Ποιο Audi κοστίζει €475.000;

Ποιο Audi κοστίζει €475.000;

Δείτε το γνήσιο και σε άψογη κατάσταση Sport Quattro, που πουλήθηκε σε αυτή την τιμή, σε δημοπρασία του οίκου RM Sotheby’s.

Ένα Audi δρόμου παραγωγής μπορεί ποτέ να κοστίζει κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ;

Ναι, αν πρόκειται για ένα Sport Quattro του 1986 – ένα από τα μόνον 164 αυτοκίνητα που πουλήθηκαν σε ιδιώτες (Η Audi κατασκεύασε 214 αυτοκίνητα, αλλά κράτησε η ίδια τα 50, κυρίως για τις ανάγκες του αγωνιστικού της τμήματος).

Αυτό είναι λοιπόν το αυτοκίνητο, για το οποίο το σφυρί του δημοπράτη έπεσε στα 475.000 ευρώ, προχθές Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.

Η αστρονομική τιμή οφείλεται βέβαια στη σπανιότητα του μοντέλου, η οποία με τη σειρά της έχει να κάνει και με την κατάργηση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) των αγωνιστικών Group B στα ράλι, μετά το θάνατο θεατών στο Ράλι Πορτογαλίας (δείτε video) του 1986 και το χαμό των Henri Toivonen και Sergio Cresto στο Ράλι Κορσικής της ίδιας χρονιάς.

Το Audi Sport Quattro είχε εξελιχθεί ειδικά για να αποτελέσει τη βάση των αγωνιστικών τεράτων των ράλι, το τελευταίο των οποίων, το Audi Quattro S1 με τα εξωφρενικά αεροδυναμικά βοηθήματα, απέδιδε πάνω από 450 ίππους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το Audi Sport quattro concept του 2013 στο δρόμο, σε video

Στην έκδοση δρόμου του Sport Quattro, o 5κύλινδρος κινητήρας τούρμπο των 2.133 κυβικών αποδίδει 306 PS και, σε συνδυασμό με το σύστημα μόνιμης τετρακίνησης, δίνει επιτάχυνση 0-100 km/h σε 4,5”, σύμφωνα με δοκιμές της εποχής. Εντυπωσιακό για αυτοκίνητο 30 ετών.

Το συγκεκριμένο Sport Quattro βγήκε από το εργοστάσιο στις 15 Απριλίου του 1986 κι έκανε το πρώτο του σέρβις στα 9.385 km, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Πουλήθηκε το 1997 με κάπου 50.000 km στο οδόμετρο, άλλαξε ξανά χέρια το 2006 και παρέμεινε έκτοτε διατηρημένο σε συλλογή.

Δείτε τις φωτογραφίες του και ετοιμάστε το βιβλιάριο επιταγών σας…

[Πηγή: RM Sotheby’s]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το θηριώδες Group S της Audi που δεν έτρεξε ποτέ σε ράλι [video]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube