Lancia Delta S4: 30 χρόνια από τη γέννηση ενός θρύλου [videos]

Lancia Delta S4: 30 χρόνια από τη γέννηση ενός θρύλου [videos]

Η Delta S4 ήταν το αυτοκίνητο που δημιούργησε η Lancia για να κατατροπώσει τον ανταγωνισμό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Η πισωκίνητη 037, όσο ικανή κι αν ήταν στον καιρό της, είχε ξεπεραστεί πλέον από τον πανίσχυρο ανταγωνισμό, όπως αυτός εκφράζονταν από το Audi Quattro S1 και το Peugeot 205 T16.

Με την S4, η Lancia αξιοποίησε στο έπακρο τις ελευθερίες των κανονισμών του Group B, δημιουργώντας ένα σωληνωτό σασί με διπλά ψαλίδια και διπλά αμορτισέρ στο πίσω μέρος. Ο κινητήρας ήταν φυσικά τοποθετημένος στο κέντρο και η τετρακίνηση της Hewland μοίραζε τη ροπή σε ποσοστό 40-60 ή 25-75, εμπρός-πίσω.

Οι κανονισμοί επέβαλλαν ο κυβισμός των υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων να είναι πολλαπλάσιο του 1,4. Και η Lancia επέλεξε τα 1.759 cc, καθώς αυτό έβαζε το αυτοκίνητο κάτω από την κλάση των 2.500 cc και τους επέτρεπε ελάχιστο βάρος μόλις 890 kg. Με διπλή υπερτροφοδότηση (μηχανικό συμπιεστή και τούρμπο), επισήμως, η ιπποδύναμη ήταν 480 άλογα. Όμως οι ίδιοι οι μηχανικοί παραδέχονταν ότι στους αγώνες έβγαζε 560 PS, ενώ το ’85 δοκίμαζαν κάποια μοτέρ με πίεση υπερπλήρωσης 5 bar που άγγιζαν τους 1.000 ίππους.

Η Lancia Delta S4 έκανε νικηφόρο ντεμπούτο στο RAC Rally του 1985, στα χέρια του Henri Toivonen. Την επόμενη χρονιά με αυτό το αυτοκίνητο ο Markku Alen πήρε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα οδηγών. Υπάρχει μάλιστα σοβαρό παρασκήνιο στην υπόθεση, καθώς ο Alen ήταν πρωταθλητής, αλλά για μόλις δύο εβδομάδες. Στο Rally San Remo, λόγω παρατυπίας που διαπιστώθηκε στον τεχνικό έλεγχο στα πλευρικά αεροδυναμικά βοηθήματα των Peugeot, η FIA απέκλεισε από τον αγώνα τα 205 T16 στο τέλος της τρίτης μέρας. Ο Alen κέρδισε. Όμως αργότερα η Peugeot άσκησε έφεση και δικαιώθηκε. Τα 205 Τ16 κρίθηκαν τελικά νόμιμα αλλά εφόσον ο αποκλεισμός ενώ ο αγώνας ήταν σε εξέλιξη δεν ήταν μία ποινή που θα μπορούσε να πάρει πίσω, η FIA αποφάσισε να μηδενίσει την κατάταξη του Rally San Remo. Έτσι ο Alen στερήθηκε τους βαθμούς της νίκης και έχασε τον τίτλο.

Έτσι, ένα από τα πλέον εμβληματικά αυτοκίνητα του Group B πέρασε στην ιστορία χωρίς κάποιο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο ενεργητικό του. Η Lancia S4 στάθηκε μοιραία για το του Group B και την εξέλιξη των αγώνων ράλι. Και όχι μόνον. Ο Henri Toivonen και ο συνοδηγός του Sergio Cresto σκοτώθηκαν μέσα στην φλεγόμενη S4, στο Γύρο της Κορσικής, το 1986. Αυτό το ατύχημα, σε συνδυασμό με τα γεγονότα της Πορτογαλίας την νωρίτερα την ίδια χρονιά όταν το Ford RS200 του Joaquim Santos σκότωσε τρεις θεατές στη φημισμένη Ε.Δ. Sintra, οδήγησαν στην αλλαγή των κανονισμών. Στην κατάργηση των εξωφρενικά γρήγορων αυτοκινήτων Group B και στη θέσπιση του Group A.

Δείτε τo επίσημο προωθητικό video του 1986, και το video με τον θρίαμβο της Lancia Delta S4 στο RAC του 1985 και στο Monte Carlo του 1986. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube