Ο Jari-Matti Latvala σε ιστορικό ράλι με Audi quattro [video]

Ο Jari-Matti Latvala σε ιστορικό ράλι με Audi quattro [video]

Ο Φιλανδός κυριάρχησε στο Ιστορικό Ράλι Εσθονίας, αλλά μια βλάβη την τελευταία στιγμή του στέρησε τη νίκη.

Ο Λάτβαλα είχε νικήσει πέρσι στον (χωμάτινο) αυτό αγώνα του FIA Historic European Championship με το δικό του Ford Escort RS MkII. Όμως φέτος που τρέχει στο WRC με τη Volkswagen, χρησιμοποίησε ένα πιο αρμόζον Audi quattro Group 4 του 1982.

«Το quattro ήταν ένα από τα αυτοκίνητα των ονείρων μου από τότε που ήμουν παιδί», δήλωσε πριν την εκκίνηση. «Περίμενα να είναι δύσκολο στην οδήγηση, αλλά δεν είναι. Είναι μάλιστα πολύ ήρεμο και η συμπεριφορά του είναι καλή σ’ αυτούς τους γρήγορους δρόμους. Το πιο δύσκολο είναι όταν φρενάρεις δυνατά για μια κλειστή στροφή: Δεν υπάρχει σύστημα anti-lag –εκτός από το δεξί σου πόδι– οπότε πρέπει να δίνεις συνεχώς γκαζιές για να στροφάρει η τουρμπίνα αλλιώς δεν έχεις καθόλου δύναμη στην έξοδο.

«Είναι ένας άλλος κόσμος σε σύγκριση με το εργοστασιακό μου VW Polo R. Πρέπει εδώ να σκέπτεσαι πολύ περισσότερο το τι έρχεται και να προγραμματίζεις τις στροφές, την επιτάχυνση και το φρενάρισμα. Δεν μπορείς να πιέζεις στο όριο όπως με το Polo WRC».

Ο Λάτβαλα ήταν πρώτος με διαφορά στο shakedown του Ιστορικού Ράλι Εσθονίας και στον αγώνα ήταν άνετα πρώτος με διαφορά 51” όταν αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα στην προτελευταία ειδική διαδρομή.

«Όλα πήγαιναν καλά και ένιωθα όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με το αυτοκίνητο, αλλά στην εκκίνηση της προτελευταίας ειδικής πρόσεξα ότι ο λεβιές ταχυτήτων ήταν κάπως χαλαρός.
«Δεν μπορούσα να βάλω την 5η, οπότε αναγκάστηκα να πηγαίνω με 4η. Όταν ξαναδοκίμασα να βάλω 5η ο  λεβιές έσπασε και μας άφησε με νεκρά. Τέρμα. Το αυτοκίνητο τσούλησε μέχρι να σταματήσει και αποφασίσαμε να επιλέξουμε κάποια σχέση με το χέρι.

«Βγήκα έξω και ψάχνοντας βρήκα την ντίζα που αλλάζει τις ταχύτητες. Έβαλα μια 3η και ξεκινήσαμε ξανά, αλλά είχαμε χάσει 7 λεπτά». Τη νίκη στην κατηγορία των ιστορικών αυτοκινήτων πήρε τελικά ο Φιλανδός Βίλε Σίλβαστι με Porsche 911 RS, ενώ ο Λάτβαλα ήταν ένατος. Το πήρε όμως φιλοσοφικά.

«Το βασικό για μένα ήταν να ευχαριστηθούμε το ράλι, και το ευχαριστηθήκαμε», δήλωσε στον τερματισμό. «Το Audi είναι ένα σπουδαίο αυτοκίνητο στα γρήγορα κομμάτια με ροή, ακόμα και στα άλματα. Αν μάθεις να το εμπιστεύεσαι μπορείς να πιέζεις πραγματικά στις στροφές και να διατηρείς κεκτημένες ταχύτητες. Φέτος ήμασταν άτυχοι και δεν μπορέσαμε να πάρουμε τη νίκη, αλλά σίγουρα θα επιστρέψω στο ράλι του χρόνου».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube