Το ατύχημα στη Monza του 1978 που στοίχισε τη ζωή στον Ronnie Peterson

Το ατύχημα στη Monza του 1978 που στοίχισε τη ζωή στον Ronnie Peterson

O επόμενος αγώνας της F1 έχει σημαδευτεί από πολλά ατυχήματα, με πιο τραγικό αυτό του Ronnie Peterson το 1978

Με το Γκραν Πρι της Monza να είναι το επόμενο στο καλαντάρι της F1, η μνήμη ταξιδεύει πίσω, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1978, όταν στην εκκίνηση του αγώνα, ένα τρομακτικό ατύχημα στοίχισε τη ζωή στον Σουηδό οδηγό της Lotus, Ronnie Peterson. 

Ο Peterson, γνωστός με το παρατσούκλι «SuperSwede» λόγω των επιδόσεών του, γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1944 και ξεκίνησε την καριέρα του όπως και οι περισσότεροι οδηγοί της F1 από τα kart. Διακρίθηκε για την επιδόσεις του αλλά και την πειθαρχία του, κερδιζοντας το πρωτάθλημα kart Σουηδίας το 1963 και το 1964, για να μεταπηδήσει στη συνέχεια στη Formula 3.

Εκεί σημείωσε την πρώτη του νίκη στο Μονακό, ενώ αργότερα την ίδια χρονιά κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Formula 3 και αμέσως υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα της March στην F1 με την οποία αγωνίστηκε 3 χρόνια. Στο διάστημα αυτό ανέβηκε 6 φορές στο βάθρο, ενώ το 1971 τερμάτισε στη δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος.

Στη συνέχεια προσχώρησε το 1973 στην ομάδα του Colin Chapman, τη Lotus έχοντας ομόσταυλό του τον Emerson Fittipaldi. Στα δύο πρώτα του χρόνια στην ομάδα πέτυχε συνολικά επτά νίκες, με την καλύτερή του επίδοση να σημειώνεται το 1973, όταν συγκέντρωσε 52 βαθμούς στο Πρωτάθλημα. 
Μετά από μια κακή σεζόν το 1975, ο Peterson επέστρεψε στην March και σημείωσε την τελευταία νίκη της ομάδας, το 1976 στο Ιταλικό Γκραν Πρι. 

Το 1977 οδήγησε για την Tyrrell, και το 1978 μετακόμισε πίσω στην Lotus ως "νούμερο δύο" οδηγός με τον Mario Andretti να είναι ο πρώτος οδηγός της ομάδας. 
Ο Peterson σημείωσε δύο νίκες, στα Γκραν Πρι της Νότιας Αφρικής και της Αυστρίας.

Στον αγώνα όμως στη Monza, στις 11 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, ένα τραγικό ατύχημα αμέσως μετά την εκκίνηση, κόστισε τη ζωή στον «SuperSwede». O Peterson οδηγούσε την παλιότερη Lotus 78 (αντί για τη νέα 79 του Andretti) και ξεκινούσε από την 5η θέση. Στην είσοδο του πρώτου σικέιν της πίστας, ο Patrese, που ξεκινούσε 12ος, χτύπησε τον Hunt και τον έριξε πάνω στον Peterson. Η Lotus χτύπησε στην μπαριέρα και πήρε φωτιά, ενώ πάνω της έπεσε και ο Vittorio Brambilla. Ο Hunt έβγαλε τον Peterson από το φλεγόμενο μονοθέσιο και ο Σουηδός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου του βρήκαν πολλαπλά κατάγματα. Εγχειρίστηκε με επιτυχία, αλλά τη νύχτα ένα ψήγμα μυελού οστέων από τον μηρό του, του προκάλεσε εμβολή στους πνεύμονες και εγκεφαλικό θάνατο.

Τραγική λεπτομέρεια: Με τους βαθμούς που είχε συγκεντρώσει έως τότε, στο τέλος του Πρωταθλήματος του 1978 βρέθηκε στη δεύτερη θέση...,

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube