Οδηγούμε τη Ferrari 458 Speciale [video]

Οδηγούμε τη Ferrari 458 Speciale [video]

Η 458 Speciale είναι μία από τις καλύτερες Ferrari που έχουν φτιαχτεί ποτέ. Κι αυτό το λέμε μετά λόγου γνώσεως…

Η 458 Speciale είναι το ταχύτερο, πιο προηγμένο, αλλά και πιο απολαυστικό στην οδήγηση κεντρομήχανο V8 μοντέλο που έχει κατασκευάσει ποτέ η Ferrari. Κι αυτά είναι λόγια της ίδιας της Ferrari, όχι δικά μας. Λόγια που έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν στο «ντοσιέ» της η ιταλική φίρμα έχει την F40…

Αυτό το αυτοκίνητο θα κοστίζει 250.000 ευρώ όταν θα διατεθεί στις ευρωπαϊκές αγορές (με εξαίρεση βέβαια την Ελλάδα) στην αρχή του 2014. Και χωρίς υπερβολή, θα είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά σπορ αυτοκίνητα ανεξαρτήτως τιμής.

Γιατί; Διότι η Speciale μπορεί να κάνει ό,τι και η νορμάλ 458 Italia –δηλαδή πολλά– αλλά προσθέτει άλλο ένα 20% εκεί που πραγματικά μετράει.

Είναι δηλαδή πιο γρήγορη, πιο θορυβώδης (από μέσα, αλλά περιέργως όχι απ’ έξω), στρίβει με σαφώς περισσότερη ακρίβεια και υποκειμενικά δεν σου σηκώνει απλά την τρίχα, σου την ξεκολλάει.

Κάτω από το ελαφρά αλλαγμένο αλλά πάντα πανέμορφο αμάξωμα, η Speciale σφύζει από νέες τεχνολογίες, οι οποίες είναι εκεί για να αναβαθμίζουν, όχι να εμποδίζουν, την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον οδηγό, το αυτοκίνητο και το δρόμο. Σίγουρα αυτή είναι μία από τις σπουδαίες Ferrari – που δεν είναι και λίγες στην ιστορία της φίρμας.

Πώς είναι στην οδήγηση;
Το πιο ξεχωριστό «τρικ» της 458 Speciale είναι το νέο σύστημα SSC, που σημαίνει Side Slip Control (έλεγχος πλαγιολίσθησης). Πρόκειται βασικά για μια νέα ρύθμιση στο ήδη γνωστό μας manettino, η οποία σου επιτρέπει να πλαγιολισθαίνεις ελαφρά στις στροφές, αλλά με το ESP σε πλήρη λειτουργία.

Με άλλα λόγια θα κάνει το παν για να σε σώσει, αν το παρακάνεις με το γκάζι στην έξοδο της στροφής – πράγμα όχι απίθανο με 605 PS κάτω από δεξί σου πόδι.

Το σύστημα μπορεί να ακούγεται σαν μια έξυπνη παραλλαγή του traction control, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο σοφιστικέ. Και δεν μπορείς να υποτιμήσεις τα αποτελέσματα που φέρνει, τόσο στην αύξηση της οδηγικής απόλαυσης όσο και στη μείωση των χρόνων γύρου σε πίστα, ακόμη και με τους πιο καλούς οδηγούς στο τιμόνι.

Σύμφωνα με τον Luca di Montezemolo –που οδήγησε το αυτοκίνητο «πολλές φορές κατά τη διαδικασία εξέλιξής του»– το SSC είναι το στοιχείο που κάνει τη Speciale μία από τις σπουδαιότερες Ferrari.

Το σύστημα ουσιαστικά προβλέπει ποιο είναι το βέλτιστο επίπεδο ολίσθησης των ελαστικών, γωνίας του τιμονιού, ανοίγματος του γκαζιού και στροφών του κινητήρα για κάθε σημείο μιας στροφής, και στη συνέχεια ρυθμίζει τις στροφές και ανοιγοκλείνει το E-diff για να πετύχει την πιο αποδοτική γωνία του αυτοκινήτου στη στροφή. Δεν δρα προληπτικά – δεν χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, εντοπισμό με GPS. Απλά το αυτοκίνητο παρακολουθεί το τι κάνει, κάθε ένα-δυο χιλιοστά του δευτερολέπτου, και αντιδρά αντίστοιχα.

Στο πρόγραμμα Race δεν επιτρέπει καμία ολίσθηση των πίσω ελαστικών. Στο “CT off” όμως επιτρέπει αρκετή υπερστροφή στην έξοδο της στροφής, αν δει ότι έχεις κάνει το σωστό για την περίσταση ανάποδο τιμόνι και δεν πατάς υπερβολικά το γκάζι.

Αν, από την άλλη, το παρακάνεις και το αυτοκίνητο αντιληφθεί ότι δεν έχεις κάνει αρκετό ανάποδο ή έχεις πατήσει πολύ το γκάζι, τότε θα μειώσει τη ροή της ροπής, αλλά ομαλά. Δεν νιώθεις ποτέ ότι το αυτοκίνητο σου παίρνει την πρωτοβουλία. Τις περισσότερες φορές αισθάνεσαι απλά σαν να διορθώνεις ο ίδιος και να συνεχίζεις απτόητος.

Το σύστημα δεν θα σε φρενάρει ποτέ στην είσοδο των στροφών ούτε θα κάνει τίποτε άλλο τόσο αδιάκριτο. Η τοποθέτηση του αυτοκινήτου μέχρι την κορυφή της στροφής εξακολουθεί να εξαρτάται από εσένα και μόνο. Απλά μπορείς να χρησιμοποιείς το SSC για να πατάς το γκάζι νωρίτερα και πιο βαθιά στην έξοδο, χωρίς το φόβο ότι θα «σβουρίξεις».

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να τα απενεργοποιήσεις όλα αν θέλεις να πας με τις πάντες – ρισκάροντας βέβαια να κάνεις τετ-α-κέ. Όμως με το SSC ενεργοποιημένο, η Ferrari λέει ότι η Speciale είναι ταχύτερη και πιο απολαυστική για τη συντριπτική πλειονότητα των οδηγών. Ακόμη και «χεράδες», όπως ο εξελικτής της φίρμας και πρώην οδηγός Formula 1, Marc Gene, παραδέχονται ότι «το σύστημα είναι τουλάχιστον το ίδιο καλό με εμένα στις περισσότερες στροφές, και ειδικά στις γρήγορες όπου τα ηλεκτρονικά μπορούν να κάνουν πραγματικά τη διαφορά».

Ο κινητήρας 4,5 λίτρων της 458 Speciale είναι ο πιο δυνατός ατμοσφαιρικός V8 που έχει ποτέ κατασκευάσει η Ferrari, και παρότι είναι βασικά ο ίδιος που κινεί την Italia, έχει εντούτοις πολλές βελτιώσεις στα σημεία.

Με μια απίστευτα υψηλή σχέση συμπίεσης 14:1, χάρη σε μια σειρά εσωτερικών τροποποιήσεων, κι ένα όριο περιστροφής πάνω από τις 9.000 rpm, δεν αποδίδει απλά μεγαλύτερη ισχύ από εκείνον της νορμάλ 458 –27 άλογα παραπάνω– αλλά και περισσότερη ροπή σε ολόκληρο το φάσμα των στροφών. Αυτό τον κάνει να δείχνει διαφορετικός σε χαρακτήρα από εκείνον της Italia. Είναι πιο άμεσος σε απόκριση και με περισσότερο τσαγανό παντού – με μια κουβέντα λιγότερο ψηλόροπος.

Η Ferrari έχει επίσης μειώσει το συνολικό βάρος κατά 90 kg σε σχέση με την 458 Italia. Κάθε εξάρτημα, από τα αγωνιστικά μπάκετ μέχρι το πίσω τζάμι, έχει συμβάλει στην εξοικονόμηση βάρους. Έχουν γίνει και διάφορες άλλες αναβαθμίσεις, που περιλαμβάνουν τα φρένα (σχεδόν αυτούσια από τη LaFerrari), το κιβώτιο (20% ταχύτερα ανεβάσματα και –απίστευτο!– 44% ταχύτερα κατεβάσματα), τα λάστιχα (νέα, ειδικά για την περίπτωση, Michelin Pilot Sport Cup 2) και την ανάρτηση.

Ακόμη και η αεροδυναμική έχει αναβαθμιστεί, με βελτίωση της ροής επάνω, κάτω και μέσα από το αυτοκίνητο, για να μειωθεί η αντίσταση και να αυξηθεί η κάθετη φόρτιση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αυτοκίνητο που αφήνει μίλια πίσω την απλή 458 Italia, στο δρόμο και στην πίστα. Και την τελευταία φορά που είχαμε οδηγήσει την απλή 458 δεν μας είχε φανεί πολύ αργή…

Δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά με αυτές τις βελτιώσεις η Speciale κάνει την απλή 458 Italia να δείχνει ξεπερασμένη, τουλάχιστον σε δυναμική συμπεριφορά. Είναι πολύ πιο «κοφτερή» όταν την πιέζεις, αλλά σχεδόν εξίσου πολιτισμένη όταν την πας πιο χαλαρά.

Η Ferrari χαρακτηρίζει τη Speciale «ακραίο αυτοκίνητο», αλλά αν εξαιρέσεις τα σκληρότερα σπορ καθίσματα και τις –μάλλον περιττές– ζώνες 4 σημείων, δεν δείχνει λιγότερο χρηστική από τη νορμάλ Italia.

Η ανάρτηση είναι σφιχτή αλλά όχι σε απαράδεκτο βαθμό, τουλάχιστον στους επαρχιακούς δρόμους της βόρειας Ιταλίας όπου την οδηγήσαμε. Και η απόσβεση των αμορτισέρ μπορεί να μαλακώσει ηλεκτρονικά μέσω ενός κουμπιού «για ανώμαλους δρόμους» στο τιμόνι.

Να την αγοράσω;
Οι λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες τυχεροί που θα εξασφαλίσουν μια 458 Speciale στις διάφορες ευρωπαϊκές αγορές, δεν θα την αγοράσουν για την άνεσή της. Θέλουν το αυτοκίνητο να τους ανεβάσει επίπεδο στην οδηγική συμμετοχή και απόλαυση, χωρίς να τους τρομάξει.

Κι αυτή είναι τελικά η ουσία της Speciale: να επιτρέπει στον οδηγό να νιώθει πιο κοντά παρά ποτέ στο απόλυτο όριο, μέχρι σημείου να τον αφήνει να απολαύσει λίγο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο ανάποδο τιμόνι, αλλά χωρίς ποτέ να τον τρομάζει.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ατού του αυτοκινήτου: ότι είναι απίστευτα γρήγορο και συναρπαστικό στην οδήγηση, αλλά ταυτόχρονα εύκολο στο χειρισμό και στην αλληλεπίδραση μαζί του.

Δεν δίνεις μάχη οδηγώντας την 458 Speciale, απλά παίρνεις αγνή, ανόθευτη –αν και ηλεκτρονικά ενισχυμένη– απόλαυση.

Τελικά αναρωτιέσαι ποια θα είναι η επόμενη ευχάριστη έκπληξη από αυτό το μαγικό παιχνιδάδικο που λέγεται Ferrari…

Τι λέει το Autocar
Μία από τις καλύτερες Ferrari που φτιάχτηκαν ποτέ. Απίστευτα γρήγορη και απολαυστική, αλλά ταυτόχρονα φιλική και χρηστική.  
Τιμή € 400.000 (κατ’ εκτίμηση)
Τεχνολογία 4.497 cc, V8, 32v, 2x2 ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός, 605 PS/9.000 rpm, 55,1 kgm/6.000 rpm, αυτόματο/σειριακό κιβώτιο 7 σχέσεων διπλού συμπλέκτη, κινητήρας στο κέντρο, κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω ηλεκτρονικά ελεγχόμενου διαφορικού E-diff.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 3,0”
Τελική ταχύτητα 325 km/h
Μέση κατανάλωση 11,8 lt/100km
Εκπομπές CO2 275 g/km
Διαστάσεις 4.527 x 1.937 x 1.213 mm
Βάρος 1.395 kg
Στοιχεία κατασκευαστή

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube