ειδικά στα PHEV και BEV, αλλά συγκρίνοντάς τα με τα περυσινά αποτελέσματα του αντίστοιχου διαστήματος (Ιανουάριος-Οκτώβριος), η αύξηση είναι 54,3% για τα πρώτα και 33% για τα δεύτερα. 

Πρωταθλήτρια στις υβριδικές πωλήσεις είναι προφανώς η Toyota με τα Yaris, Prius, Corolla και εσχάτως το RAV-4, στις οποίες θα πρέπει φυσικά να προστεθεί και ένας μικρός όγκος από τη Lexus. Αντίστοιχα, στις πωλήσεις επαναφορτιζόμενων υβριδικών αυτοκινήτων, τη μερίδα του λέοντος έχει πάρει η Land Rover με τις 75 πωλήσεις του Range Rover PHEV, ακολουθούμενη από το Volvo V60 PHEV με 55 αυτοκίνητα, με τις δύο εταιρείες να συγκεντρώνουν πάνω από το 60% της αφοράς. 

Στον παρακάτω οδηγό αγοράς συγκεντρώσαμε τα 74 μικροϋβριδικά, υβριδικά και επαναφορτιζόμενα υβριδικά μοντέλα της ελληνικής αγοράς, τα κατάταξαμε σε κατηγορίες και κάνουμε ειδική μνεία στα πιο ενδιαφέροντα από αυτά.