Tesla Optimus, το ρομπότ-εργαζόμενος του Elon Musk προοδεύει [video]

Tesla Optimus, το ρομπότ-εργαζόμενος του Elon Musk προοδεύει [video]

Με την αναγγελία του κατά τη διάρκεια της AI Day τον Σεπτέμβριο του 2021, το Tesla Optimus, το ανθρωποειδές ρομπότ της καλιφορνέζικης εταιρείας, συνέχισε να εξελίσσεται ραγδαία.

Tesla Optimus Gen 2

Σε video που δημοσιεύτηκε στο X, ο Elon Musk σήκωσε το πέπλο στην τελευταία έκδοση του ανθρωποειδούς του, Tesla Optimus, που δείχνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Μηχανές που κατασκευάζουν μηχανές, αυτή είναι η εμμονή του Elon Musk. Κατά την παρουσίαση του Optimus το 2021, το αφεντικό της Tesla εξήγησε ότι αυτό το έργο για τη δημιουργία ενός ανθρωποειδούς ρομπότ θα επιτρέψει στην καλιφορνέζικη φίρμα να κατασκευάζει αυτοκίνητα σε μεγαλύτερους αριθμούς, αυτοματοποιώντας εργασίες που επί του παρόντος γίνονται μόνο από άνθρωπο.

Με το Tesla Optimus να αποκτά ανθρώπινη αυτονομία, η εταιρεία θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος παραγωγής

Tesla Optimus Gen 2

Έκτοτε, τα πρωτότυπα Optimus διαδέχονται το ένα το άλλο και η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι ορατή σε κάθε στάδιο. Στο video που δημοσιεύτηκε σήμερα, μπορούμε να δούμε ότι ο σχεδιασμός και τα χαρακτηριστικά του έχουν εξελιχθεί.

Έτσι, η Tesla ανακοινώνει ότι το Optimus Gen 2 επωφελείται από πιο προηγμένα χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση της κίνησης. Οι ενεργοποιητές, οι μικροί κινητήρες δηλαδή που επιτρέπουν τις κινήσεις του ρομπότ, καθώς και οι αισθητήρες σχεδιάζονται πλέον από την Tesla. Ο λαιμός του Optimus επωφελείται τώρα από την ελευθερία κινήσεων σε δύο άξονες (2-DoF) και η φίρμα ανακοινώνει συνολική μείωση βάρους κατά 10 kg χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Tesla με ρομπότ-αβανταδόρους στην Κίνα [video]

Η ταχύτητα βάδισης έχει αυξηθεί κατά 30%, με αισθητήρες δύναμης και ροπής στα πόδια, αρθρωτά τμήματα στα δάκτυλα, γεωμετρία πιο κοντά στο ανθρώπινο πόδι και βελτιωμένη ισορροπία με πλήρη έλεγχο του σώματος.

Tesla Optimus Gen 2

Παρά τις παραπάνω βελτιώσεις, το video δείχνει ότι το Optimus δεν έχει ακόμη απόλυτα ομαλό βάδισμα. Ωστόσο, το πάνω μέρος του σώματος, ειδικά τα μπράτσα και τα χέρια, φαίνονται ρευστά στην κίνησή τους, κάτι που είναι απαραίτητο για το ρομπότ προκειμένου να συμβάλλει στην κατασκευή αυτοκινήτων. Μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν, ότι οι μηχανικοί της Tesla έχουν επικεντρωθεί σε αυτήν την πτυχή του ρομπότ που φαίνεται πολύ κοντά στο να μπορέσει να εκτελέσει τις πρώτες εργασίες μέσα σε ένα εργοστάσιο.

Έτσι, τα χέρια του Optimus έχουν βελτιωθεί επί τούτου. Είναι ταχύτερα και διαθέτουν 11 βαθμούς ελευθερίας (11-DoF), αισθητήρες αφής σε όλα τα δάχτυλα και δυνατότητα χειρισμού ευαίσθητων αντικειμένων, όπως φαίνεται στο video όπου το Optimus περιεργάζεται με ακρίβεια ένα αυγό.

Η πρόοδος του Optimus στον χειρισμό αντικειμένων είναι αξιοσημείωτη. Ωστόσο, μένει να δούμε αν αυτοί οι χειρισμοί πραγματοποιούνται αυτόνομα, με βάση την τεχνητή νοημοσύνη που εξελίχτηκε από την Tesla ή εάν είναι προγραμματισμένοι. Εάν η Tesla καταφέρει να αναπτύξει ένα ρομπότ ικανό να αντικαθιστά τους ανθρώπους σε ορισμένες εργασίες, που επί του παρόντος είναι αδύνατο να αυτοματοποιηθούν στα εργοστάσια, η εταιρεία θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα της επιτρέψει να μειώσει περαιτέρω το κόστος παραγωγής.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube