Το Škoda Enyaq iV στην ίδια γραμμή παραγωγής με Octavia και Karoq [video]

Το Škoda Enyaq iV στην ίδια γραμμή παραγωγής με Octavia και Karoq [video]

Για πρώτη φορά στο Volkswagen Group ένα ηλεκτρικό μοντέλο, που βασίζεται στην πλατφόρμα ΜΕΒ και δύο μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, που βασίζονται στην MQB, κατασκευάζονται στην ίδια γραμμή παραγωγής. 

Ξεκίνησε η κατασκευή του πλήρως ηλεκτρικού Škoda Enyaq iV, στην ίδια γραμμή παραγωγής με τα Octavia και Karoq. Το εργοστάσιο στη Mlada Boleslav είναι πολύ ξεχωριστό καθώς είναι η μόνη εγκατάσταση σε ολόκληρο το Volkswagen Group όπου στην ίδια γραμμή παραγωγής κατασκευάζονται μοντέλα σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες. Ενώ άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του Group που βασίζονται στην αρθρωτή πλατφόρμα MEB, ειδικά εξελιγμένη για την ηλεκτροκίνηση, κατασκευάζονται σε εξειδικευμένα εργοστάσια, η Škoda αποφάσισε για το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο που βασίζεται στην MEB, το δρόμο της «παράλληλης κατασκευής». Ο στόχος ήταν να επιτευχθεί η μέγιστη ευελιξία και απόδοση στην παραγωγή.

skod

Η υλοποίηση μιας τέτοιας παραγωγής, παράλληλα σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες, ήταν μια πρόκληση για τους ανθρώπους της Škoda. Πλέον, το εργοστάσιο μπορεί να φιλοξενήσει την κατασκευή 250 έως 350 Enyaq iV ημερησίως, με δυνατότητα αυξομείωσης αυτού του αριθμού ανάλογα με τη ζήτηση. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα το ηλεκτρικό Škoda Enyaq iV

H παράλληλη παραγωγή σε MQB και MEB απαιτούσε ειδικές τροποποιήσεις. Για αυτές τις τροποποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, επενδύθηκαν συνολικά €32 εκατ. Οι μεγαλύτερες αλλαγές ήταν σχετικές με τη συναρμολόγηση, όπου η διαφορά μεταξύ παραγωγής αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικών είναι πιο αισθητή. Εδώ λήφθηκε ειδική μέριμνα για νέα εξαρτήματα της MEB που συνδέονται με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και το συνολικό μεγαλύτερο βάρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε συνδυασμό με τις νέες απαιτήσεις βάρους, προστέθηκαν επιπλέον κύκλοι στη γραμμή συναρμολόγησης και έγιναν προσαρμογές στον τομέα κατασκευής πλαισίου. Επίσης, δημιουργήθηκε ένας νέος σταθμός εργασίας για την εγκατάσταση της μπαταρίας.

skoda

Μια άλλη ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι και ο νέος σταθμός για την τροποποίηση των head-up displays. Αυτό συμβαίνει επειδή το Enyaq iV είναι το πρώτο μοντέλο της Škoda με έναν νέο τύπο head-up display, με πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια προβολής και χαρακτηριστικά επαυξημένης πραγματικότητας - επομένως αυτή η εφαρμογή είναι πολύ πιο απαιτητική από την πλευρά της παραγωγής, σε σχέση με το κλασικό head-up display.

Τέλος, έγιναν κάποιες μικρές προσαρμογές στη φέρουσα δομή του υπόστεγου της γραμμής παραγωγής, γιατί τα ηλεκτρικά μοντέλα που «ταξίδευαν» εναέρια στη γραμμή παραγωγής, λόγω της ηλεκτρικής τους φύσης, ήταν μεγαλύτερου βάρους απ’ ότι άλλα μοντέλα στο παρελθόν. Η εταιρεία εισήγαγε επίσης εκτεταμένα μέτρα πυροπροστασίας, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης θερμικών καμερών, οι οποίες παρακολουθούν συνεχώς τη θερμοκρασία στον χώρο παραγωγής και ενεργοποιούν το συναγερμό εάν η θερμοκρασία αποκλίνει κάποια στιγμή από ένα καθορισμένο εύρος.

[Πηγή: Δελτίο Τύπου Škoda]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube