Περιττά τα ΙΧ στο Ελσίνκι ως το 2025

Περιττά τα ΙΧ στο Ελσίνκι ως το 2025

Φιλόδοξο πρόγραμμα της Φινλανδικής πρωτεύουσας υπόσχεται ότι σε 10 χρόνια οι πολίτες δεν θα έχουν λόγο να διαθέτουν προσωπικό αυτοκίνητο.

Είναι γνωστή η προσπάθεια των υπευθύνων σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης, και όχι μόνο, να διώξουν τα αυτοκίνητα από τους δρόμους τους. Στο Ελσίνκι όμως πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα, δημιουργώντας ένα έξυπνο δίκτυο ΜΜΜ  που ίσως καταστήσει περιττή την ίδια την κατοχή ενός αυτοκινήτου.

Για να το καταφέρουν αυτό αποφάσισαν να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στόχος τους είναι ο πολίτης να μπορεί μέσω μιας μόνο εφαρμογής στο smartphone του να ορίσει σημείο εκκίνησης και τερματισμού, να θέσει προτιμήσεις για τη διαδρομή του, να χρησιμοποιήσει όσα μέσα μεταφοράς τον βολεύουν και να πληρώσει γι' αυτά εύκολα, χρεώνοντας τον λογαριασμό του. Μάλιστα η καταγραφή των συνηθειών των χρηστών θα βελτιώσει και τα δρομολόγια των ΜΜΜ.

Ήδη έχει ξεκινήσει άλλωστε στην πόλη η πιλοτική λειτουργία του λεωφορείου Kutsuplus. Το συγκεκριμένο minibus δεν έχει σταθερό δρομολόγιο. Όσοι θέλουν να το χρησιμοποιήσουν δηλώνουν τα επιθυμητά για εκείνους σημεία επιβίβασης και αποβίβασης μέσω smartphone, και το λογισμικό του λεωφορείου υπολογίζει κάθε φορά τη βέλτιστη διαδρομή ώστε να τους ικανοποιήσει όλους. Προς το παρόν το εισιτήριο του Kutsuplus είναι ακριβότερο από αυτό των συμβατικών λεωφορείων της πόλης, αλλά αρκετά φτηνότερο από το κόστος ενός ταξί.

Κάτι αντίστοιχο προβλέπεται να γίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα τα επόμενα χρόνια. Θα υπάρξουν βέβαια εμπόδια, όπως το πώς θα εξυπηρετούνται τα πιο αραιοκατοικημένα προάστια της πόλης, εκτός του κέντρου. Αλλά οι άνθρωποι που οραματίστηκαν και υλοποιούν το project πιστεύουν ότι το πολύ σε 10 χρόνια το σύστημα θα είναι τόσο αποτελεσματικό που θεωρητικά κανένας κάτοικος του Ελσίνκι δεν θα χρειάζεται να έχει δικό του αυτοκίνητο, τουλάχιστον για τις καθημερινές του μετακινήσεις.

[Πηγή: The Guardian]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube