Αν ψάχνετε αυτοκίνητο για track days… [video]

Αν ψάχνετε αυτοκίνητο για track days… [video]

Πωλείται το μονοθέσιο της Jordan που κέρδισε δύο GP το ’99.

Συμβαίνει με τις ιδιωτικές εταιρείες, να αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα του ιδρυτή και ιδιοκτήτη τους. Ειδικά όταν το αντικείμενο τους απαιτεί πάθος και το ανθρώπινο στοιχείο παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Η ομάδα του Eddie Jordan ήταν σίγουρα μία τέτοια περίπτωση. Μια χούφτα τρελών, ευρηματικών, παθιασμένων και εμπνευσμένων μηχανικών που με μικρό budget δημιούργησαν ορισμένα εξαιρετικά μονοθέσια στην σύγχρονη ιστορία της F1. Ο ίδιος ο Eddie Jordan, δαιμόνιος και αεικίνητος, είχε την ικανότητα να επηρεάζει πολιτικά τα πράγματα, να κάνει εξαιρετικές συμφωνίες και να ανακαλύπτει ταλέντα. Οδηγούς και μηχανικούς. Τρανότερο παράδειγμα η περίπτωση Schumacher. Όταν του τον έφερε ο Weber κατάλαβε αμέσως ότι έπρεπε οπωσδήποτε να του δώσει την ευκαιρία. Από την άλλη, ότι κατάφερε να του τον αρπάξει μέσα από τα χέρια ο Briatore και να τον πάει στην Benetton, είναι ίσως η μόνη αδύναμη στιγμή του.

Το ’99 η Jordan είχε την καλύτερη χρονιά της. Ο Heinz-Harald Frentzen κέρδισε δύο αγώνες, το γαλλικό και το ιταλικό Grand Prix. Ο ίδιος πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα οδηγών και η ομάδα την ίδια στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Και πολλά χρήματα.

Το αυτοκίνητο που βλέπουμε εδώ δεν είναι αυτό που οδήγησε ο Frentzen. Παρόλα αυτά είναι ένα αυθεντικό μονοθέσιο της χρονιάς εκείνης. Έχει αποκατασταθεί πλήρως αλλά του λείπει ο κινητήρας. Ο οποίος ακούγονταν... κάπως έτσι.

Η ομάδα εκείνη την περίοδο είχε χορηγία από την καπνοβιομηχανία Benson & Hedges, τα χρώματα της οποίας ήταν άλλωστε το κίτρινο (ή το χρυσαφί) και το μαύρο. Σε κάποιες χώρες όμως η απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού είχε ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται. Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες. Και ετσι οι διαφημιστές έβρισκαν διάφορα λεκτικά ή logos που συνειρμικά παρέπεμπαν στην φίρμα του χορηγού. Αυτό ακριβώς είναι το Buzzin Hornets που αναγράφεται στο μονοθέσιο.



Το αυτοκίνητο βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο… Bring a Trailer. Μπορούμε μάλλον να φανταστούμε γιατί λέγεται έτσι. Η προθεσμία για τα «χτυπήματα» λήγει σε 29 ώρες και αυτή την στιγμή η τιμή είναι... ψίχουλα, στα $25.000. Τώρα πόσα θα χρειαστούν για μοτέρ, άγνωστο.

Πηγή RoT

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube