Σαν σήμερα: Το 1958 λανσάρεται το πρώτο ΙΧ της DAF, το 600 [video]

Σαν σήμερα: Το 1958 λανσάρεται το πρώτο ΙΧ της DAF, το 600 [video]

H επιτυχία της βιομηχανίας των φορτηγών DAF οδήγησε τον ιδρυτή της εταιρείας Hubert Josef van Doorne στην κατασκευή του πρώτου του ΙΧ.

Στις 7 Φεβρουαρίου του 1958, το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο της DAF, το αυτόματο 600 που χρηματοδοτήθηκε από την επιτυχή πορεία των φορτηγών DAF παρουσιάζεται στο Auto RAI Amsterdam, στην Ολλανδία.

Ο δικύλινδρος, 4χρονος κινητήρας των 590 cc του DAF 600 απέδιδε 22 ίππους και έδινε στο αυτοκίνητο τελική ταχύτητα 90 km/h. Αλλά η αυθεντικότητα του αυτοκινήτου δεν ήταν στο μοτέρ, αλλά στη έξυπνη αυτόματη μετάδοση, απλή, φθηνή και με σπάνια ευκολία στη χρήση. Ουσιαστικά, το Variomatic, όπως ονομαζόταν το σύστημα, ήταν ένα κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT) αλά DAF. Η τελική μετάδοση είχε δύο τροχαλίες με κινητά κωνικά τύμπανα. Η απόσταση μεταξύ των τυμπάνων ελεγχόταν από την υποπίεση στην πολλαπλή εισαγωγής και από τις στροφές του μοτέρ, μέσω φυγόκεντρων βαρών μέσα στα τύμπανα. Οι δύο τροχαλίες του Variomatic συνδέονταν με οδοντωτό ιμάντα. Έτσι, όταν η απόσταση μεταξύ των κωνικών τυμπάνων άλλαζε και στις δύο τροχαλίες, η ενεργή διάμετρός τους, κατά συνέπεια και η σχέση μετάδοσης μεταβαλλόταν συνεχώς. Και ο συγχρονισμός ήταν τέτοιος, έτσι ώστε ο ιμάντας διατηρούσε τη βέλτιστη τάση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ DAF 33 1967-1974 [video]

 

To 600άρι της DAF διατέθηκε σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού, Standard και Luxe. H Standard ήταν η απολύτως βασική έκδοση, διαθέσιμη μόνο σε γκρι-πράσινο χρώμα, με εκρού προφυλακτήρες, γκρι ταπετσαρία στην καμπίνα και χωρίς τάσια στις ατσάλινες ζάντες. Οι περισσότεροι αγοραστές όμως επέλεγαν την έκδοση Luxe που ήταν διαθέσιμη σε έξι χρώματα. Ο συνδυασμός της λευκής οροφής με τα λάστιχα με τα λευκά πλαϊνά ήταν έξτρα, ενώ το αυτοκίνητο φορούσε νικέλινους προφυλακτήρες και τάσια στους τροχούς.

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2006, η General Motors, υπό την πίεση των μετόχων της, ανακοίνωσε ότι μειώνει το ετήσιο μερίδιο ανά μετοχή στο μισό, στο ένα δολάριο. Επιπλέον δήλωσε ότι μειώνει το μισθό του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Να θυμίσουμε ότι η GM είχε ήδη πληγεί σκληρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση με συνεπακόλουθη πτώση των πωλήσεων. Το 2008 θα χρειαζόταν δάνειο διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να παραμείνει στο επιχειρείν, περιελθούσα ουσιαστικά και πρακτικά υπό κρατική επιτροπεία. Τον Μάρτιο του 2009, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Wagoner παύθηκε από την κυβέρνηση Obama και τον Απρίλιο του ίδιου έτους η GM υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στον αμερικανικό πτωχευτικό νόμο.



Στις 7 Φεβρουαρίου του 1938, ο πρωτοπόρος της αυτοκινητικής βιομηχανίας Harvey Samuel Firestone, ιδρυτής της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας ελαστικών πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών, στο Miami Beach στη Florida.

Ο Firestone γεννήθηκε σε ένα αγρόκτημα κοντά στην Columbiana του Ohio, στις 20 Δεκεμβρίου 1868. Ως νεαρός άνδρας εργάστηκε ως πωλητής για μια εταιρεία που κατασκεύαζε άμαξες. Ανήσυχο πνεύμα με την αυτοκίνηση, ο Firestone γρήγορα κατάλαβε ότι οι τροχοί ντυμένοι με καουτσούκ θα έδιναν πιο άνετη κύλιση από του σιδερένιους ή τους ξύλινους τροχούς. Περίπου το 1895, ο Firestone συναντήθηκε με ένα νεαρό μηχανικό στο Detroit, τον Henry Ford, ο οποίος εξέλισσε τότε το πρώτο του αυτοκίνητο.

Ο Firestone πούλησε στον Ford ένα σετ ελαστικών από καουτσούκ, πώληση που σηματοδότησε την έναρξη μιας σημαντικής επιχειρηματικής σχέσης και φιλίας μεταξύ των δύο ανδρών. Το 1900, πιστεύοντας ότι η εποχή των ιππήλατων αμαξών τελειώνει και ξεκινά η αυτοκινητική εποχή, ο Firestone δημιούργησε την εταιρία Firestone Tire & Rubber Company στο Akron του Ohio. Το Akron, που θα γινόταν γνωστό ως η παγκόσμια πρωτεύουσα του καουτσούκ, φιλοξενούσε επίσης την Goodyear Tire and Rubber Company που ιδρύθηκε το 1898 και την B. F. Goodrich που ιδρύθηκε το 1870. Ο Firestone ξεκίνησε να παράγει τα δικά του ελαστικά το 1903 και τρία χρόνια αργότερα πούλησε 2.000 σετ αποσπώμενων ελαστικών στον Henry Ford, που ήταν τότε η μεγαλύτερη παραγγελία ελαστικών στον κόσμο.

Μέχρι το 1910, τα κέρδη της Firestone ξεπέρασαν πέρασαν για πρώτη φορά ένα εκατομμύριο δολάρια. Την επόμενη χρονιά, το 1911, ο νικητής του εναρκτήριου αγώνα Indianapolis 500, Ray Harroun, βρισκόταν στο τιμόνι ενός Marmon Wasp που φορούσε λάστιχα Firestone. Μέχρι το 1926, η Firestone κατασκεύαζε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια λάστιχα ετησίως, τα οποία αντιπροσώπευαν περίπου το 25% της συνολικής παραγωγής ελαστικών της Αμερικής. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η Firestone εγκατέστησε τις δικές της φυτείες καουτσούκ στη Λιβερία για να μην εξαρτάται από τη Βρετανία και την Ολλανδία, χώρες που ήλεγχαν την αγορά καουτσούκ μέσω της παραγωγής στις ασιατικές αποικίες τους.



Ο Harvey Firestone αποσύρθηκε το 1932 και πέθανε το 1938. Το 1988, η εταιρεία Firestone εξαγοράστηκε από την Bridgestone Corporation, η οποία εδρεύει στην Ιαπωνία, έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως κατασκευαστές ελαστικών που ιδρύθηκε το 1931.

Στις 7 Φεβρουαρίου του 1975, ο Καναδάς επιβάλει όριο ταχύτητας 55 mph -88 km/h. Η απόφαση αυτή ήρθε δύο χρόνια αργότερα από την αντίστοιχη των ΗΠΑ, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το 1973, αντιδρώντας στην απαγόρευση των πωλήσεων πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες δυτικές χώρες από έντεκα αραβικές χώρες παραγωγής πετρελαίου, ο πρόεδρος Richard Nixon μείωσε το όριο ταχύτητας των ΗΠΑ σε 55 μίλια ανά ώρα, ελπίζοντας να εξοικονομήσει τη βενζίνη. Μια ρύθμιση που οδήγησε σε μεγαλύτερα αποθεματικά πετρελαίου για τη χώρα, ένα παράπλευρο όφελος το χαμηλότερο αριθμό θανατηφόρων τροχαίων στους αυτοκινητοδρόμους.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube