Οδηγούμε το νέο Ford Focus RS 2.3 Ecoboost [video]

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια, όσο οι μηχανικοί ήταν απασχολημένοι με την εξέλιξη του αυτοκινήτου, οι συνάδελφοι τους από το marketing καλλιεργούσαν κλίμα και δημιουργούσαν προσδοκίες. Με τις οποίες πρέπει τώρα να αναμετρηθεί το νέο Focus RS.

Στην τελευταία γενιά του Focus RS, η Ford αποφάσισε όχι μόνο να χρησιμοποιήσει την 4κίνηση, αλλά να την εξελίξει στο όριο σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά, χτίζοντας ουσιαστικά πάνω σε αυτήν όλο τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Κεντρικό ή πίσω διαφορικό δεν υπάρχει. Στην ουσία το σύστημα έχει δύο συμπλέκτες στον πίσω άξονα, που... παραλαμβάνουν την κίνηση που μεταδίδεται μόνιμα εκεί, φροντίζοντας τόσο για την μεταβολή της κατανομής εμπρός πίσω, όσο και μεταξύ των δύο πίσω τροχών. Τα διαθέσιμα οδηγικά προγράμματα είναι τέσσερα: Normal, Sport, Track και Drift. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αναφέρονται με την σειρά… απόλαυσης. Στην τελευταία ρύθμιση το εργοστάσιο υποστηρίζει ότι η ουρά ξεκολλά με το γκάζι για να ντριφτάρεις αλα Ken Block.

Η εμφάνιση διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τις απλές εκδόσεις, ακόμη και από το ST. Σε βαθμό που θα μπορούσε να παρουσιαστεί και ως facelift. Οι θόλοι είναι ξεχειλωμένοι για να καλύψουν τους μεγαλύτερους τροχούς. Στο πίσω μέρος δεσπόζει μια μεγάλη αεροτομή οροφής, στην κορυφή της πέμπτης πόρτας. Το diffuser είναι βαθύ και από μέσα του προβάλουν ξεδιάντροπα οι σεβαστής διαμέτρου εξατμίσεις. Επειδή όμως το μήνυμα πρέπει να είναι πιο σαφές όταν θα γεμίζει καθρέφτες, η περισσότερη δουλειά έχει γίνει στο εμπρός μέρος. Εκτός από την εικόνα, ο ανασχεδιασμός του εμπρός μέρους έγινε και για πρακτικούς λόγους. Ήθελαν να δημιουργήσουν χώρο για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα, ευκολότερη απαγωγή θερμότητας αλλά και για να χωρέσει ένα μεγαλύτερο ψυγείο.

Το εσωτερικό είναι ακριβώς ίδιο με του ST. Και με αντίστοιχα πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας.

Η διάταξη της ανάρτησης παραμένει ίδια. Γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω. Σε σχέση με το ST όλα είναι πιο σφιχτά. Τα αμορτισέρ είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενα, με δύο ακόμη ρυθμίσεις σκληρότητας πέρα από την αρχική Normal, ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης.

Περιμέναμε πολύ καιρό αυτή την στιγμή για να αφήσουμε έστω κι ένα λεπτό ακόμη να πάει χαμένο. Μόλις καθαρίζουμε από το αστικό περιβάλλον επιλέγουμε την ρύθμιση… Drift! Η απόκριση στο γκάζι είναι αρκετά καλή, για έναν 4κύλινδρο 2.3 τούρμπο με 152 άλογα στο λίτρο.

Όσο ανεβαίνει ο ρυθμός, τόσο καλύτερο γίνεται το αυτοκίνητο. Είναι κοφτερό στις διαδοχικές αλλαγές κατεύθυνσης, με παιχνιδιάρικη διάθεση. Έχει την φυσική υπερστροφική προδιάθεση του σασί κάθε Focus στην είσοδο, άμεσα συνδεδεμένη και με την λειτουργία του Torque Vectoring. Πλασάρεται με τα τέσσερα από την αρχή, πατάς νωρίς και βαθιά το γκάζι και το αφήνεις να ταξιδέψει με το πλάι.Την δεύτερη μέρα, η επιλογή της Ford να αμολήσει στην πίστα, χωρίς χαλινάρι, λυσσασμένους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο με ένα αυτοκίνητο το οποίο αποτελεί το αντικείμενο του διακαούς πόθου τους τα τελευταία δυόμιση χρόνια είναι προφανώς τολμηρή. Και δείχνει τρομερή αυτοπεποίθηση στο δημιούργημά τους.

Στο πρόγραμμα Track η απόκριση στο γκάζι βελτιώνεται ακόμη περισσότερο αλλά είναι κυρίως ο ήχος που σου αλλάζει την διάθεση. H Ford ανακοινώνει 0-100 km/h σε 4,7” και τελική 266 km/h. Και ο τρόπος που καταπίνει τις ευθείες δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Κάθε γύρος έχει τουλάχιστον τέσσερα πολύ δυνατά φρεναρίσματα. Οι Brembo δίσκοι διαμέτρου 350 mm εμπρός, με τις 4πίστονες μονομπλοκ δαγκάνες, δεν μασάνε.

Η τετρακίνηση λειτουργεί στο φάσμα μεταξύ των ρυθμίσεων Sport και Track. Ουδέτερα προς υπερστροφικά. Χάρη στην σκληρότερη ρύθμιση της ανάρτησης μπορείς να κουβαλήσεις περισσότερη φόρα μέσα στη στροφή.

Όσο γενναιόδωροι κι αν ήταν οι άνθρωποι του εργοστασίου, εξασφαλίζοντας για μας τον μέγιστο χρόνο οδήγησης που είναι εφικτό να στριμωχτεί σε μια διήμερη παρουσίαση, αυτή η πρώτη εμπειρία περισσότερο μας άνοιξε την όρεξη παρά έσβησε την δίψα μας για το RS.

Τι λέει το DRIVE
Όπλο στο βουνό και στην πίστα, βάζει τον οδηγό στο επίκεντρο και δίνει περισσότερη έμφαση στην απόλαυση περισσότερο από οποιοδήποτε ανταγωνιστικό μοντέλο, ενώ κάθε άλλο παρά υστερεί σε απόδοση. Παρεμπιπτόντως είναι πρακτικό για κάθε μέρα και προσφέρεται σε εξαιρετική τιμή. Από εμάς παίρνει άριστα.
Τιμή €44.550
Τεχνολογία 2.261 cc, i4, 16v, 2 x ΕΕΚ, υπερσυμπιεστής καυσαερίων twin scroll, άμεσος ψεκασμός στα 200 bar, διπλός ανεξάρτητος μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων, 350 PS/6.000 rpm, 47,9 kgm/2.000-4.500 rpm, χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, κίνηση σε όλους τους τροχούς
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 4,7”
Τελική ταχύτητα 266 km/h
Μέση κατανάλωση 7,2 lt/100 km
Εκπομπές CO2 175 g/km
Διαστάσεις 4.390 x 1.823 x 1.472 mm
Βάρος 1.599 kg