Σαν σήμερα: Το 1909 ιδρύεται η Hudson Motor

Σαν σήμερα: Το 1909 ιδρύεται η Hudson Motor

Μια ομάδα από οκτώ επιχειρηματίες του Detroit ιδρύουν την Hudson Motor Car Company με στόχο το λανσάρισμα ενός μοντέλου που θα κόστιζε λιγότερα από χίλια δολάρια.

Πριν από 109 χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1909, ο Joseph Hudson επικεφαλής μιας ομάδας επιχειρηματιών ίδρυσε τη Hudson Motor Car Company, στο Detroit, στο Michigan.

Ένας από τους επικεφαλής των «car men» και οργανωτής της εταιρείας ήταν ο Roy D. Chapin, Sr., ένα νεαρό στέλεχος που εργάστηκε με τον Ransom E. Olds –ο γιος του Chapin, Roy Jr., αργότερα θα γινόταν πρόεδρος της Hudson-Nash, πρόγονο της American Motors Corp. το ’60. Η Hudson ξεκίνησε γρήγορα την παραγωγή, με το πρώτο αυτοκίνητο να βγαίνει από ένα μικρό εργοστάσιο στο Detroit στις 3 Ιουλίου 1909.



H Hudson είναι ίσως πιο διάσημη για την επίδρασή της στη NASCAR, κάτι που επιτεύχθηκε χάρη σε μια επαναστατική καινοτομία στο σχεδιασμό. Το 1948, η Hudson παρουσίασε το σχέδιο Monobuilt. Το Monobuilt αποτελείτο από σασί και πλαίσιο που συνδυαζόταν με ενιαίο χώρο επιβατών. Αυτό το είδος του αυτοφερόμενου αμαξώματος δημιουργούσε μια ισχυρή, ελαφριά δομή, με χαμηλότερο κέντρο βάρους απ’ ό,τι συνήθως τα αυτοκίνητα με ξεχωριστό σασί που δεν επηρέασε την απόσταση του αυτοκινήτου από το δρόμο.

Πριν από 86 χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1932, ο Sir Malcolm Campbell, οδηγώντας το Napier Railton Blue Bird, έθεσε νέο ρεκόρ Παγκόσμιο Ρεκόρ Ταχύτητας στην Ξηρά με 408,73 km/h στην Daytona, στη Florida. Ο Campbell έσπασε συνολικά εννέα φορές το ρεκόρ. Η πρώτη φορά ήταν το 1924 με 235,22 km/h, αλλά στην ένατη και τελευταία του, το 1935 στη Utah, είχε την τιμή να είναι ο πρώτος που ξεπέρασε τα 300 mph, με μέση ταχύτητα 301,337 mph ή 484,6 km/h.



Πριν από 63 χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1955, γεννήθηκε τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής F1, Alain Prost, στο Chamond στη Γαλλία. Τιμητικά επονομαζόμενος «Ο Καθηγητής», μέχρι που αποχώρησε ήταν ο πιλότος με τις περισσότερες νίκες σε Grand Prix, συνολικά 51. Οι Γάλλοι λάτρευαν το Prost για, μεταξύ άλλων, την ικανότητά του να υποστηρίζει την εθνική αθλητική παράδοση της χώρας, κερδίζοντας για τα εθνικά χρώματα της χώρας μέσα στη Γαλλία. Ο Prost κέρδισε έξι γαλλικά Grand Prix, ρεκόρ εθνικής επιτυχίας. Τον Prost οι παλαιότεροι τον θυμούνται για τις επικές μάχες του στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με το βρετανικό μπουλντόγκ Nigel Mansel και τον τελευταίο Βραζιλιάνο υπέρ-ήρωα Ayrton Senna.



Πριν από 35 χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1983, λανσαρίστηκε το Peugeot 205. Λίγο αργότερα, ένα άλλο σουπερμίνι, το FIAT Uno έπαιρνε το βραβείο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς. Η αγορά όμως είχε άλλη άποψη και το 205 θα απολάμβανε μιας καλύτερης εικόνας και θα είχε μεγαλύτερη ζήτηση από τον Ιταλό ανταγωνιστή του.

Πριν από 27 χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1991, η General Motors ανακοινώνει ζημίες $4,45 δισ. –ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Πριν από 23 χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1995, δημοσιοποιήθηκε η επίσημη έκθεση σχετικά με το δυστύχημα στην Imola όπου σκοτώθηκε ο Ayrton Senna το 1994. Ο Ιταλός δικαστής Maurizio Passarini δημοσίευσε μια έκθεση 500 σελίδων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύγκρουση ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα μιας βλάβης του συστήματος διεύθυνσης στο μονοθέσιο της Williams. Ο οριστικός λόγος για το θάνατο του Βραζιλιάνου πιλότου εξακολουθούσε να συζητείται μέχρις ότου στο αρμόδιο δικαστήριο αθωώθηκε όλο το προσωπικό της Williams.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube