Tama: O 70χρονος παππούς του Nissan Leaf [video]

Tama: O 70χρονος παππούς του Nissan Leaf [video]

Μπορεί το Leaf να είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Nissan που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία, όμως η 1η προσπάθεια της φίρμας είχε γίνει το 1947.

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έλλειψη καυσίμων στην Ιαπωνία ήταν η αφορμή για την εξέλιξη ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που θα κάλυπτε τις ανάγκες μετακίνησης των πολιτών.

Έτσι, στις 30 Ιουνίου του 1947, ιδρύθηκε η Tokyo Electric Car Company, στην οποία μεταπήδησαν περίπου 200 μηχανικοί της Tachikawa Aircraft Company. Η πρώτη τους δημιουργία ήταν ένα μικρό ηλεκτρικό pick-up, και σύντομα ακολούθησε το αντίστοιχο τετραθέσιο επιβατικό: Το Tama. Το ηλεκτρικό μοτέρ του λειτουργούσε με συνεχές ρεύμα, αποδίδοντας μέγιστη ισχύ… 4,5 PS. Οι δύο μπαταρίες του ήταν τοποθετημένες στο πλάι του πατώματος, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν γρήγορα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Σε δημοπρασία ένα υβριδικό Armstrong Phaeton του 1896 [video]

Το Tama μπορούσε να διανύσει έως και 65 km με μία φόρτιση, ενώ η τελική του ταχύτητα μόλις που έφτανε τα 35 km/h. Το 1948, η ανανεωμένη εκδοχή του αυτοκινήτου, με αυξημένο μήκος από τα 3,2 στα 3,56 m, ονομάστηκε Tama Junior. Ενώ το 1949 η γκάμα διευρύνθηκε με το μεγαλύτερο Tama Senior, μήκους 4,2 m, με ισχύ 6,0 PS και τελική 55 km/h. Στην πορεία, ολόκληρη η εταιρία βαφτίστηκε Tama Motor Company, ενώ το 1952, σε μια ακόμα μετονομασία, εμφανίστηκε το όνομα Prince Motor Company. Γνωστή στους περισσότερους, ως μια εταιρία που ενσωματώθηκε στη Nissan το 1966.   

Ουσιαστικά δηλαδή, το Tama είναι ο πρόγονος του Nissan Leaf, οπότε σήμερα η Nissan γιορτάζει 70 χρόνια παρουσίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και η παράδοση αναμένεται να συνεχιστεί με την επόμενη γενιά του Leaf, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube