Ξανά στους δρόμους η Lancia Aurelia

Ξανά στους δρόμους η Lancia Aurelia

Εφοδιασμένη με τον πρώτο κινητήρα V6 μαζικής παραγωγής στην ιστορία του αυτοκινήτου, η Aurelia ξεχώριζε τόσο για το στιλ όσο και για τις επιδόσεις της.

Ένα από τα ομορφότερα αυτοκίνητα στην Ιστορία, η σπάνια Lancia Aurelia B20 του 1951, με τη βοήθεια του τμήματος Heritage της Stellantis επέστρεψε στον φυσικό της χώρο για το 39ο Cesana-Sestriere, έναν από τους πλέον σημαντικούς αγώνες ιστορικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. 

Περισσότεροι από 120 οδηγοί, πίσω από το τιμόνι πραγματικών κοσμημάτων της ιστορία του αυτοκινήτου, βρέθηκαν στη σειρά εκκίνησης την Κυριακή 11 Ιουλίου, στο πλαίσιο του 39ου Cesana-Sestriere. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του είδους, η οποία αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού και του Ιταλικού πρωταθλήματος ταχύτητας κλασσικών αυτοκινήτων.

Ο αγώνας αποτελείται από μια γεμάτη κλειστές στροφές ανηφορική διαδρομή, όπου σε μόλις 10,4 km, τα αυτοκίνητα ανεβαίνουν από τα 1.300 m στα 2.035 m. Η εκκίνηση από το Cesana Torinese οδηγεί τα κλασικά αυτοκίνητα μέσα από τα «Βουνά του Ολύμπου», μια πανέμορφη περιοχή κοντά στις Γαλλικές Άλπεις, για να καταλήξει στα 2.035 m του Sestriere, ορεινού θέρετρου που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Μια από τις πιο σπάνιες και όμορφες συμμετοχές του φετινού αγώνα, ήταν η διάσημη Lancia Aurelia B20, η οποία ανήκει στη συλλογή του τμήματος Heritage της Stellantis.

Βασικός σκοπός του τμήματος Heritage είναι η διατήρηση και προώθηση της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς των Abarth, Alfa Romeo, FΙΑΤ και Lancia. Με περισσότερα από 600 κλασσικά αυτοκίνητα στην κατοχή του, το τμήμα Heritage έχει τους μηχανικούς και τις γνώσεις ώστε να επαναφέρει -με απόλυτα αυθεντικό τρόπο- στην αρχική τους λάμψη μοναδικά από κάθε άποψη κλασικά αυτοκίνητα.

lancia

Στα «Βουνά του Ολύμπου» δημιουργήθηκε ένας άρρηκτος δεσμός με τη Lancia Aurelia, όταν στο Sestriere Rally του 1951 οι Ascari και Villoresi κέρδισαν τον αγώνα στο τιμόνι της μπερλίνας B10, ενώ έναν χρόνο αργότερα οι Gino Valenzano και Mario Poltronieri επανέλαβαν την επιτυχία, αυτή τη φορά οδηγώντας την επίσης πανέμορφη κουπέ B20.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Lancia Aurelia 1950-1953

Η εφετινή χρονιά σηματοδοτεί την 70ή επέτειο από την παρουσίαση της Lancia Aurelia. Η παραγωγή της διήρκησε από το 1951 έως και το 1958 και γνώρισε σημαντική εμπορική επιτυχία, παρά το γεγονός ότι η τιμή της ήταν αρκετά υψηλή για τα δεδομένα της εποχής. Εφοδιασμένη με τον πρώτο κινητήρα V6 μαζικής παραγωγής στην ιστορία του αυτοκινήτου, τον οποίο σχεδίασε ο Francesco De Virgilio, η Aurelia αμέσως ξεχώρισε από τον ανταγωνισμό, τόσο για το στιλ όσο και τις επιδόσεις της. Το αυτοκίνητο που πήρε μέρος στον αγώνα είναι μια από τις πρώτες 90 Aurelia που κατασκευάστηκαν τον Απρίλιο του 1951.

[Πηγή: Stellantis]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube