Αυτό είναι το θηριώδες Group S της Audi που δεν έτρεξε ποτέ σε ράλι [video]

Αυτό είναι το θηριώδες Group S της Audi που δεν έτρεξε ποτέ σε ράλι [video]

Τα ακραίο rallycar, που απαγορεύτηκε πριν αγωνιστεί, έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση. Φανταστείτε το σε πλήρη δράση!...

Ενώ η εποχή του Group B ήταν στο απόγειό της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι κατασκευαστές άρχισαν να εξελίσσουν τα αυτοκίνητα της επόμενης γενιάς που θα ήταν ακόμα πιο ακραία, σύμφωνα με νέους, πιο ελεύθερους κανονισμούς με το όνομα Group S.

H Audi ήταν ένας από αυτούς τους κατασκευαστές. Μέχρι τότε, τα αγωνιστικά της Quattro ήταν βασισμένα σε μοντέλα παραγωγής – πράγμα που επηρέαζε αρνητικά την ανταγωνιστικότητά τους απέναντι σε πιο ειδικές, πρωτότυπες κατασκευές όπως το Peugeot 205 T16 και η Lancia Delta S4.

Η προσέγγιση της γερμανικής φίρμας στο νέο της αγωνιστικό Group S ήταν εντελώς διαφορετική, αφού είχε σωληνωτό πλαίσιο-χωροδικτύωμα, πλαστικό αμάξωμα και τον 5κύλινδρο, 20βάλβιδο τούρμπο κινητήρα του Sport Quattro τοποθετημένο στο κέντρο (αντί μπροστά).

Τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Group S θα άρχιζαν να αγωνίζονται στο WRC από το 1987, αλλά τα φοβερά ατυχήματα στην Πορτογαλία και την Κορσική το 1986, που κόστισαν τη ζωή σε θεατές και στους Toivonen/Cresto, οδήγησαν στην απαγόρευση των αυτοκινήτων του Group B από τη FIA και στην κατάργηση του Group S πριν εφαρμοστεί.

Το Audi Group S λοιπόν ήταν ένα θνησιγενές αγωνιστικό για το μουσείο. Όμως το περασμένο σαββατοκύριακο το έβγαλαν από τη ναφθαλίνη και έκανε την πρώτη του εμφάνιση μπροστά σε κοινό, στο ετήσιο Eifel Rallye Festival, στη Γερμανία.

Το Eifel Rallye είναι μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον τομέα των ιστορικών ράλι. Εκατοντάδες αγωνιστικά κάθε είδους, πολλά από αυτά πρώην εργοστασιακά, από τη δεκαετία του 1950 και του ’60 μέχρι τα πιο πρόσφατα Group B, Group A και WRC, παίρνουν μέρος στη μεγάλη γιορτή.

Με την εντυπωσιακή του εμφάνιση, που θυμίζει σπορ-πρωτότυπο του Le Mans, και τη σπανιότητά του, το Audi Group S ήταν το μεγάλο αστέρι της εκδήλωσης. Και παρότι το αυτοκίνητο είναι μοναδικό, αναντικατάστατο και ανεκτίμητης αξίας, ο οδηγός του δεν δίστασε να πατήσει το γκάζι, όπως θα δείτε στο video που ακολουθεί.

Ακόμη και με αυτό το λίγο γκάζι, το αυτοκίνητο δείχνει γρήγορο κι εντυπωσιακό. Φανταστείτε πώς θα έδειχνε όταν θα πετούσε στο όριο μέσα στις ειδικές…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube