Toyota: Στα σκαριά V8 κινητήρας υδρογόνου

Toyota: Στα σκαριά V8 κινητήρας υδρογόνου

Toyota και Yamaha ενώνουν τις δυνάμεις τους ετοιμάζοντας έναν V8 κινητήρα υδρογόνου μηδενικών εκπομπών ρύπων!

Το Ιαπωνικό μπλοκ είναι έτοιμο για μία κίνηση ματ. Toyota, Yamaha, Mazda, Subaru και Kawasaki ετοιμάζουν το έδαφος για μια συνεργασία που ενδέχεται να φέρει τα πάνω κάτω στο αυτοκινητικό στερέωμα. Στόχος της συμμαχίας, είναι να διατηρήσουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στη ζωή... για πάντα. Αυτό θα επιτευχθεί χρησιμοποιώντας φυσικά το υδρογόνο ως καύσιμη ύλη.

Η Yamaha αποκάλυψε σήμερα ότι ετοιμάζει σε συνεργασία με την Toyota έναν νέο V8 κινητήρα φυσικής αναπνοής που θα καταναλώνει υδρογόνο. Η «βάση» πάνω στην οποία έχει πατήσει η Yamaha είναι γνωστή. Χρησιμοποιείται ο V8 κινητήρας των 5,0 lt που εφοδιάζει το Lexus RC-F, κατάλληλα τροποποιημένος όμως ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τη χρήση υδρογόνου.

Η Yamaha υποστηρίζει ότι το μοτέρ που εξελίσσει αποδίδει 450 PS και 540 Nm ροπής, με τον V8 κινητήρα να έχει παρόμοια φιλοσοφία λειτουργίας με το 1.600άρη μοτέρ της υδρογονοκίνητης αγωνιστικής Toyota Corolla. Διαθέτει όμως τροποποιημένο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου και ψεκασμού ώστε να επιτρέπει την κατανάλωση υδρογόνου αντί για βενζίνη.

Toyota

Επιπλέον, φέρει νέα μπεκ, νέες κυλινδροκεφαλές, νέα πολλαπλή εισαγωγής, με τους 450 ίππους να αποδίδονται στις 6.800 rpm, ενώ η μέγιστη ροπή των 540 Nm να παράγεται στις 3.600 rpm. Σε σχέση με το μοτέρ του RC-F, υστερεί ελαφρώς σε απόδοση (κατά 30 ίππους) αλλά δεν παράγει καθόλου βλαβερούς ρύπους!

Ο μηχανικός της Yamaha, Takeshi Yamada, δήλωσε: «Οι κινητήρες υδρογόνου έχουν μια φιλική προσέγγιση τόσο στη χρήση όσο και στη λειτουργία τους. Όσοι έχουν δοκιμάσει τα πρωτότυπα μοντέλα μας με αυτού του είδους τους κινητήρες μένουν με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη. Πιστεύω ότι υπάρχει πραγματικά τεράστια δυναμική σε αυτόν τον τομέα καθώς οι κινητήρες υδρογόνου προσφέρουν μοναδικά χαρακτηριστικά λειτουργίας και δεν πρέπει να θεωρούνται απλώς υποκατάστατα της βενζίνης». 

Toyota GR Yaris

Η Toyota μπορεί να επενδύει τεράστια κεφάλαια στο ηλεκτρικό της πλάνο άλλα όπως αποδεικνύει και η συνεργασία της με τη Yamaha αλλά πολύ περισσότερο η δημιουργία των «καυτών» υδρογονοκίνητων Corolla και GR Yaris μάλλον πιο πολύ πιστεύει στο υδρογόνο παρά στο ρεύμα... 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube