Σαν σήμερα: Το 1965 ντεμπουτάρει η Shelby G.T. 350

Σαν σήμερα: Το 1965 ντεμπουτάρει η Shelby G.T. 350

Στις 27 Ιανουαρίου του 1965, λανσάρεται η Shelby G.T. 350, μια έκδοση της Ford Mustang εξελιγμένη από τον Αμερικανό οδηγό αγώνων Carroll Shelby.

Τα πράγματα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο ευφυής Lee Iacocca, αντιπρόεδρος της Ford το 1964, κάλεσε τον Carroll Shelby και του ζήτησε να φτιάξει μια αγωνιστική Mustang.

Ο Shelby του αποκρίθηκε, αποκαλώντας τη Mustang «αυτοκίνητο για γραμματείς», ότι αυτό είναι μάλλον ανέφικτο. Ο Iacocca δεν πτοήθηκε και είπε στον Shelby: «Πάρε ένα V8 και ανέβασέ τον στα 300-350 άλογα. Άλλαξε τα φρένα, την ανάρτηση και βγάλε το πίσω κάθισμα».

Ύστερα από όλες τις αλλαγές και αφού η δουλειά είχε ολοκληρωθεί, ξεκίνησε μια διχογνωμία για το πώς πρέπει να λέγεται το αυτοκίνητο. Τελικά, ο Shelby φώναξε τον εργοδηγό του συνεργείου και του ζήτησε να μετρήσει πόσα βήματα ήταν από το κτίριο μέχρι το διπλανό αεροδρόμιο του Van Nuys. Ο εργοδηγός πήγε και γυρίζοντας ανέφερε ότι μέτρησε 347 βήματα. Τότε ο Shelby έκλεισε το θέμα, ονομάζοντας το αυτοκίνητο G.T. 350.



Η Shelby G.T. 350, που φορούσε κινητήρα V8 με ισχύ 310 άλογα, παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και σήμερα είναι ένα πολύτιμο συλλεκτικό κομμάτι.

Ο Carroll Shelby γεννήθηκε στο Texas το 1923 και κέρδισε φήμη στον κόσμο των αγώνων τη δεκαετία του ’50. Μεταξύ των επιτευγμάτων του ήταν μια νίκη στις 24 Ώρες του Le Mans το 1959, καθιστώντας τον το δεύτερο Αμερικανό να κέρδισε ποτέ αυτόν τον εμβληματικό αγώνα αντοχής.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Shelby είχε αποσυρθεί από τους αγώνες για λόγους υγείας και ξεκίνησε να σχεδιάζει αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων. Έγινε γνωστός για τα αγωνιστικά αυτοκίνητά του, όπως το Cobra και το Ford GT40, καθώς και τα muscle cars όπως το Shelby G.T. 350. Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, «στη δεκαετία του ’60, όταν κορυφωνόταν η εξάπλωση του αυτοκινήτου στη Νότια California, το όνομά του έγινε συνώνυμο με τα muscle cars, σχετικά μικρά μοντέλα με μεγάλους, ισχυρούς κινητήρες. Ήταν μια εποχή που πολλοί λάτρεις του αυτοκινήτου θεωρούν τη χρυσή εποχή του Detroit και ο κος Shelby ήταν αναμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής του».



Η Shelby G.T. 350 ήταν μια εκδοχή της πρώτης Ford Mustang, η οποία αποκαλύφθηκε από τον Lee Iaccoca την 1η Απριλίου του 1964 εμπρός σε 2.000 δημοσιογράφους. Και επισήμως στο κοινό από τον πρόεδρο Henry Ford II, στο ίδιο μέρος, στο World’s Fair στο Flushing Meadows της Νέας Υόρκης στις 17 Απριλίου 1964. Την ίδια ημέρα το νέο αυτοκίνητο έκανε το ντεμπούτο του στις εκθέσεις της Ford σε όλη την Αμερική: 22.000 Mustang πουλήθηκαν την πρώτη μέρα, 400.000 τον πρώτο χρόνο και πάνω από ένα εκατομμύριο μέχρι το τέλος του ’66. Επιτυχία τέτοια που εξανάγκασε την GM να απαντήσει ανάλογα δύο χρόνια αργότερα με τη Chevrolet Camaro.

Στις 27 Ιανουαρίου του 1899, ο Βέλγος οδηγός αγώνων Camille Jenatzy πετυχαίνει νέο ρεκόρ ταχύτητας με 80,35 km/h με το δικής του κατασκευής ηλεκτρικό GCA Dogcart.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube