Πώς η πτώση των ντίζελ έφερε αύξηση του CO2 στην Ευρώπη

Πώς η πτώση των ντίζελ έφερε αύξηση του CO2 στην Ευρώπη

Τα αποτελέσματα μιας αναλυτική έρευνας που πρέπει να προβληματίσει πολλούς.

Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια οι μετρήσεις έδειξαν αύξηση του μέσου όρου των εκπομπών  CO2 για το 2017. Η μελέτη έχει την υπογραφή  της JATO Dynamics και καλύπτει 23 ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με  τη μελέτη, δύο είναι οι αιτίες για την αύξηση αυτή:  Η πρώτη έχει να κάνει με τη γενικότερη στροφή που παρουσιάζει η αγορά προς τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σε βάρος αυτών με τους κινητήρες ντίζελ (οι οποίοι εκπέμπουν λιγότερο CO2  συγκριτικά) και η δεύτερη είναι η έκρηξη της κατηγορίας των SUV, τα οποία έχουν μεγαλύτερους κινητήρες από ένα συμβατικό αυτοκίνητο και άρα ανάλογες εκπομπές CO2.  



Tα στοιχεία δείχνουν πως το 2017 οι ταξινομήσεις των βενζινοκίνητων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 10,9%, την ώρα που η μείωση για τα πετρελαιοκίνητα ήταν της τάξης του κατά 7.9%. Παράλληλα τα πετρελαιοκίνητα οχήματα που ταξινομήθηκαν είχαν κατά μέσο όρο εκπομπές ρύπων CO2  της τάξης των 117, 9 g/km, σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα, τα οποία είχαν μέσο όρο 123,4  g/km.

Οι φόβοι που διατυπώνονται από την έρευνα είναι πως όσο οι καταναλωτές θα γυρίζουν την πλάτη στην πετρελαιοκίνηση τόσο περισσότερο θα αυξάνονται και οι εκπομπές CO2. Nα σημειώσουμε  εδώ, πως ο όγκος πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να βαίνει αυξανόμενος, όμως η αύξηση αυτή δεν μπορεί να ισοσκελίσει (ακόμη) το μέσο όρο εκπομπών  CO2 των συμβατικών αυτοκινήτων.

Σε επίπεδο χωρών, η πλέον «καθαρή» εμφανίζεται η Νορβηγία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τέταρτη θέση ανάμεσα στις 23, ενώ Γερμανία, Πολωνία και Ελβετία φαίνεται να «πνίγονται» στο CO2, καταλαμβάνοντας τις τρεις τελευταίες θέσεις.

Αντίστοιχα, στις αυτοκινητοβιομηχανίες, η Peugeot έχασε την πρώτη θέση που είχε το 2016 σημειώνοντας αύξηση του μέσου όρου εκπομπών CO2 κατά 2,7g/km.
Οι Γάλλοι πλήρωσαν το τίμημα της επιτυχίας του 3008 που σημείωσε μεγάλο όγκο πωλήσεων το 2017. Καθαρότερη μάρκα αναδείχθηκε η Toyota χάρη στον υβριδικό της στόλο, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν οι Volvo, Mercedes και Mazda.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube