Test drive: Mitsubishi Space Star 1.0 MIVEC

Test drive: Mitsubishi Space Star 1.0 MIVEC

Ένα από τα πιο προσιτά μοντέλα της αγοράς είναι το μικρό της Mitsubishi με 3κύλινδρο μοτέρ 1,0 λίτρου.

Το Mitsubishi Space Star µπορεί να πρωτοπαρουσιάστηκε στη σηµερινή του µορφή ως αυτοκίνητο πόλης το 2012, όµως διαδοχικά facelift το 2017 και το 2020 το έχουν διατηρήσει επίκαιρο. Εκτός από την έκδοση µε τον κινητήρα 1.2 MIVEC 80 PS που δοκιµάσαµε πρόσφατα, το µικρό της Mitsubishi διατίθεται και σε ακόµα πιο προσιτή έκδοση µε τον 3κύλινδρο 1.0 MIVEC 71 PS, ο οποίος το αποµακρύνει από την κατηγορία των σουπερµίνι στην οποία αυτοτοποθετείται, και το κάνει άµεσο ανταγωνιστή των µίνι (A-Segment).

Αναµφίβολα, η αρχική τιµή των €10.640 είναι το δυνατό χαρτί του συγκεκριµένου Space Star, καθώς αποτελεί ένα από τα τέσσερα µοντέλα της αγοράς που κοστίζουν κάτω από €11.000. Τα άλλα είναι τα Toyota Aygo (€10.250), Dacia Sandero (€10.280) και Kia Picanto (€10.740).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC

Mitsubishi Space Star 1.0 MIVEC

Ο 3κύλινδρος 1.0 MIVEC αποδίδει 71 PS στις 6.000 rpm και 88 Nm στις 5.000 rpm, νούµερα που θεωρητικά δεν ακούγονται πολύ χαµηλότερα από του αντίστοιχου 1.2 MIVEC (80 PS/108 Nm). Παρόλα αυτά, η διαφορά ανάµεσα στα δύο µοτέρ είναι κάτι περισσότερο από αισθητή, αναγκάζοντας τον οδηγό να πιέσει περισσότερο για να διατηρήσει έναν κανονικό έως σβέλτο ρυθµό κίνησης. Ως αποτέλεσµα, η µέση κατανάλωση που έδειχνε ο υπολογιστής ταξιδιού κατά τη διάρκεια της δοκιµής µας ήταν σχεδόν ταυτόσηµη στις δύο εκδόσεις (6,0 λίτρα/100 km). Οι υποµονετικοί οδηγοί πάντως θα ανταµειφθούν µε ακόµα χαµηλότερα νούµερα από αυτά που µπορεί να πετύχει η έκδοση µε τον 1.2 κινητήρα.

Στην πόλη και γενικότερα σε χαµηλές ταχύτητες, το µικρό µοτέρ κινεί ικανοποιητικά το ελαφρύ αµάξωµα του Space Star που ζυγίζει µόνο 860 kg. Από την άλλη, η έλλειψη δύναµης γίνεται αισθητή σε πιο ανοιχτό πεδίο κίνησης, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ανηφορική κλίση ή/και όταν λειτουργεί ο κλιµατισµός.

Όπως σε όλα τα Space Star, το τιµόνι δεν µεταφέρει πολλή πληροφόρηση στον οδηγό, όµως κόβει αρκετά µε κύκλο στροφής 9,2 m. Η ανάρτηση έχει αποδεκτή λειτουργία για τα δεδοµένα της κατηγορίας και τα φρένα δεν προβληµατίζουν (αεριζόµενοι δίσκοι εµπρός και ταµπούρα πίσω).

Mitsubishi Space Star 1.0 MIVEC

Σχεδιαστικά, το Space Star έχει ωριµάσει ύστερα από το πρόσφατο facelift, αφού απέκτησε τη νέα µάσκα «Dynamic Shield» µε επιθετικά φώτα που αγκαλιάζουν τον εµπρός πρόβολο και προφυλακτήρα που παραπέµπει σε µεγαλύτερα µοντέλα της Mitsubishi. Παράλληλα, διατηρεί τη γνώριµη σιλουέτα και τις σπορ λεπτοµέρειες όπως η µεγάλη αεροτοµή και ο διαχύτης που χαρακτήριζαν όλες τις εκδόσεις του. Οι µαύρες ζάντες 15” (προαιρετικές) που φορούσε το µοντέλο της δοκιµής, έκαναν όµορφη αντίθεση µε τη νέα απόχρωση White Diamond σε συνδυασµό µε τα πίσω φώτα LED.

Ένα ακόµα χαρακτηριστικό που κάνει το Mitsubishi Space Star να ξεχωρίζει, είναι η ευρυχωρία της καµπίνας. Σε αυτή µπορούν να φιλοξενηθούν µε άνεση έως και τέσσερις µεγαλόσωµοι ενήλικοι επιβάτες, ενώ ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 235 lt.

Η ανανέωση έφερε επίσης πιο σύγχρονη τεχνολογία στο εσωτερικό, µε την προσθήκη οθόνης αφής 7” στην κεντρική κονσόλα (στάνταρ από την έκδοση Inform Plus και πάνω). Το infotainment της Mitsubishi υποστηρίζει συνδεσιµότητα Bluetooth για αναπαραγωγή µουσικής και πραγµατοποίηση κλήσεων, όπως και τα Apple Carplay και Android Auto (µέσω USB).

Κατά τα άλλα, τα σκληρά πλαστικά στο ταµπλό και στις πόρτες και η απουσία διακόπτη για το ηλεκτρικό παράθυρο του συνοδηγού στην πόρτα του οδηγού προδίδουν τον οικονοµικό προσανατολισµό.

Mitsubishi Space Star 1.0 MIVEC

Ο εξοπλισµός ασφαλείας περιλαµβάνει έξι αερόσακους (οδηγού, συνοδηγού, πλευρικοί και τύπου κουρτίνας), αυτόµατα φώτα, αυτόµατους υαλοκαθαριστήρες, σύστηµα υποβοήθησης εκκίνησης στην ανηφόρα, σύστηµα ελέγχου πίεσης ελαστικών και προειδοποίηση σύγκρουσης. Επιπλέον, από την έκδοση Inform Plus και πάνω, εξοπλίζεται µε αυτόµατο φρενάρισµα σε περίπτωση ανάγκης και κάµερα οπισθοπορείας.

Η τιµή του ανανεωµένου Space Star ξεκινά από τις €10.640 για τη βασική έκδοση Entry µε το συγκεκριµένο κινητήρα. Η σηµαντικά πλουσιότερη Inform Plus ξεκινά από τις €11.930, ενώ το αυτοκίνητο που δοκιµάσαµε είχε έξτρα ζάντες αλουµινίου 15” (αντί για ατσάλινες 14”).

Όσοι σκοπεύουν να χρησιµοποιούν συχνά το Space Star κι εκτός πόλης, µάλλον έχει νόηµα να στραφούν στην έκδοση Invite µε τον ισχυρότερο κινητήρα 1.2 MIVEC που κοστίζει €13.450. Για τους υπόλοιπους, ο βασικός κινητήρας θα αποδεχτεί επαρκής, ενώ είναι σηµαντικό πως όλα τα Space Star συνοδεύονται από εργοστασιακή εγγύηση πέντε ετών ή 100.000 km, και οδική βοήθεια.

Τι λέει το DRIVE
Το Mitsubishi Space Star 1.0 είναι ένα από τα τέσσερα πιο προσιτά μοντέλα της αγοράς με πολύ καλούς χώρους για τα δεδομένα της κατηγορίας, αλλά ο κινητήρας περιορίζει το εύρος χρήσης του εντός αστικού κύκλου.
Τιμή Από €10.640 (€11.930)
Τεχνολογία Κινητήρας βενζίνης 999 cc, i3, 12v, DOHC, MIVEC, κίνηση εμπρός, χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων
Απόδοση 71 PS/6.000 rpm, 88 Nm/5.000 rpm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 15,7”
Τελική ταχύτητα 172 km/h
Μέση κατανάλωση 6,0 lt/100 km*
Εκπομπές CO2 102 g/km (WLTP: 115 g/km)
Διαστάσεις 3.845 x 1.665 x 1.505 mm
Χώρος αποσκευών 235 lt
Βάρος 860 kg

Μετρήσεις κατασκευαστή, *μέτρηση DRIVE

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube