Πόλη χωρίς αυτοκίνητα στην Κορέα [video]

Πόλη χωρίς αυτοκίνητα στην Κορέα [video]

Μια συνοικία της Suwon απαγόρευσε για έναν μήνα τα αυτοκίνητα στους δρόμους της και έναν χρόνο μετά οι κάτοικοι νοσταλγούν εκείνες τις μέρες.

Η συνοικία Haenggung-dong της πόλης Suwon, στη Ν. Κορέα, φιλοξένησε το EcoMobility World Festival τον Σεπτέμβριο του 2013. Πάνω από 4.300 κάτοικοι άφησαν στην άκρη τα 1.500 αυτοκίνητά τους και μετακινήθηκαν με τα πόδια και με ποδήλατα.

Αμέσως μετά το το EcoMobility World Festival κάποιοι κάτοικοι είχαν ζητήσει να μειωθεί το όριο ταχύτητας, να ελεγχθεί η παράνομη στάθμευση και να γίνουν μονοδρομήσεις, ώστε να είναι πιο εύκολες και πιο ασφαλείς οι μετακινήσεις των πεζών. Και πράγματι σήμερα το παρκάρισμα στους κεντρικότερους δρόμους απαγορεύεται, παραχωρούνται δωρεάν ποδήλατα και διοργανώνονται Σαββατοκύριακα χωρίς αυτοκίνητα. Είναι πιο εύκολο για τους πολίτες να επιλέξουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, τώρα που έχουν δει ότι πράγματι γίνεται.

Η μετάβαση σε μια εποχή βιώσιμης μετακίνησης δεν είναι εύκολη, αφού δεν αγκαλιάζουν όλοι με την ίδια θέρμη αυτή την προσπάθεια. Το ότι το EcoMobility World Festival πραγματοποιήθηκε στη Suwon είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Ν. Κορέα η κατοχή και χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτου είναι σημαντική υπόθεση, συνδεδεμένη με το πρεστίζ του κατόχου.

Στην Ευρώπη η σταδιακή εγκατάλειψη των αυτοκινήτων έχει ήδη ξεκινήσει, με κάποιες πόλεις όπως το Ελσίνκι να ελπίζουν πως σύντομα θα απαλλαγούν πλήρως από αυτά.

[Πηγή: Sustainable Cities Collective]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube