DieCast: Alpine A110 από την Burago

DieCast: Alpine A110 από την Burago

H Burago αποτύπωσε τη δεκαετία του ’80 την εμβληματική Alpine A110 1600 S των Andresson/Stone από το ράλι Monte Carlo του 1971 στην ασυνήθιστη κλίμακα 1:16.

Εφέτος η Alpine συμπληρώνει 60 χρόνια στο αυτοκινητικό στερέωμα και θα το γιορτάσει με ισχυρή παρουσία στο Moving Motor Show στο Goodwood, μια ημέρα πριν ξεκινήσει το Festival of Speed 2015.

Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν, σας παρουσιάζουμε μια εξέχουσα και σπάνια μινιατούρα του πιο εμβληματικού μοντέλου της: Της Α110. Ένα αυτοκίνητο, φτιαγμένο με αποκλειστικό σκοπό τη συμμετοχή σε αγώνες ράλι, μπήκε σε παραγωγή το 1961 και καταργήθηκε το 1977.

Όπως και όλα τα άλλα αυτοκίνητα δρόμου της Alpine, η Α110 του 1961 χρησιμοποιούσε πολλά από τα εξαρτήματα της Renault, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων. O σχεδιασμός βασιζόταν στα αρχικά σχέδια του Ιταλού στιλίστα Giovanni Michelotti. Tην επίσημη πρεμιέρα της την έκανε στο Σαλόνι του Παρισιού το 1962. Όπως έγραψε και ο Τύπος της εποχής, η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι δεν κάθεσαι στο κάθισμα μια Α110, αλλά γλιστράς μέσα σε αυτό.    

Η Α110 απέκτησε τη φήμη της στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ως ένα αυτοκίνητο-νικητής. Το 1971, το αυτοκίνητο λαμβάνει ομολογκασιόν Gr.4 και μπαίνει στη μάχη εναντίον πολύ ισχυρότερων αντιπάλων και με οδηγό τον Jean Claud Andreut κερδίζει το γαλλικό, αλλά και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι.

Η διεθνής αναγνώριση ήρθε κατά τη διάρκεια της διετίας 1970-1972 όταν και έλαβε μέρος στο νεοδημιουργηθέν Διεθνές Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Κέρδισε πολλούς αγώνες στην Ευρώπη και αναγνωρίστηκε ως ένα από τα ισχυρότερα αυτοκίνητα ράλι της εποχής του.

Η μινιατούρα της Burago αποτελεί τη συμμετοχή της Renault στο ράλι Monte Carlo του 1971, με το Σουηδό οδηγό Ove Andresson και τον Άγγλο συνοδηγό David Stone στα πηδάλια της πλαστικής βόμβας από τη Διέππη. Έτσι αποκαλούσαν την Alpine A110 1600 S του 1971 και πρώτου μοντέλου στην Iστορία για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Πρόκειται για ένα μοντέλο της Burago κατασκευασμένο στην Ιταλία στην προσφιλή για την εταιρία κλίμακα 1:16. Ένα βαρύ και σπάνιο πια κομμάτι, αφού μόνο σε συλλογή ή στο e-bay μπορείτε να το βρείτε.

Η Alpine A110 που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της δεκαετίας του ’80, με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, κλασικό χρώμα Alpine με άριστη επίστρωση και προσεγμένα αυτοκόλλητα των χορηγών της εποχής. Πολύ καλή είναι και η ποιότητα των νίκελ, που δεν ξεβάφουν με το χρόνο, ενώ αξιομνημόνευτη είναι και η εφαρμογή σε όλα τα τμήματα που ανοίγουν. Ξεχωρίζουν οι προβολείς ομίχλης, στο χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και απαραίτητοι στο Monte της εποχής, και οι γνήσιες ζάντες με τους διάτρητους δίσκους.

Το εσωτερικό είναι πιστό αντίγραφο του πραγματικού, με ζώνες ασφαλείας και πυροσβεστήρα στα πόδια του συνοδηγού, ενώ δεσπόζει το κόκκινο ρολμπάρ. Ο κινητήρας δεν ικανοποιεί σε λεπτομέρειες, όπως δεν ικανοποιεί και το κάτω τμήμα του αυτοκινήτου.

Για την εποχή του ήταν ένα εξαιρετικό μοντελάκι και τυχεροί όσοι το έχουν στη συλλογή τους.

Η Alpine A110 της Burago με μια ματιά
Μας αρέσει H σπανιότητα του μοντέλου και το ρομαντικό στοιχείο της εποχής
Δεν μας αρέσει Ότι όλα πια φτιάχνονται στην Κίνα
Κλίμακα 1:16
Μήκος 25 cm
Εταιρία Burago
Υλικό Diecast
Κατασκευή Ιταλία
Τιμή Ιδιωτική συλλογή
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube