Οι φούρνοι μικροκυμάτων στην ΕΕ εκπέμπουν τόσο CO2 όσο 7 εκατομμύρια αυτοκίνητα!

Οι φούρνοι μικροκυμάτων στην ΕΕ εκπέμπουν τόσο CO2 όσο 7 εκατομμύρια αυτοκίνητα!

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας, που αφορά σε μία μόνο από τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε.

Εδώ και πολύ καιρό, οι εκπομπές CO2 από τα αυτοκίνητα θεωρούνται κατά μεγάλο μέρος υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη.

Όμως, τώρα μια νέα έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι και οι φούρνοι μικροκυμάτων επηρεάζουν σημαντικά το συνολικό επίπεδο του CO2.

Η μελέτη αυτή από το πανεπιστήμιο του Manchester εκτίμησε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τους φούρνους μικροκυμάτων σε ολόκληρο τον κύκλο τους, από την κατασκευή και τη χρήση τους έως την απόρριψή τους. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι, μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν σχεδόν τόσο διοξείδιο όσο 7 εκατομμύρια αυτοκίνητα – όπως αναφέρει η Guardian.

Επιπλέον, οι εκπομπές 19 φούρνων μικροκυμάτων σε ένα χρόνο είναι ίσες με αυτές ενός αυτοκινήτου. Αναλογιστείτε ότι οι πωλήσεις φούρνων μικροκυμάτων στην ΕΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας αναμένεται να φτάσουν τα 135 εκατομμύρια, και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

«Οι προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ενημέρωσης και της συμπεριφοράς των καταναλωτών ώστε να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρικές συσκευές πιο αποδοτικά. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τους φούρνους μικροκυμάτων μπορεί να μειωθεί ρυθμίζοντας το χρόνο μαγειρέματος ανάλογα με τον τύπο του τροφίμου», λέει η έρευνα.

Όμως ο καθηγητής διαχείρισης άνθρακα στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, David Reay, λέει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο με το CO2 που εκπέμπεται από τα αυτοκίνητα, παρά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των φούρνων μικροκυμάτων.

«Ναι, υπάρχουν πολλοί φούρνοι μικροκυμάτων στην ΕΕ και ναι, χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα. Όμως οι εκπομπές τους ωχριούν μπροστά σε αυτές από τα αυτοκίνητα. Υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια αυτοκίνητα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκπέμπουν πολύ περισσότερο CO2 από όλους τους φούρνους μικροκυμάτων στην ΕΕ. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι τα επιβατικά αυτοκίνητα στο Η.Β. εξέπεμψαν το ανάλογο 62 τόνων CΟ2 το 2015. Αυτό είναι 10 φορές παραπάνω απ’ όσο εκτιμά η νέα αυτή έρευνα για τις ετήσιες εκπομπές όλων των φούρνων σε όλη την ΕΕ», δήλωσε ο Reay.

Αν και κανείς δεν προτείνει να πετάξουμε τον φούρνο μικροκυμάτων μας, είναι εντυπωσιακό να ανακαλύπτεις πόσο διοξείδιο εκπέμπει μία μόνο από τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

[Πηγές: The Guardian μέσω Carscoops]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube