Σαν σήμερα: Το 1897 εκδίδεται το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτοκίνητο στις ΗΠΑ

Σαν σήμερα: Το 1897 εκδίδεται το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτοκίνητο στις ΗΠΑ

Στις 23 Νοεμβρίου του 1897, ο Ransom Eli Olds έλαβε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για «αυτοκινητάμαξα», φέρνοντας τη γέννηση της Oldsmobile.

Ο Ransom Eli Olds από το Lansing του Michigan παίρνει το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για την «motor carriage», ένα βενζινοκίνητο όχημα που έφτιαξε πριν από ένα χρόνο.

Ο Olds το 1887, όταν ήταν μόλις 18 ετών, κατασκεύασε το πρώτο του αυτοκίνητο, ένα ατμοκίνητο τρίτροχο όχημα. Ωστόσο, αναγνώρισε σύντομα τα πλεονεκτήματα ενός κινητήρα με βενζίνη, με άφθονο απόθεμα καυσίμων και που ήταν ασφαλέστερος και πιο αξιόπιστος από τον ατμό. Δύο μήνες πριν από την παραλαβή του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, ο Olds δημιούργησε την εταιρεία Olds Motor Vehicle Company, μια εταιρεία που μετεξελίχτηκε στην Olds Motors Works, το 1899, με τη βοήθεια του ιδιώτη επενδυτή Samuel L. Smith.



Ύστερα από το σχεδιασμό μιας σειράς πρωτοτύπων, ο Olds και η εταιρεία του κατέληξαν στο Olds Runabout το 1901. Το Runabout ήταν ένα μικρό, μηχανοκίνητο buggy με καμπύλο ταμπλό και ελαφρείς τροχούς και έπαιρνε κίνηση από ένα μονοκύλινδρο κινητήρα, φτάνοντας τα 32 km/h.

Ίσως εξαιτίας της οικονομικής αναγκαιότητας, o Olds συμφώνησε με άλλες εταιρείες να κατασκευάζουν αυτές διάφορα εξαρτήματα για το Runabout. Μια τεχνική παραγωγής που διέφερε από την τρέχουσα βιομηχανική πρακτική της ατομικής κατασκευής κάθε οχήματος. Η νέα μέθοδος παραγωγής του Olds, μια πρωτότυπη γραμμή συναρμολόγησης, αποδείχτηκε μεγάλη επιτυχία και η Olds Motor Works πούλησε 425 Oldsmobile Runabout κατά το πρώτο έτος της δραστηριότητάς της, 2.500 το επόμενο και κορυφώθηκε το 1904 με πωλήσεις άνω των 5.000 αυτοκινήτων.



Η Oldsmobile είχε γεννηθεί. Μέχρι την ημέρα που τερμάτισε τη δραστηριότητά της, στις 29 Απριλίου του 2004, η Oldsmobile ήταν η παλιότερη επιβιώσασα αμερικανική φίρμα αυτοκινήτου και μια από τις πιο παλιές παγκοσμίως, ύστερα από τις DaimlerPeugeot και Tatra. Μέσα σε αυτά τα 107 χρόνια κατασκεύασε πάνω από 35 εκατ. αυτοκίνητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Oldsmobile Toronado 1966-1970 [video]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube