Δύο ηλεκτρικά Nissan με διαφορά 70 χρόνων [video]

Δύο ηλεκτρικά Nissan με διαφορά 70 χρόνων [video]

Το Tama του 1948 συναντά το Leaf του 2018 για να αναδειχθούν οι διαφορές και οι ομοιότητες σε μια 70ετή ιστορία ηλεκτροκίνησης.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η νέα προτεραιότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Θεωρούνται το κλειδί για να  αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση αύριο και η εξάντληση των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων μεθαύριο.

Τα προβλήματα αυτά είναι σύγχρονα, αλλά η ηλεκτροκίνηση δεν είναι κάτι νέο. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο (EV) μάλιστα προηγήθηκε του συμβατικού με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) και είχε το πάνω χέρι τα πρώτα χρόνια της αυτοκίνησης, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Έκτοτε τα συμβατικά αυτοκίνητα, με τη μεγάλη αυτονομία και τον εύκολο ανεφοδιασμό τους, εκτόπισαν σχεδόν τελείως τα ηλεκτρικά, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τα προβλήματα υγείας του πλανήτη και τα δικά μας, τα τελευταία χρόνια.

Ο όμιλος Renault-Nissan προηγείται στην αγορά των EV, αφού η Nissan έκανε πρώτη το βήμα προς τη μαζική ηλεκτροκίνηση με το Leaf πρώτης γενιάς και παρουσίασε πρόσφατα το μοντέλο δεύτερης γενιάς, με πολύ πιο σύγχρονη σχεδίαση, περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη αυτονομία.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το Leaf του 2010 και το επαγγελματικό e-NV200 του 2009 ήταν τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Nissan. Όμως δεν είναι παρά τα τελευταία κλαδιά ενός γενεαλογικού δέντρου που φυτεύτηκε πριν 70 χρόνια.

Ύστερα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρχε μεγάλη έλλειψη πετρελαίου στην Ιαπωνία αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να στραφούν σε άλλες μορφές αυτοκίνησης. Η πρώην βιομηχανία αεροσκαφών Tachikawa –που μετονομάστηκε σε Prince Motor Company κι ενσωματώθηκε αργότερα στη Nissan– στράφηκε στην ηλεκτροκίνηση κι έφτιαξε το Tama. Αρχικά ήταν ένα διθέσιο φορτηγάκι με ωφέλιμο φορτίο 450 kg, αλλά το 1947-’48 εξελίχθηκε στο επιβατικό που βλέπουμε στο video.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Tama: O 70χρονος παππούς του Nissan Leaf [video]

Το Tama είχε έναν ηλεκτροκινητήρα 4,5 ίππων που έπαιρνε ενέργεια από μπαταρία μολύβδου-οξέος 40V. Μπορούσε να πιάσει τα 35 km/h και είχε μια αυτονομία 65 km. Τα νούμερα μπορεί να μοιάζουν αστεία σήμερα, αλλά ήταν εντυπωσιακά πριν 70 χρόνια.

Επιπλέον, η προσέγγιση των μηχανικών σε ορισμένα θέματα ήταν απρόσμενα κοντά στη σημερινή. Για παράδειγμα, η μπαταρία ήταν τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα, για χαμηλό κέντρο βάρους, άρα και μεγαλύτερη ευστάθεια.

Παρόλα αυτά, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αυτά τα 70 χρόνια στον τομέα της ηλεκτρικής αυτοκίνησης είναι τεράστια και φαίνεται πολύ γλαφυρά όταν βλέπεις το Tama δίπλα-δίπλα με το νέο Leaf στο video.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Επίσημο: Νέο Nissan LEAF 2018 [video]

[Πηγή: Nissan]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube