Τρικύλινδρος κινητήρας από την Ferrari; [video]

Τρικύλινδρος κινητήρας από την Ferrari; [video]

Ένα ξεχασμένο project από το Maranello που βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Ferrari.

Η Ferrari είναι γνωστή για τους πολυβραβευμένους V8 και V12 κινητήρες που κινούν τη σημερινή της γκάμα, και τους τετρακύλινδρους και V6 κινητήρες από το παρελθόν της, όμως λίγοι γνωρίζουν ότι το 1994 η ιταλική φίρμα είχε εξελίξει και ένα τρικύλινδρο μοτέρ!

Ναι, καλά ακούσατε, ένας τρικύλινδρος κινητήρας από το Maranello και μάλιστα δίχρονος! Το μοτέρ με κωδική ονομασία Typo F134, είχε χωρητικότητα 1.347 κυβικά εκατοστά και απέδιδε 216 PS. Είχε τεχνολογία έκχυσης καυσίμου (αντί για καρπυρατέρ), σύστημα λίπανσης με λάδι στο καρτέρ (αντί για μείγμα καυσίμου και λαδιού που χρησιμοποιούν οι δίχρονοι κινητήρες), βαλβίδες εξαγωγής και έναν supercharger!

Ο κινητήρας κατασκευάστηκε ως μέρος της εξέλιξης ενός δίχρονου V6 που θα δημιουργούνταν από την ένωση δύο πανομοιότυπων τρικύλινδρων μοτέρ. Τελικά, το project δεν κρίθηκε αρκετά ελκυστικό για να αντικαταστήσει τους V8, οπότε δεν έφτασε ποτέ σε φάση παραγωγής. Παρόλα αυτά, με τη σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας και τα υβριδικά συστήματα κίνησης, δεν πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο η Ferrari να εξελίξει κάποιο μοτέρ με λιγότερους κυλίνδρους από ότι μας έχει συνηθίσει. Είναι γνωστό άλλωστε πως ο Christian von Koenigsegg έχει ήδη παρουσιάσει τρικύλινδρο κινητήρα σε συνδυασμό με τρεις ηλεκτροκινητήρες για το νέο Koenigsegg Gemera.

Για μια πιο αναλυτική παρουσίαση του τρικύλινδρου κινητήρα της Ferrari μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο του DriveTribe.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube