DieCast: Lancia Beta HPE από τη Minichamp

DieCast: Lancia Beta HPE από τη Minichamp

H Minichamp παρουσιάζει σε κλίμακα 1:43 μια πολύ προσεγμένη μινιατούρα από την επίσης προσεγμένη και ιδιαίτερα κομψή κουπέ-στέισον Lancia Beta, την HPE.

H Lancia Beta HPE ήταν ένα 3θυρο κουπέ στέισον, επί τα ίχνη του Reliant Scimitar, που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 1975 και μέχρι της λήξη της παραγωγής του το 1984, είχε πουλήσει 71.258 κομμάτια, αρκετά εκ των οποίων και στη χώρα μας.

Τα αρχικά HPE σήμαιναν High Performance Estate ή High Performance Executive, ανάλογα με τα απωθημένα του κατόχου της. Το αυτοκίνητο στεκόταν πάνω σε ένα επιμηκυμένο δάπεδο της μπερλίνας Beta (μεταξόνιο 2,54 m), σε συνδυασμό με τις πόρτες και το εμπρός τμήμα του Beta Coupé.

Η Beta HPE ξεκίνησε την καριέρα της με κινητήρα 1.6 ή 1.8 λίτρων από την γκάμα των άλλων Beta, αλλά σύντομα στη δεύτερη γενιά της, την ίδια κιόλας χρονιά, νέοι κινητήρες των 1,6 και 2,0 λίτρων συνέστησαν την γκάμα. Από το 1978 και ύστερα, η λέξη Beta αφαιρέθηκε και το αυτοκίνητο σταδιοδρόμησε ως Lancia HPE. Στη τέταρτη γενιά της, η HPΕ φόρεσε στο δίλιτρο μοτέρ υπερσυμπιεστή τύπου Roots, ανεβαίνοντας στο μοντέλο 2.0 VX (για το Volumex) από τα 122 στα 135 άλογα.

H Minichamp σε κλίμακα 1:43 παρουσιάζει μια μινιατούρα από κράμα Zamak, της οποίας η πολύ καλή μορφή βασίζεται στο εξαιρετικά λεπτομερές καλούπι. Στην κλίμακα αυτή δεν υπάρχουν τμήματα ανοιγόμενα και η βαφή είναι ομοιογενής χωρίς μπιμπίκια .

Η χάραξη των λεπτομερειών είναι άρτια, όπως και όλα τα επιπλέον τμήματα, όπως οι προφυλακτήρες, τα φανάρια και η μάσκα εμπρός. Οι ζάντες, απολύτως αληθοφανείς, ίδιες με τις ορίτζιναλ της FPS (Fratelli Pedrini Sarezzo), προσθέτουν στην πολύ καλή εικόνα της μινιατούρας.

Εξίσου καλές είναι και οι λεπτομέρειες στο εσωτερικό που, αν και δεν είναι προσβάσιμο, φαίνεται σε λεπτομέρειες μέσα από τα εξαιρετικής διαφάνειας παράθυρα. Το κάτω τμήμα επίσης δεν υστερεί σε λεπτομέρειες.

Λόγω μεγέθους, η Lancia Beta HPE της Minichamp μπορεί εύκολα να εκληφθεί ως παιχνιδάκι, αλλά για ένα συλλέκτη αυτής της κλίμακας αποτελεί ένα πολύ ωραίο κομμάτι για τη συλλογή του.

Τι λέει το DRIVE
Μας αρέσει Η πολύ καλή χάραξη του καλουπιού
Δεν μας αρέσει Ο χαρακτηρισμός παιχνίδι
Κλίμακα 1:43
Μήκος 8 cm
Εταιρία Minichamp
Υλικό Zamak
Κατασκευή Κίνα
Τιμή €5,5
Το βρήκαμε Πρατήριο 222, Στυλίδα, τηλ.: 2238 024 914

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube