Nissan Qashqai 2007 - 2013

Nissan Qashqai 2007 - 2013

Το Nissan Qashqai είναι ένα μικρό οικογενειακό μεταμφιεσμένο σε crossover. Αξίζει η αγορά του σαν μεταχειρισμένο;

Το Nissan Qashqai είναι ένα μεταμφιεσμένο μικρό οικογενειακό. Προσεγγίζει την κατηγορία με ένα διαφορετικό σχεδιαστικό στιλ, προσφέροντας ψηλά τοποθετημένη θέση οδήγησης και μεγάλη απόσταση από το έδαφος. Η πανοραμική θέση οδήγησης που προσφέρει, είναι κάτι που έχει πολλούς υπέρμαχους.

Στην περίπτωση του Qashqai, η αυξημένη απόσταση από το έδαφος δεν σημαίνει και νωθρά οδικά χαρακτηριστικά ή αυξημένη κλίση στις στροφές. Απεναντίας, συμπεριφέρεται στο δρόμο όπως κάθε άλλο χάτσμπακ. Η σφιχτή ανάρτηση (με γόνατα Μακφέρσον εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους στον πίσω άξονα) δεν επιτρέπει στο αμάξωμα να γέρνει και σε συνδυασμό με τους μεγάλους τροχούς προσφέρει υψηλό περιθώριο πρόσφυσης και ουδέτερη συμπεριφορά. Σε γενικές γραμμές πάντως, την οδική του συμπεριφορά θα την ζήλευαν αρκετά συμβατικά μικρά οικογενειακά. Από την άλλη, η λειτουργία της ανάρτησης είναι θορυβώδης και στις χαμηλές ταχύτητες δεν καταφέρνει να φιλτράρει όλες τις ανωμαλίες. Όσο αυξάνονται τα χιλιόμετρα όμως, η απόσβεσή της βελτιώνεται και η άνεση που προσφέρει είναι τελικά καλή.

Στην καμπίνα, σε κερδίζει το ταμπλό με την καλαίσθητη σχεδίασή του και τους λειτουργικούς στρογγυλούς αεραγωγούς του κλιματισμού, και σε επίπεδο ποιότητας υλικών είναι ότι καλύτερο έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια η Nissan. Η συναρμογή ωστόσο δεν βρίσκεται στο ίδιο υψηλό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά τα σκληρά υλικά από το μέσο του ταμπλό και κάτω. Οι χώροι θα βολέψουν τέσσερις ενηλίκους, ενώ το πορτμπαγκάζ των 352 λίτρων θα χωρέσει και τις αποσκευές τους.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP τα πήγε πάρα πολύ καλά, αποσπώντας 5/5 αστέρια στην προστασία ενηλίκων, 4/5 αστέρια στην προστασία παιδιών και 2/4 αστέρια στην προστασία πεζών.

Ποιο να προτιμήσω;

Η εμπορική διάθεση του Qashqai ξεκίνησε το 2007 και προσφερόταν με δύο κινητήρες βενζίνης και δύο τουρμποντίζελ. Ο βασικός βενζινοκινητήρας είναι 1,6 λίτρων με απόδοση 115 ίππους και ακολουθούσε ο 2.0 των 141 ίππων που είχε την δυνατότητα να εφοδιαστεί και με 6άρι αυτόματο κιβώτιο. Οι πετρελαιοκινητήρες που συμπληρώνουν την γκάμα του είναι ο 1.5 dCi των 105 ίππων και ο 2.0 dCi των 150 ίππων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 2λιτρες εκδόσεις διαθέτουν στάνταρ σύστημα τετρακίνησης. Στα τέλη του 2008 παρουσιάστηκε και η έκδοση αμαξώματος Qashqai+2 που έχει την δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι 7 επιβάτες.

Από πλευράς εξοπλισμού, το Qashqai είναι αρκετά πλούσιο από την βασική κιόλας έκδοση Action. Αυτή περιλαμβάνει 6 αερόσακους, ABS, κλιματισμό, υπολογιστή ταξιδίου, ράδιο CD με Bluetooth, χειριστήρια για το ηχοσύστημα και το τηλέφωνο στο τιμόνι και όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες.

Κόστος χρήσης

Η αξία του Qashqai απομειώνεται με λογικό ρυθμό, με τα πετρελαιοκίνητα να παρουσιάζουν έναν ελαφρώς πιο αργό ρυθμό διατηρώντας υψηλότερες τιμές από τα βενζινοκίνητα. Στον τομέα της κατανάλωσης καυσίμου, οι βενζινοκινητήρες καταναλώνουν λογική ποσότητα καυσίμου και οι πετρελαιοκινητήρες ακόμα μικρότερη. Η περιοδικότητα όμως της συντήρησης είναι συχνή μιας και προβλέπεται αλλαγή λαδιών κάθε 7.500 km ή κάθε έξι μήνες και γενικό service κάθε 15.000 km ή κάθε χρόνο.

Τιμή

Το Nissan Qashqai είναι ένα επιτυχημένο εμπορικά μοντέλο με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά μοντέλα στην αγορά μεταχειρισμένου για να επιλέξετε. Η τιμή ξεκινά από 7.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 26.000 ευρώ ανάλογα με τον κινητήρα, το εξοπλισμό, την χρονολογία και το κιβώτιο.

Τι να προσέξετε αγοράζοντας μεταχειρισμένο Qashqai

  • Ανάρτηση: Η πίσω ανάρτηση μπορεί να κάνει θόρυβο στις ανωμαλίες, ελέγξτε οπωσδήποτε τα πίσω αμορτισέρ
  • Συμπλέκτης: Επειδή μπορεί να έχει γράψει κάμποσα χιλιόμετρα σε χωματόδρομο, βεβαιωθείτε ότι ο συμπλέκτης είναι μαλακός και δεν χρειάζεται αντικατάσταση

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube