Chevrolet Camaro 1966-69 [videos]

Chevrolet Camaro 1966-69 [videos]

Με αδρές και επιθετικές γραμμές, η Chevrolet Camaro είναι ένα από τα πιο όμορφα pony-car που σχεδιάστηκαν ποτέ.

Η Chevrolet Camaro, το αντίπαλο δέος στο εμπορικό φαινόμενο Ford Mustang, την αντέγραψε αλλά δεν περιορίστηκε σε ρόλο κομπάρσου.

Όταν η Ford λανσάρισε τη Mustang το 1964, το γενικό επιτελείο της GM δεν έδειξε να θορυβείται. Οι πιο σοβαροί από αυτό έμειναν σκεπτικοί και οι πιο κακοί γέλασαν. Ήταν πεπεισμένοι ότι δεν υπήρχε χώρος στην αμερικανική αγορά γι’ αυτόν τον τύπο του αυτοκινήτου. Και ήταν ακόμη πιο σίγουροι ότι ο από πάντα μεγάλος αντίπαλός τους, η Ford, ακολουθούσε επικίνδυνα μονοπάτια.

Οι 100.000 Mustang που πέρασαν τη γραμμή παραγωγής τέσσερις μόνο μήνες ύστερα από το λανσάρισμά της, έφτασαν για να αλλάξει ολοκληρωτικά η ατμόσφαιρα στο διευθυντήριο της GM. Χρειαζόταν να το κάνει κι αυτή το ίδιο καλά, αν όχι καλύτερα, και κυρίως γρήγορα. Μόνο έτσι θα μπορούσε να ανακτήσει την πρώτη θέση και το γόητρό της στην εθνική αγορά. Έτσι, λόγω του επείγοντος, ένα υφιστάμενο πρότζεκτ για ένα μικρό σπορ Chevrolet μπήκε στο χρονοντούλαπο.

Από την ιδέα στο πρωτότυπο
Διαφορετικά γραφεία σχεδιασμού του αμερικανικού γίγαντα κινητοποιήθηκαν και βάλθηκαν να μετατρέψουν μια ιδέα σε πρωτότυπο. Σε δύο μόνο μήνες το προφίλ και οι προδιαγραφές του «μικρού» Chevrolet ολοκληρώθηκαν. Και ανταποκρίνονταν στη φιλοσοφία του «pony-car». Αυτής της καινούργιας ράτσας που απευθυνόταν στη γενιά του «baby boom», μιας ράτσας στην οποία Mustang ήταν η πρωτοπόρος: Όμορφη σιλουέτα, απλή και οικονομική τεχνολογία, πολλές εκδόσεις και μοτέρ...

Το κοκτέιλ αυτό θα επέτρεπε στον καθέναν να βρει αυτό που ταίριαζε στις φιλοδοξίες ή στο μπάτζετ του. Σε αυτό το πλαίσιο όπου η εικόνα και η γοητεία ήταν προαπαιτούμενα, το στιλ του πρωτότυπου της Chevrolet που ακόμη αποκαλείτο «Panther», ήταν αντικείμενο που έτυχε ιδιαίτερης φροντίδας. Οι καθαρές γραμμές χωρίς φιοριτούρες συνδύαζαν αρμονικά καμπυλωτούς όγκους με πιο αιχμηρά στοιχεία, προσομοιάζοντας ελαφρώς σε πολυτελή ιταλικά μοντέλα.

Στο μηχανολογικό κομμάτι, το νέο μοντέλο σχεδιάστηκε με εξαιρετικά πλούσια γκάμα: Δύο 6κύλινδρα μοτέρ για τις πιο οικονομικές εκδόσεις και όχι λιγότερα από τέσσερα V8, λογικά θα κάλυπταν σε κάθε ζήτηση. Η επιλογή ήταν ακόμη πιο πληθωρική σε ό,τι αφορούσε τις εκδόσεις: Ένα κουπέ, ένα κάμπριο, δύο πακέτα SS (Super Sport) ή RS (Rally Sport) και πολλές δεκάδες έξτρα. Πρακτικά μπορούσες να φέρεις το αυτοκίνητο στα μέτρα σου.

Το μόνο που έμενε ήταν να βρουν και ένα όνομα για το νέο μωρό τους. Ο κωδικός «Panther» κρίθηκε ιδιαίτερα επιθετικός. Η τελική επιλογή άκουγε στο όνομα Camaro, που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως σύντροφος (σ.σ. comrade), ένα γλωσσικό μπέρδεμα αλ’ αμερικέν που προσπαθούσε να συνδυάσει τον εξωτισμό με το... μάρκετινγκ.

Λέγε με Camaro
Επιτέλους με ονοματεπώνυμο, το κοινό υποδέχτηκε μετά βαΐων και κλάδων την Camaro με το λανσάρισμά της τον Σεπτέμβριο του 1966. Με 220.000 πωλήσεις τον πρώτο χρόνο ξεπέρασε όλους τους ανταγωνιστές της (Chrysler και Mercury) και μπήκε στο κατόπι της Mustang. Όμως, παρά τις σημαντικές επιτυχίες της στους αγώνες όπου ξεπέρασε τη Ford και παρά την αύξηση στην ιπποδύναμη (7λιτρος V8 με 431 άλογα) από το 1968, η Camaro δεν κατάφερε ποτέ να εκθρονίσει τη μεγάλη αντίπαλό της.

Το 1969, αυτή η πρώτη γενιά της Camaro δέχτηκε ένα lifting, με κύριο στοιχείο την πιο αιχμηρή μάσκα, που προδιέγραφε ήδη μια δεύτερη γενιά. Σε μια εποχή όμως όπου άρχιζαν οι πρώτες συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια και τις αντιρρυπαντικές νόρμες στην Αμερική, αυτή η δεύτερη γενιά δεν θα ήταν η Camaro όπως την ξέραμε. Σε λίγο τα «pony-cars» θα καλούνταν να επιστρέψουν στο μαντρί.

Σήμερα αν και ζουν στη σκιά της Mustang, οι Camaro πρώτης γενιάς έχουν μπει και αυτές στο libro d’ oro της αυτοκίνησης. Στο χρηματιστήριο των κλασικών αυτοκινήτων, μια Camaro 327 cid Sport Coupé του 1967 με τους 279 PS κοστίζει €40.000, ενώ η αντίστοιχη Convertible €50 χιλιάρικα. Κι αν πάμε στις RS μια 396 cid Sport Coupé του 1967 με 380 PS θα χρειαστεί να την πληρώσετε €68.000, ενώ μια RS Convertible 396 cid με 355 PS €75 χιλιάρικα. Βέβαια αν είστε μερακλής και κιμπάρης, διαλέγοντας μια από τις 100 Yenko Sport Coupé που κατασκευάστηκαν το 1967, αυτές με το V8 των 427 cid και τους 431 ίππους, τότε να υπολογίζετε πάνω από 460 χιλιάρικα. Φυσικά μιλάμε για αυτοκίνητα «Condition 1» ή κατάστασης «Concours», δηλαδή άψογα συντηρημένα με τα σωστά χρώματα, όλα τα μέρη αυθεντικά και μέχρι και με τα χρώμια χωρίς βαθουλώματα και με όψη-καθρέφτη. 

Η Camaro με μια ματιά
Κινητήρας V8
Κυβισμός 3.769-6.997 cc
Ισχύς 142-431 PS
Τελική ταχύτητα 170-260 km/h
Παραγωγή 700.000 αυτοκίνητα
Τιμή σήμερα €40.000-€460.000

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube