Subaru, 50 χρόνια μοτέρ μπόξερ [video]

Subaru, 50 χρόνια μοτέρ μπόξερ [video]

Η Subaru παρέμεινε αξιοπρόσεχτα προσηλωμένη στις βασικές μηχανολογικές αξίες της: AWD και επίπεδος κινητήρας, άλλως «μπόξερ».

Εφέτος λοιπόν, η Subaru έχει γενέθλια για τη μία από αυτές, καθώς κλείνει το 50 χρόνια διαρκούς χρήσης και εξέλιξης των μοτέρ μπόξερ.

Το Μάιο του 1966, η Fudji Heavy λανσάρισε ένα αδιάφορο 1.000άρι σεντάν που κάτω από καπό του όμως κρυβόταν ο πρώτος επίπεδος κινητήρας της εταιρείας. Αντίθετα από τo 360 και το Sambar που το διαδέχτηκε, το 1000 έστελνε τη ροπή του στον εμπρός άξονα. Το σύστημα AWD θα ερχόταν πολύ αργότερα.

Το αυθεντικό Subaru 1000 ήταν ένα υγρόψυκτο 4κύλινδρο μοτέρ που απέδιδε μέγιστη ισχύ 54 ίππων. Μπορεί να μην ακούγονται πολλοί σήμερα, αλλά για την εποχή ήταν καλή απόδοση και αν αναλογιστεί κάποιος πως είχε να κινήσει κάτω από 700 kg μιλάμε για μια αναλογία περίπου 12,5 kg/ίππο. Τώρα, όσο αφορά τις διαστάσεις για να πάρετε μια τάξη μεγέθους πόσο μικρό ήταν το 1000, να αναφέρουμε ότι μετρούσε 50 πόντους λιγότερο από το σημερινό Impreza.



H σειρά ΕΑ του επίπεδου 4κύλινδρου του 1000 παρέμεινε στο προσκήνιο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, αρχικά με καρμπιρατέρ και στη συνέχεια με ηλεκτρονικό σύστημα ψεκασμού. Το σύστημα AWD δεν έκανε την εμφάνισή του παρά το 1972, όταν διετέθη σας ένα επιπλέον βοήθημα ελκτικής πρόσφυσης (έξτρα) σε κάποιες εκδόσεις του στέισον Leone. Αυτά τα Leone, και δεν αποτελεί έκπληξη, κινούνταν ομοίως από κινητήρα μπόξερ.

Σήμερα, ολόκληρη η γκάμα η Subaru αποτελείται από μπόξερ κινητήρες, βενζίνης και ντίζελ. Ο μόνος κλασικός εν σειρά κινητήρας της εταιρείας είναι αυτός που κινεί το Justy της ιαπωνικής αγοράς, ένα μικρό χάτσμπακ σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Daihatsu, το γνωστό μας Sirion με άλλα σήματα.

Και ολίγη Ιστορία
Οι ιστορικές ρίζες της Subaru βρίσκονται στην αεροναυπηγική και ξεκινούν από το 1915, αλλά η αυτοκινητική ιστορία της αρχίζει το 1953, όταν πέντε μικρότερες εταιρείες συγχωνεύτηκαν για να ιδρυθεί η Fuji Heavy Industries (εξ ου και το σήμα με τον αστερισμό των Πλειάδων – “Subaru” στα ιαπωνικά).

Το πρώτο αυτοκίνητο της Subaru ήταν το Ρ-1 του 1954 (αργότερα 1500), αλλά το πρώτο της μοντέλο μαζικής παραγωγής, το οποίο και την καθιέρωσε, ήταν το λιλιπούτειο, πισωμήχανο, αερόψυκτο 360 του 1958. Το 1000 του 1966 ήταν το πρώτο μοντέλο της Subaru με τον επίπεδο κινητήρα μπόξερ που έγινε «σήμα κατατεθέν» της μέχρι και σήμερα. Ο αντικαταστάτης του 1000, το Leone, ήταν αυτό που λανσάρισε το άλλο χαρακτηριστικό των Subaru, την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς, στη στέισον έκδοσή του το 1972.



Συνώνυμη με τα ράλι

Η τετρακίνηση ήταν ιδανική για αγώνες ράλι, στους οποίους η Subaru Technica International (STi) συμμετείχε με διάφορα Leone, ατμοσφαιρικά και τούρμπο, από το 1980, παίρνοντας διακρίσεις στο Σαφάρι. Το πρώτο της όμως αγωνιστικό στην κορυφαία κατηγορία του WRC ήταν το Legacy RS του 1990 που έδειξε αμέσως γρήγορο με τον Markku Alen και τον νεαρό Colin McRae στο τιμόνι.

Ο McRae πήρε την πρώτη νίκη της Subaru στο WRC, το 1993 στη Ν. Ζηλανδία, και αμέσως το Legacy έδωσε τη θέση του στο μικρότερο και πιο ευέλικτο Impreza. Με αυτό το μοντέλο, προετοιμασμένο από τη βρετανική Prodrive, η Subaru πήρε τρεις τίτλους Οδηγών στο WRC, με τον McRae (1995), τον Richard Burns (2001) και τον Petter Solberg (2003), καθώς και τρία στη σειρά πρωταθλήματα Κατασκευαστών, το 1995-97.


To 1995, o Colin McRae κατέκτησε το πρωτάθλημα οδηγών στο WRC, με το Subaru Impeza 555 Gr.A

Οι επιτυχίες αυτές έδωσαν ένα προφίλ υψηλών επιδόσεων στη Subaru, το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα, παρότι αποσύρθηκε από το WRC το 2008. To Impreza όμως συνεχίζει να κυριαρχεί στο πρωτάθλημα ράλι των ΗΠΑ, με τον David Higgins.

Συνέργειες έως σήμερα
Η Nissan πήρε ένα 20,4% της Subaru το 1968. Αφού όμως συμμάχησε με τη Renault, το ποσοστό αυτό πουλήθηκε στην General Motors και η Subaru είχε κάποιες περιορισμένες συνέργειες με τον αμερικανικό όμιλο, και κυρίως με τη SAAB.

Σήμερα ένα ποσοστό 16,5% της εταιρείας είναι στο χαρτοφυλάκιο της Toyota, στη συνεργασία με την οποία οφείλεται το πισωκίνητο σπορ Toyota GT86/Subaru BRZ. Πέρα από το BRZ, στην γκάμα της εταιρείας υπάρχουν πολλά μοντέλα, από τα οποία αρκετά είναι για την αμερικανική αγορά, όπου η Subaru έχει ιστορία και υπόσταση, καθώς κατασκευάζει και αυτοκίνητα εκεί.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube