Τα πολύπλοκα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας οδηγούν σε αύξηση των τροχαίων

Τα πολύπλοκα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας οδηγούν σε αύξηση των τροχαίων

Η τεχνολογία αποσπά την προσοχή του οδηγού συμβάλλοντας στην αύξηση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των οδηγών που τραυματίστηκε σοβαρά ή έχασε τη ζωή του λόγω απόσπασης της προσοχής εντός του αυτοκινήτου αυξήθηκε κατά 11%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει έκθεση του Υπουργείο Μεταφορών της Μ.Βρετανίας, 88 θάνατοι και 614 σοβαροί τραυματισμοί προκλήθηκαν μέσα στο προηγούμενο έτος λόγω έλλειψης προσοχής. Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξήθηκε στη Μ.Βρετανία από 27 (2007) σε 43 (2017) μέσα σε μια δεκαετία (+59%) ενώ οι σοβαροί τραυματισμοί αυξήθηκαν από 97 σε 135 μέσα στο ίδιο διάστημα (+39%).

Ειδικοί στον τομέα της οδικής ασφάλειας εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση της διαθέσιμης τεχνολογίας στο εσωτερικό των αυτοκινήτων όπως και για την χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Σύμφωνα με την έρευνα του IAM Roadsmart, η απόσπαση της προσοχής του οδηγού εντός του αυτοκινήτου οφείλεται κατά 29% στα παιδιά, κατά 27% σε αλλαγή ραδιοφωνικού σταθμού, κατά 26% στους συνοδηγούς, κατά 24% στο κινητό τηλέφωνο και κατά 15% στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης.

Ο Tony Greenidge, διευθυντής του IAM RoadSmart δήλωσε: "Η έρευνά μας δείχνει πως η αύξηση  της πολυπλοκότητας της τεχνολογίας των συστημάτων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας έχει ως άμεση συνέπεια την απαίτηση περισσότερης προσοχής από τον οδηγό για το πως θα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις διαθέσιμες πληροφορίες".

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα 10-30% των τροχαίων στην Ευρώπη προκαλούνται από απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Αντίστοιχα, το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ αναφέρει πως 3.477 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2015 λόγω απόσπασης της προσοχής των οδηγών από κινητά τηλέφωνα.

Πηγή: Auto Express,

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube