Γενέθλια Opel Kadett: 80 χρόνια, 24 εκατ. αυτοκίνητα [video]

Γενέθλια Opel Kadett: 80 χρόνια, 24 εκατ. αυτοκίνητα [video]

Η γερμανική κόμπακτ μπερλίνα έκλεισε 80 χρόνια και αποδείχτηκε μακροβιότερη από κάθε αντίπαλό της.

Το Opel Kadett έπιασε εφέτος ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς γιορτάζει τα 80 χρόνια του. Το όνομά του μπορεί να άλλαξε σε Astra στα πρόσφατα χρόνια, αλλά κάποιες από τις γραμμές του μοντέλου, έστω στην παραλλαγή τους, έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα.

Η πρώτη από τις 11 συνολικά γενιές του μοντέλου εμφανίστηκε το 1936. Αρκετά προηγμένο για την εποχή του, με αυτοφερόμενο αμάξωμα, ανεξάρτητη ανάρτηση εμπρός και φώτα που χώνευαν μέσα στα φτερά για βελτίωσης της αεροδυναμικής του. Η παραγωγή έφτασε τα 100 χιλιάδες αυτοκίνητα, πριν αυτή σταματήσει το 1940 και το εργοστάσιο στραφεί στις στρατιωτικές κατασκευές.


Opel Kadett 1936-1940: Το πρώτο με αυτό το όνομα ξεκίνησε την παραγωγή στο εργοστάσιο της εταιρείας, στο Rüsselsheim.

Το αυτοκίνητο συνέχισε τη ζωή του και ύστερα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο σοβιετικό μπλοκ, με τον ανατολικογερμανικό κλάδο της Moskwitch να κατασκευάζει κοντά στις 250.000 αυτοκίνητα - Moskwitch 400/420. Αλλά το όνομα «Kadett» ξαναεμφανίστηκε το 1962, αυτό το μοντέλο που οι παλιότεροι γνωρίζουμε ως Kadett A. Επρόκειτο για μια συμβατική μπερλίνα, με 1.000άρι μοτέρ 40 ίππων και χαρακτηριστικά μεγάλο πορτμπαγκάζ, αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε σε 650.000 κομμάτια, πριν αντικατασταθεί από το Kadett Β.

Η νέα μπερλίνα της Opel ήταν μεγαλύτερη, πιο ισχυρή και με μοδάτη, αμερικανοπρεπή σιλουέτα. Σαφώς πιο δημοφιλής, εξελίχτηκε σε μπεστ σέλερ με τις πωλήσεις της να φτάνουν τα 2,6 εκατ. αυτοκίνητα στα οκτώ χρόνια της εμπορικής καριέρας της.

Το Kadett C που ακολούθησε αποτέλεσε και την απαρχή της εποχής των κοινών πλαισίων για την General Motors, με το αυτοκίνητο να υποστηρίζεται από της ευρείας χρήσης πλατφόρμα «T-Car». Στην έκδοση GT/E δε, εξελίχτηκε σε πύραυλο της κατηγορίας με τον 1.900άρη κινητήρα της, με ψεκασμό, να αποδίδει 106 άλογα και να πετυχαίνει τελική 184 km/h. Αυτοκίνητο που δεν θα μπορούσε παρά να διαπρέψει και στους αγώνες.

Η μεγάλη ανατροπή ήρθε το 1979, όταν το Kadett D πέρασε από την πίσω στης εμπρός κίνηση και στη φόρμα «χάτσμπακ». Το 1984, το Kadett E διατήρησε τα βασικά συστατικά του προγόνου του, πλατφόρμα και αρχιτεκτονική κινητήρα/κίνησης, αλλά συμπλήρωσε το αποτέλεσμα με το πιο αεροδυναμικό αμάξωμα της κατηγορίας.

Το 1991 ο «Δόκιμος» της Opel άλλαξε όνομα, μετονομαζόμενο σε Astra. Τα βαφτίσια είχαν γίνει βέβαια από το βρετανικό κομμάτι της Opel, τη Vauxhall από την εποχή του Kadett D –πριν τα αντίστοιχα μοντέλα της Vauxhall ήταν σε μεγάλο βαθμό δικής της σχεδίασης υπό την ονομασία Viva. Η νέα έκδοση θεωρήθηκε ως η συνέχεια της παλιάς γραμμής σε όλα της. Σε έξι χρόνια, 4,13 εκατ. Astra F βρήκαν ιδιοκτήτες, ανακηρύσσοντας το μοντέλο στο πιο καλοπουλημένο Opel όλων των εποχών.


To Astra K, η τελευταία γενιά του μικρού οικογενειακού της Opel βρίσκεται στην αγορά από το 2015.

Οι νέες γενιές του Astra ήρθαν διαδοχικά το 1998, το 2004, το 2009 και το 2015. Η σημερινή γενιά, το Opel Astra K έγινε το δεύτερο αυτοκίνητο τη σειράς που ανακηρύχθηκε σε Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς και αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αυτοκίνητο στην κατηγορία του.

Σε αυτά το 80 χρόνια που πέρασαν πουλήθηκαν συνολικά 24 εκατ. Kadett και Astra, νούμερο ιδιαίτερα μεγάλο για μια αγορά όπως η ευρωπαϊκή. Κάποιοι ανταγωνιστές του, όπως το VW Golf για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο δημοφιλείς, είτε στην Ευρώπη είτε σε άλλες ηπείρους, αλλά κανένας δεν είναι το ίδιο ιστορικός. Και κανένας άλλος κατασκευαστής δεν κατασκεύασε ένα αυτοκίνητο, στοχεύοντας στην ίδια αγορά επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube