Η μοναδική στον πλανήτη Lancia Integrale Evo 3

Η μοναδική στον πλανήτη Lancia Integrale Evo 3

Η Evo 3 είχε ετοιμαστεί. Κατασκευάστηκε ένα πρωτότυπο αλλά δεν παρήχθη ποτέ. Η Lancia την καταδίκασε σε θάνατο, δίνοντας τέλος στον θρύλο Delta Integrale.

Ακριβώς πριν ολοκληρωθεί η παραγωγή της Integrale, η καροτσερία Maggiora παρουσίασε μια πρόταση για το επόμενο βήμα που θα μπορούσε να γίνει στην εξέλιξη του μοντέλου.

Το πρωτότυπο που βλέπετε στις φωτογραφίες, στο συγκεκριμένο μωβ χρώμα, με αριθμό σασί ZLA 831ABO 00584 341, είναι η μοναδική Delta Integrale Evo 3 που κατασκευάστηκε. Παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του ’94, ως πιθανός διάδοχος της Evo 2. Η παρουσίαση της «Viola», όπως είναι γνωστή στους ειδικούς λόγω του χρώματος, είχε προκαλέσει αναστάτωση στην κοινότητα των φανατικών του μοντέλου.



Το χρώμα έπαιζε ιδιαίτερο ρόλο. Ήταν σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Bruno Maggiora, αφεντικό της εταιρείας. Ήταν μια πολύ ακριβή βαφή πολλαπλών επιστρώσεων. Άλλες αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση αφορούσαν τους τροχούς της Tecnomagnesio, 17 ιντσών που φορούσαν λάστιχα της Pirelli 215/40 R17. Τα διακριτικά της Maggiora κοσμούσαν τα εμπρός φτερά, πίσω από τα πλαϊνά φλας.

Στο εσωτερικό, τα μπεζ Recaro της Evo 2 είχαν μεταφερθεί χωρίς αλλαγές. Αλλά η κεντρική κονσόλα ήταν χειροποίητη, από ανθρακονήματα.

Κάτω από το αμάξωμα, οι αλλαγές ήταν αρκετές και σημαντικές. Ο κινητήρας είχε φτάσει να αποδίδει 240 ίππους στις 6.000 rpm, κυρίως λόγω επεμβάσεων στον ψεκασμό της Weber/Marelli. Πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του κινητήρα όμως ήταν η ροπή. Η μέγιστη τιμή των 32,5 kgm ήταν διαθέσιμη από τις 2.500 ως τις 6.000 rpm.



Για πρώτη φορά στην ιστορία του μοντέλου, ανάμεσα στους εμπρός τροχούς υπήρχε ένα μπλοκέ διαφορικό Birfield. Ο συμπλέκτης ήταν μεταλλικός, για μέγιστη αντοχή, και τα σωληνάκια των φρένων αεροπορικού τύπου, υψηλής πίεσης.

Η Lancia ωστόσο αδιαφόρησε για την πρόταση της Maggiora και έτσι το project δεν προχώρησε ποτέ. Αργότερα η εταιρεία ανέλαβε να κατασκευάζει την Barchetta για λογαριασμό της FIAT και την κουπέ έκδοση της Lancia K.



Παρόλα αυτά, η Maggiora δεν σταμάτησε να φτιάχνει custom εκδόσεις της Integrale Evo 2 για κάποιους πελάτες. Επρόκειτο για one off κομμάτια. Μεταξύ αυτών και μία με όνομα «Black Evolution» που παραγγέλθηκε για την κόρη του τότε εισαγωγέα της Lancia στην Ελλάδα, του Χρήστου Δαμάσκου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube