Πωλείται Porsche 911 Safari, έτοιμη για κάθε περιπέτεια [+video]

Πωλείται Porsche 911 Safari, έτοιμη για κάθε περιπέτεια [+video]

Κοστίζει 129.900 ευρώ και περνάει κυριολεκτικά από παντού.

Η Porsche 911 έχει συνδεθεί στο μυαλό μας με αγώνες ταχύτητας σε πίστα. Όμως, τις δεκαετίες του 1960 και ’70, διακρινόταν και σε αγώνες ράλι.

Είχε πάρει τρεις στη σειρά νίκες στο Monte Carlo (1968, 1969, 1970), ενώ αγωνιζόταν και στο χώμα. Μάλιστα, το 1978, λίγο έλειψε να κερδίσει το πιο σκληρό ράλι στον κόσμο, το Σαφάρι στην Κένυα, όπου ήταν επικεφαλής αλλά τερμάτισε αφού χτύπησε ένα βράχο μέσα σε ποτάμι κι έσπασε η πίσω ανάρτηση.

Αυτή εδώ η 911 είναι επίσης μια SC του 1978, έχει την ονομασία Safari και τα σήματα της Martini, αλλά μονοχρωματικά. Με ένα τέτοιο αυτοκίνητο έτρεξε ο Erik Bradenburg στο Transsyberia Rallye του 2007. Και η «κλασική» 911 δεν είχε πάει καθόλου άσχημα. Ήταν μπροστά από τις εργοστασιακές Cayenne μέχρι τη Μογγολία, όπου δυσκολεύτηκε περισσότερο από αυτές στις διαβάσεις ποταμών (μέχρι και 150 την ημέρα!) και τελικά τερμάτισε στην 9η θέση της γενικής και την πρώτη της κλάσης της.

Μετά τον αγώνα, ικανοποιημένος, ο Γερμανός γιατρός αποφάσισε να φτιάξει τρία αυτοκίνητα ίδια με το αγωνιστικό του.

Τα πλαίσιο προέρχεται από 911 SC της εποχής, αλλά είναι όλο ραμμένο. Σε τέτοιο βαθμό έχει ενισχυθεί, μάλιστα, που δεν χρειάζεται «κλουβί» (roll-cage) για να αντέχει τις καταπονήσεις σε βράχια, χαντάκια και άλματα.

Ο αερόψυκτος κινητήρας προέχεται από Carrera 3.2 και αποδίδει 230 άλογα. Δεν είναι πολλά, αλλά το αυτοκίνητο έχει κοντές σχέσεις κι επιταχύνει γρήγορα. Η κίνηση είναι πίσω και την ελκτική πρόσφυση βοηθάει ένα μηχανικό μπλοκέ διαφορικό, αλλά αυτό που εντυπωσιάζει είναι οι τεράστιοι τροχοί με λάστιχα off-road διαστάσεων 215/85 φορεμένα στις νορμάλ 16άρες ζάντες Fuchs.

Οι αναρτήσεις είναι ειδικά φτιαγμένες Bilstein και η απόσταση από το έδαφος είναι χαώδης. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχει πει στο “911 & Porsche World” ότι η 911 Safari έχει κάνει άλματα 20 μέτρων! Χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού έχουν γίνει μετατροπές στους θόλους των τροχών και όλη η κοιλιά του αυτοκινήτου προστατεύεται από ποδιά φτιαγμένη από ανοξείδωτο ατσάλι.  

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του 911 & Porsche World, η οδήγηση με μικρή ταχύτητα είναι σχετικά δύσκολη, λόγω των τεράστιων τροχών και του τιμονιού χωρίς υποβοήθηση. Σε πιο γρήγορους ρυθμούς όμως, η 911 Safari είναι εύκολη στον έλεγχο, τέλεια ζυγισμένη και ακλόνητα σταθερή, ακόμα και σε οργωμένο χωράφι. «Περνάει κυριολεκτικά από παντού», λέει ο ιδιοκτήτης της.

Το οδόμετρο γράφει 142.000 km, οπότε το αυτοκίνητο είναι αρκετά μεταχειρισμένο. Πωλείται στο Tienen του Βελγίου και η τιμή που ζητούν είναι 129.900 ευρώ. Δεν είναι λίγα, αλλά η ηλικία του αυτοκινήτου μπορεί να συνεπάγεται δασμολογικές και φορολογικές ελαφρύνσεις.

[Πηγή: James Edition]

Δείτε τώρα κι ένα video για την πραγματική, εργοστασιακή 911 Safari του 1978:

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube