Επίσημο: Επιστροφή της Jaguar XKSS ύστερα από 60 χρόνια [videos]

Επίσημο: Επιστροφή της Jaguar XKSS ύστερα από 60 χρόνια [videos]

Στο Los Angeles Auto Show 2016, απ’ όλα τα μοντέλα του 2017 η Jaguar XKSS φαίνεται και είναι η παλιότερη.

Καθόλου παράξενο φυσικά, καθώς η XKSS μετρά στην πλάτη της ήδη 60 χρόνια. Αλλά η Jaguar την αποκάλυψε επίσημα το βράδυ της Τετάρτης στο Los Angeles, με το Jaguar’s Classic Workshop να ξοδεύει 18 μήνες για ο πρότζεκτ.

Ποιο ήταν αυτό; Η ολοκλήρωση των εναπομεινασών εννέα XKSS που έπρεπε να κατασκευαστούν το 1957, στην κατασκευή εννέα αυτοκινήτων που χάθηκαν στην πυρκαγιά του εργοστασίου της Browns Lane. 

Η συνολική παραγωγή που είχε προγραμματιστεί για τις XKSS η Jaguar το 1957 ήταν 25 μονάδες, αλλά μόνο 16 αυτοκίνητα ολοκληρώθηκαν πριν από την καταστροφή του εργοστασίου. Όλα τους προορίζονταν για εξαγωγή στις ΗΠΑ.

 Η XKSS βασικά ήταν η έκδοση δρόμου της αγωνιστικής D-type που έτρεχαν στο Le Mans το 1955, 1956 και 1957. Στις 24 Ιανουαρίου του 1957, ο συνιδρυτής της εταιρείας Sir Williams Lyons αποφάσισε να μετατρέψει τις 25 μονάδες της D-type σε αυτοκίνητα για το δρόμο τα οποία υπέστησαν προφανώς τροποποιήσεις.

Χαρακτηρισμένη από πολλούς ως το πρώτο σούπερκαρ στον κόσμο, η XKSS είχε πιο ψηλό παρμπρίζ και πόρτα για το συνοδηγό, ενώ αφαιρέθηκε το διαχωριστικό που υπήρχε μεταξύ αυτού και του οδηγού. Επιπροσθέτως, το πτερύγιο που βρισκόταν πίσω από το κάθισμα του οδηγού εξαφανίστηκε.

Με τιμή πάνω από ένα εκατομμύριο στερλίνες ή €1.140.000, οι XKSS κατασκευάστηκαν με τις ίδιες ακριβώς τεχνικές προδιαγραφές, όπως και αυτές του 1957. Να σημειώσουμε ότι μια από τις υφιστάμενες του 1957 κοστίζει στην αγορά των κλασικών €5+ εκατομμύρια. Οι εννέα «νέες» XKSS πουλήθηκαν σε εννέα επιλεγμένους πελάτες που είχαν φυσικά την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια για να διαθέσουν ένα τέτοιο αστρονομικό ποσό για την αγορά ενός κλασικού αυτοκινήτου.

Οι XKSS κατασκευάστηκαν από το Jaguar’s Classic Workshop που βρίσκεται στην ιστορική για τη φίρμα περιοχή του Browns Lane, στο Coventry. Το επίσημο κέντρο αποκατάστασης της Jaguar ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014, προκειμένου να κατασκευάσει έξι νέες Lightweight E-type. Αυτοκίνητα που επίσης θα συμπλήρωναν το αρχικό νούμερο των 18 κομματιών που είχε προγραμματιστεί πριν από 51 χρόνια, τα 12 από τα οποία φτιάχτηκαν το 1963. Σήμερα, το ατελιέ της βρετανικής φίρμας και οι εργαζόμενοι σε αυτό κατευθύνονται από τον τρίτης γενεάς στέλεχος της Jaguar, Martyn Hollingsworth. Και όλοι μαζί εργάζονται αποκαθιστώντας ιστορικά αυτοκίνητα του παρελθόντος της εταιρείας.

Για να σας δώσουμε μια ιδέα για τη διαδικασία των εργασιών στο Classic Workshop, οι άνθρωποι εκεί αναδημιουργούν «blueprints», σκανάρουν αυτοκίνητα του παρελθόντος, παραγγέλνουν λάστιχα, κυρίως από την Dunlop, με τις προδιαγραφές και τη χάραξη του παρελθόντος, ξαναφτιάχνουν αυθεντικά όργανα ελέγχου της Smiths, κάνουν μέχρι και τις κατάλληλες μετατροπές για να μπορούν οι πελάτες να καίνε αμόλυβδη βενζίνη!

Αλλά αν πρόκειται ένα τέτοιο καύσιμο να το καίει το 3,4λιτρο straight-six μοτέρ της D-type με τα 262 άλογα, χαλάλι. Άντε και Αυτοκίνητο της Χρονιάς!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube