DAF 33 1967-1974 [video]

DAF 33 1967-1974 [video]

Με φλατ δικύλινδρο μοτέρ και κιβώτιο Variomatic, το DAF 33 έδωσε την πρακτική διάσταση ενός μικρού οικογενειακού στα σταμάτα-ξεκίνα της κίνησης μέσα στην πόλη.

Αναβαπτισμένο σε «33» το 1967, αυτό το ελαφρώς μπαρόκ μικρό οικογενειακό ήταν ένα δημοφιλές αυτοκίνητο με ταπεινές επιδόσεις. Αλλά και εφοδιασμένο με απαράμιλλη αυτόματη μετάδοση.

Εκμεταλλευόμενο τις ενθαρρυντικές ενδείξεις τους τέλους της δεκαετίας του ’50 (ανάπτυξη και προοπτικές της τότε EOK -Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας), η DAF*, μεγάλος κατασκευαστής επαγγελματικών οχημάτων και φορτηγών, αποφάσισε να λανσάρει ένα δημοφιλές αυτοκίνητο.

Όπως και ο Σκαραβαίος, το «αυτοκίνητο του ολλανδικού λαού» ήθελε να είναι ομοίως οικονομικό, τόσο στην αγορά όσο και στη χρήση. Εικόνα που βασιζόταν στο δικύλινδρο τετράχρονο κινητήρα του με τα 590 κυβικά. Ένα μοτέρ τοποθετημένο εμπρός, που ψυχόταν με αέρα και έβγαζε καμιά 20αριά άλογα. Αλλά η αυθεντικότητα του αυτοκινήτου δεν ήταν στο μοτέρ, αλλά στη έξυπνη αυτόματη μετάδοση, απλή, φθηνή και με σπάνια ευκολία στη χρήση.

Αυτοκίνητο με τιράντες
Βαφτισμένο «Variomatic», αυτό το «ακυκλοφόρητο» σύστημα ήταν μια συσκευή αυτόματης αλλαγής σχέσης, ικανή να πετυχαίνει μια γκάμα άπειρων σχέσεων, πάντα προσαρμοσμένων στην ταχύτητα κίνησης. Οι δύο οδοντωτοί ιμάντες που έδωσαν στο DAF 30 (ή Daffodil) το προσωνύμιο του «αυτοκινήτου με τιράντες», απορροφούσαν λιγότερη ισχύ από τα κλασικά αυτόματα κιβώτια, καταργώντας ομοίως το μοχλό ταχυτήτων και το αριστερό πεντάλ.

Ουσιαστικά λοιπόν, το Variomatic  ήταν ένα κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέση (CVT) αλά DAF που εξελίχτηκε από τον ιδρυτή της εταιρείας Hubert Josef van Doorne. Στο σύστημα αυτό, η τελική μετάδοση είχε δύο τροχαλίες με κινητά κωνικά τύμπανα. Η απόσταση μεταξύ των τυμπάνων ελεγχόταν από την υποπίεση στην πολλαπλή εισαγωγής και από τις στροφές του μοτέρ, μέσω φυγόκεντρων βαρών μέσα στα τύμπανα. Οι δύο τροχαλίες του Variomatic συνδέονταν με οδοντωτό ιμάντα. Έτσι, όταν η απόσταση μεταξύ των κωνικών τυμπάνων άλλαζε και στις δύο τροχαλίες, η ενεργή διάμετρός τους, κατά συνέπεια και η σχέση μετάδοσης μεταβαλλόταν συνεχώς. Και ο συγχρονισμός ήταν τέτοιος, έτσι ώστε ο ιμάντας διατηρούσε τη βέλτιστη τάση.

Η επιτυχία με ένα τέτοιο σύστημα φυσικά και ήρθε στο ραντεβού και η παραγωγή απογειώθηκε στα 20.000 αυτοκίνητα κατ’ έτος.

Παρόλο όμως που το μικρό μπροστομήχανο, ήταν οικονομικό, μανιτζέβελο, φιλόξενο για τις μικρές διαστάσεις και γοητευτικό στην πόλη, οι δυνατότητές του περιορίζονταν δραστικά στον ανοιχτό δρόμο. Η DAF αντέδρασε το 1962, με ένα μοτέρ 750 cc και 26 PS. Αλλά και πάλι η αύξηση της ισχύος δεν στάθηκε αρκετή για να άρει τους περιορισμούς. Εμπρός στο αδιέξοδο, η DAF ήρθε σε συμφωνία με τη Renault που της διέθεσε το μπλοκ του R8 Major για το καινούργιο 55. Μια μεταστροφή που προσέδωσε στη μάρκα το στάτους του κατασκευαστή με στοιχειώδη γκάμα, καθώς το Daffodil (ή Jonquille) ένωσε τα αδέλφια του 44 και 55, αλλά υπό τη λιγότερο ποιητική ονομασία 33.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ρόδα, στούκα και κοπάνα στο Nürburgring του 1970 [video]

Ψηλό και στενό, το DAF 33 διαγραφόταν από γραμμές με «κοφτερές» γωνίες που δεν προκαλούσαν παρά μόνο εγκώμια. Στην καμπίνα, το παρουσιαστικό ήταν καθαρό και λιτό, η ποιότητα ανέλπιστα καλή και ο εξοπλισμός τέτοιος που δεν το συναντούσες σε αντίστοιχα αυτοκίνητα πόλης της εποχής. Κάτω από το καπό, πολύ μαζεμένος, ο μικρός δικύλινδρος των 750 cc με τα 28 άλογα στις τελευταίες εκδόσεις του, επέτρεπε στο 33 να πιάνει τα 110 km/h αν ο δρόμος ήταν επίπεδος. Παρά την περιορισμένη ιπποδύναμη, το αυτοκίνητο είχε μια ζωντάνια στην πόλη και βρισκόταν μέσα στα νερά του, μανιτζέβελο και ακριβές όπως ήταν.   

Το 33, εφεξής υπό την παρηγορητική αποστολή του αυτοκινήτου πόλης, αλλά και με πρόσθετες εκδόσεις μικρού pick-up και combi συνέχισε την καριέρα του μέχρι το 1974.

Τη χρονιά εκείνη, η Volvo, νέος μεγαλομέτοχος της DAF, αποφάσισε την ολοκληρωτική ανασύσταση της γκάμας. Κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα την εξαφάνιση της ολλανδικής μάρκας. Το DAF 66 που κρίθηκε βιώσιμο, συνέχισε την καριέρα του, αλλά υπό τα σήματα της Volvo.

* Van Doome’s Automobilefabriek

To 33 με μια ματιά
Κινητήρας Δικύλινδρος, επίπεδος
Xωρητικότητα 746 cc
Ισχύς 28 PS
Τελική ταχύτητα 112 km/h
Παραγωγή 131.618 αυτοκίνητα (1967-1974)
Τιμή σήμερα €8.500- €9.000 (κατάσταση Concours) 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube