Αυτή η Jaguar D-type 1954 είναι το καλύτερο δώρο για το νέο χρόνο

Αυτή η Jaguar D-type 1954 είναι το καλύτερο δώρο για το νέο χρόνο

Η XKD 403 που βλέπετε την είχε στα χέρια του ο Stirling Moss. Μπορεί να μην νίκησε στο Le Mans της ίδιας χρονιάς, αλλά ήταν το ταχύτερο αυτοκίνητο του σιρκουί.

Εκτός από νέο μοντέλο υπό την ονομασία XKSS, η Jaguar D-type ήταν το απόλυτο όπλο για όποιον θα ήθελε να έχει βλέψεις για ένα σκαλί στο βάθρο του Le Mans.

H D-type, η XKD 403, με τους Stirling Moss και Peter Wheeler στο τιμόνι, ήταν το ταχύτερο αυτοκίνητο σε δοκιμές και αγώνα, στο Le Mans του 1954 –έπιασε 278,4 km/h στο Mulsanne Straight. Δυστυχώς όμως, μια βλάβη στα φρένα ανάγκασε την ομάδα και τους δύο Βρετανούς οδηγούς να εγκαταλείψουν στο μέσον του αγώνα. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο βρήκε το δρόμο του προς τη νίκη και την επιτυχία των D-type, στην πίστα του Le Mans και όχι μόνο.



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Διασώζοντας Jaguar E-type από τα παλιοσίδερα της Ιστορίας

Η συμμετοχή της XKD 403 έκρυβε κάτω από το καπό μια εκδοχή του θρυλικού 2,5λιτρου 6κύλινδρου μοτέρ σε σειρά της Jaguar, αυτοκίνητο που το 1955 αναβαθμίστηκε με ένα 3,4λιτρο μοτέρ με 262 άλογα. Η XKD #403 οδηγήθηκε κατά κόρον από τον δοκιμαστή Norman Dewis κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη σεζόν του 1955, οπότε και η Jaguar κυριάρχησε.



Το αυτοκίνητο συνέχισε να συμμετέχει σε αγώνες για όλη σχεδόν τη δεκαετία του ’50, με νίκες στο Goodwood και Oulton Park, αλλά προσθέτοντας βιογραφικό του και μπόλικα πόντιουμ. Ύστερα από ένα ατύχημα στο Goodwood του 1956, το αυτοκίνητο αποκαταστάθηκε από το εργοστάσιο, ενώ το 1962 τοποθετήθηκε νέος κινητήρας.



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Δείτε πώς η Jaguar ανέστησε τη θρυλική XKSS του 1957 [video]

Καταλαβαίνουμε ότι το ενδιαφέρον σας θα μπορούσε να αποκτήσει πραγματική ιδιοκτησιακή υπόσταση μόνο στην περίπτωση που είσαστε πολύ πλούσιος. Η XKD 403 θα δημοπρατηθεί από τον οίκο RM Sotheby’s στην Arizona, όπου αναμένεται ο πλειοδότης να κληθεί να καταβάλει ανάμεσα στο 12 με 15 εκατομμύρια δολάρια.



Μην σας παραξενεύει η τιμή. Μια Jaguar D-type βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα πιο ακριβά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία. Η αλήθεια είναι με πλουσιότερο παλμαρές που έφτασε την τιμή της στα €20.153.000.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube