Με το Secma F16 Roadster στα Μέγαρα [video]

Ακροβατώντας μεταξύ των καρτ και των συμβατικών αυτοκινήτων, το Secma F16 Roadster έχει αποκλειστικό σκοπό να προσφέρει συγκινήσεις.

Το πιθανότερο είναι ότι το όνομα Secma δεν σας λέει απολύτως τίποτα. Πρόκειται για μια γαλλική εταιρία η οποία εδώ και 23 χρόνια φτιάχνει αυτοκίνητα προσανατολισμένα στην απόλαυση της οδήγησης.

Πλέον η φίρμα αντιπροσωπεύεται επίσημα στην Ελλάδα, κι εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μοντέλα της στην πίστα των Μεγάρων, στο πλαίσιο του τελευταίου SpeedSector Racetrack Experience. Το Secma F16 Roadster είναι ένα πισωκίνητο «fun car» που επιχειρεί να προσφέρει την ανόθευτη αίσθηση των Ariel Atom, Caterham 7 και λοιπών εξωτικών κατασκευών, σε πολύ χαμηλότερο κόστος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σωληνωτό πλαίσιο, πάνω στο οποίο πατάει μια «μπανιέρα» από πλαστικό, ειδικά εξελιγμένο από τη Secma για την περίσταση.

Ο κινητήρας, που είναι τοποθετημένος στο κέντρο, είναι ένας ατμοσφαιρικός 1.600άρης που αποδίδει 105 PS. Είναι ννωστός μας από παλαιότερα Renault Clio, Dacia Duster κ.ά. και συνοδεύεται από ένα 5άρι κιβώτιο. Οι προδιαγραφές μπορεί να μην εντυπωσιάζουν, όμως το βάρος περιορίζεται στα 560 kg, οπότε η εταιρία να ανακοινώνει 0-100 km/h σε 5,9". Δεν είχαμε την ευκαιρία να το επιβεβαιώσουμε με το VBox, όμως στην πράξη, οι ενδιάμεσες επιταχύνσεις του αντιστοιχούν σε συμβατικό αυτοκίνητο 200+ ίππων. Στα Μέγαρα είδαμε ότι, για παράδειγμα, δεν δυσκολεύεται να ακολουθήσει ένα Nissan 350Z Roadster.

Η ανάρτηση του F16 Roadster αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και υστερούντες βραχίονες πίσω, με ομόκεντρα ελατήρια και αμορτισέρ σε κάθε γωνία. Σε αυτή τη βασική εκδοχή του, με λάστιχα δρόμου και αντίστοιχη γεωμετρία στην ανάρτηση (μηδενικό camber & toe πίσω), είναι σαφές ότι δεν έχει σκοπό να σπάσει τα χρονόμετρα, αλλά να φέρει τον οδηγό στο επίκεντρο της δράσης. Να του ξαναδώσει, κατά κάποιο τρόπο, τον ρόλο που του κλέβει κάθε νέο ηλεκτρονικό βοήθημα των συμβατικών αυτοκινήτων. Και μάλλον τα καταφέρνει.

Η αμεσότητα των αντιδράσεων του πλαισίου είναι σοκαριστική. Η υπερστροφή που εμφανίζεται εύκολα στην είσοδο αρχικά σε ξαφνιάζει, γρήγορα όμως διαπιστώνεις ότι εξίσου πανεύκολα ελέγχεται. Έτσι, την επόμενη φορά καθυστερείς ακόμα περισσότερο τα φρένα. Η ακρίβεια του μεσαίου πεντάλ σου επιτρέπει να φρενάρεις όσο χρειάζεται χωρίς να μπλοκάρεις -άλλωστε δεν υπάρχει ABS για να σε σώσει. Περνώντας στο γκάζι, η έλλειψη μπλοκέ μπορεί να επιτρέψει στον εσωτερικό τροχό να σπινάρει, ειδικά αν έχεις καβαλήσει το κερμπ, όμως ακόμα κι έτσι, το να βγεις με μια ελαφριά υπερστροφική στάση έρχεται απολύτως φυσικά.

Τελικά περνάς ακόμα πιο νωρίς στο γκάζι, το πετάς με ακόμα περισσότερα στις γρήγορες αριστερές των Μεγάρων, μόνο και μόνο για να διορθώνεις το απόλυτα εσκεμμένο «λάθος» σου. Με δύο ή και τρία ανάποδα στην ίδια στροφή. Δεν χορταίνεις δηλαδή να οδηγείς, και ελάχιστα ασχολείσαι με τον χρόνο. Ο οποίος, για την Ιστορία, τελικά έσπασε οριακά το 1’14". Παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο χαρακτηριστικά video: ένα με μερικές ωραίες στιγμές και ένα με τον ταχύτερο γύρο μας.

Στα λίγα χιλιόμετρα που κάναμε στον δρόμο, όπου αναπόφευκτα η οδήγηση είναι πιο συγκρατημένη, το F16 κατάφερε και πάλι να μας... απογειώσει τη διάθεση. Με την υπερστροφή κατά βούληση και την άμεση επαφή που παρέχει με το περιβάλλον, η οποία συγκρίνεται μόνο με μοτοσικλέτα. Γι’ αυτό άλλωστε χρειάζεται αντίστοιχο σεβασμό. Εννοείται ότι θέλουμε να το ξαναοδηγήσουμε...


Τι λέει το DRIVE
Ένα απολαυστικό παιχνίδι, το οποίο σε αντίθεση με ένα καρτ, έχει πινακίδες και μπορείς να το χρησιμοποιείς σαν κανονικό αυτοκίνητο.
Τιμή Από €20.899
Τεχνολογία 1.598 cc, i4, 16v, 2 EEK, πολλαπλός ψεκασμός, 105 PS/5.750 rpm, 15,1 kgm/3.750 rpm, χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 5,9”
Τελική ταχύτητα 180 km/h
Εκπομπές CO2131 g/km
Διαστάσεις 2.750 x 1.760 x 1.100 mm
Βάρος 560 kg
Μετρήσεις κατασκευαστή
 

Secma F16 Roadster - Athens Circuit - SpeedSector Racetrack Experience
Αποσκευές μπορείς να τοποθετήσεις στη μεταλλική σχάρα, πάνω από τον κινητήρα. Δεν θα σου περιορίζουν την ορατότητα, αφού ούτως ή άλλως πίσω παρμπρίζ… δεν υπάρχει.