Smart Fortwo electric drive

Το Smart Fortwo electric drive είναι ήσυχο, έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων και δεν έχει στο λεξιλόγιό του τη λέξη… βενζινάδικο

Οι άνθρωποι της Smart δεν έκρυψαν ποτέ τη φιλοδοξία τους για τη δημιουργία ενός ηλεκτροκίνητου Fortwo.

Μάλιστα από το 1998, όταν και το Smart οδηγήθηκε στην παραγωγή, είχαν αρχίσει τις πρώτες δοκιμές στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Έπρεπε όμως να περάσει σχεδόν μία δεκαετία προκειμένου να δούμε τα πρώτα δείγματα γραφής. Συγκεκριμένα, το 2007 ένας στόλος ηλεκτροκίνητων Smart Fortwo διατέθηκε σε εταιρείες προκειμένου να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2009 όταν είδαμε το πρώτο Fortwo electric drive ως πρωτότυπο, με τη Smart να υπόσχεται και ευρεία παραγωγή. Τρία χρόνια αργότερα λοιπόν, η υπόσχεση της γερμανικής μάρκας έγινε πραγματικότητα και το Fortwo electric drive είναι πλέον αληθινό.  

Τσίμπα με
Και επειδή δεν γινόταν να το τσιμπήσουμε για να δούμε αν είναι αληθινό κάναμε ένα ταξίδι μέχρι την πρωτεύουσα της… πολυαγαπημένης μας Γερμανίας την επομένη των εκλογών και τέσσερις μέρες πριν τον αγώνα της εθνικής μας με την εθνική των Γερμανών.

Στο Βερολίνο λοιπόν οδηγήσαμε το Smart Fortwo electric drive, έπειτα από μία σύντομη παρουσίαση που εξηγούσε πόσο υπέροχο είναι το αυτοκίνητο. Και πράγματι, οδηγώντας το σκέφτηκα ακριβώς αυτά τα λόγια των ιθυνόντων της Smart. Πόσο υπέροχο είναι αυτό το αυτοκίνητο. Και εξηγούμαι. Αν ένα αυτοκίνητο οφείλει να είναι ηλεκτροκίνητο τότε αυτό είναι το Smart.

Αμιγώς αυτοκίνητο πόλης που δεν θα εγκαλέσει κανείς για την αυτονομία των 145 χιλιομέτρων -η πλήρης φόρτισή του διαρκεί εφτά ώρες και κοστίζει περίπου 3,5 ευρώ σύμφωνα με τη γερμανική χρέωση ρεύματος. Που δεν είναι λίγη φυσικά για να κινηθείς στην πόλη. Εξάλλου, οι περισσότεροι έχουν το Smart ως δεύτερο αυτοκίνητο, επομένως ας πάρουν το συμβατικό για ταξίδι. Δεν είναι μόνο η αυτονομία όμως και ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου τέτοιος που του ταιριάζει γάντι η ηλεκτρική φύση.

Πρόκειται χωρίς υπερβολές για το καλύτερο Smart Fortwo που έχουμε οδηγήσει ποτέ. Εκτός του ότι δεν καίει και δεν ρυπαίνει, είναι ήσυχο, χαρακτηριστικό που λείπει από τα συμβατικά Smart, και έχει απαλλαχτεί από αυτό το παρωχημένο αυτοματοποιημένο κιβώτιο. Πλέον δεν υπάρχουν οι σκορτσαριστικές αλλαγές ταχυτήτων, αλλά η συνεχής και αδιάκοπη παροχή της ισχύος των 75 PS και των 13,2 κιλών ροπής. Θετική εντύπωση προκαλούν και τα φρένα του, με το πεντάλ να μην έχει αίσθηση τρόμπας αλλά κανονικών φρένων, με σωστή απόκριση και προοδευτική λειτουργία.

Μικρές αλλαγές, μεγάλες προσδοκίες
Οι αισθητικές αλλαγές του Fortwo electric drive περιορίζονται στα αυτοκόλλητα εξωτερικά, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει ο ίδιος πίνακας οργάνων. Βέβαια, ο τελευταίος έχει τις απαραίτητες αλλαγές στις ενδείξεις, προκειμένου να απεικονίζεται η φόρτιση της μπαταρίας. Μάλιστα υπάρχει δίπλα του και θήκη για iPhone, προσθήκη απαραίτητη καθώς έχει δημιουργηθεί μία εφαρμογή ειδικά για το αυτοκίνητο.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της είναι πως μπορείς να επιλέξεις τη θερμοκρασία της καμπίνας από το κινητό και όταν πας στο αυτοκίνητο να τη βρεις όπως επιθυμείς. Για την ιστορία να πούμε πως το Fortwo electric drive μπορεί να ξεπεράσει ελαφρώς τα 125 km/h σε τελική ταχύτητα και έχει 0-100 km/h σε 11,5 sec.

Τι λέει το DRIVE
Αυτή είναι με σιγουριά η καλύτερη έκδοση του Smart Fortwo και επομένως το τέλειο αυτοκίνητο πόλης, της τιμής εξαιρουμένης.
Τεχνολογία Μπαταρίες ιόντων λιθίου 17,6 kWh
Επιδόσεις 0-100 km/h 11,5”, τελική 125 km/h
Αυτονομία 145 km
Φόρτιση Επτά ώρες σε οικιακό δίκτυο
Μετρήσεις κατασκευαστή