Πέντε άγνωστα στοιχεία για τον V12 της Aston Martin Valkyrie [video]

Πέντε άγνωστα στοιχεία για τον V12 της Aston Martin Valkyrie [video]

Η Aston Martin αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία για το ατμοσφαιρικό θηρίο των 1.000 ίππων, που φτάνει σε πενταψήφιες rpm και ακούγεται υπέροχα!

Την εποχή του τούρμπο και του downsizing, η Aston Martin προτίμησε την ατμοσφαιρική αναπνοή για τον κινητήρα της Valkyrie, του νέου hypercar που ετοιμάζει σε συνεργασία με τη Red Bull Racing και την Cosworth.

Δεν αρκέστηκε βέβαια στη χρήση κάποιου υπάρχοντος ατμοσφαιρικού μοτέρ. Σε συνεργασία με την Cosworth, εξέλιξε από το μηδέν έναν V12 6,5 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 1.000 PS και είναι μάλλον ό,τι κοντινότερο σε κινητήρα μονοθεσίου της Formula 1 έχει τοποθετηθεί ποτέ σε αυτοκίνητο δρόμου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Aston, «το απόλυτο σύγχρονο μηχάνημα οδήγησης απαιτεί έναν κινητήρα με κορυφαία απόδοση και συναίσθημα. Δηλαδή την ασυμβίβαστη αγνότητα της ατμοσφαιρικής αναπνοής». Ας δούμε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που μάθαμε γι’ αυτόν:

1. Στροφάρει ως τις 11.100 rpm
Για να αποδώσει 1.000 PS ένα ατμοσφαιρικό μοτέρ, περιμέναμε ότι θα πρέπει να φτάνει σε ψηλό ρυθμό περιστροφής, και εδώ έχουμε νέο ρεκόρ. Η μέγιστη ισχύς αποδίδεται στις 10.500 rpm, όμως ο κόφτης βρίσκεται 600 rpm ψηλότερα. Η μέγιστη ροπή των 75,5 kgm εμφανίζεται στις μεσαίες στροφές, δηλαδή στις… 7.000. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα νούμερα αφορούν τον θερμικό κινητήρα, ο οποίος όμως στη Valkyrie θα έχει και τη βοήθεια ενός υβριδικού συστήματος (KERS).

2. Το βερνίκι της εισαγωγής είναι… πολύ βαρύ
Στο πάνω μέρος του V12 δεσπόζει το γυαλιστερό, ανθρακονημάτινο plenum της εισαγωγής. Ωστόσο, ο Adrian Newey, ο υπεύθυνος εξέλιξης της Valkyrie, προσπέρασε την εμφάνισή του και επικεντρώθηκε στην ουσία, ρωτώντας τους ανθρώπους της Cosworth πόσο ζυγίζει όλο αυτό το βερνίκι. Κι όταν έμαθε ότι είναι περίπου 80 γραμμάρια, απάντησε «Ωραία. Βγάλτε το!». Έτσι, η Valkyrie δεν θα έχει βερνικωμένη εισαγωγή, θα υπάρχει όμως στη λίστα με τα έξτρα!

Aston Martin Valkyrie V12 Cosworth engine

3. Είναι ο ελαφρύτερος V12 παραγωγής
Ο αρχικός στόχος του Newey ήταν το βάρος του μοτέρ να μην ξεπεράσει τα 200 kg. Κάτι αρκετά αισιόδοξο, αφού η Cosworth λέει ότι αν απλώς μεγάλωνε τον V10 που χρησιμοποιούσε παλιότερα στην F1 για να φτάσει στον ίδιο κυβισμό, χωρίς τις επιπλέον επεμβάσεις που θα απαιτούνταν για την καθημερινή χρήση του, το βάρος θα έφτανε τα 210 kg. Τελικά, ο στόχος ήταν πράγματι ανέφικτος, όμως τα 206 kg που ζυγίζει είναι και πάλι πολύ εντυπωσιακό νούμερο. Επιτεύχθηκε χάρη στη χρήση εξωτερικών υλικών όπως οι μπιέλες τιτανίου, τα πιστόνια «σαν της F1» και ο billet στρόφαλος που για να κατασκευαστεί απαιτούνται... έξι μήνες.

4. Αποτελεί δομικό μέρος του πλαισίου
Ο κινητήρας της Valkyrie είναι το μέσο που ενώνει το εμπρός με το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Δηλαδή πρέπει να δέχεται όλες τις δυνάμεις που φτάνουν σε αυτόν μέσω της ανάρτησης, αλλά και το απίστευτο downforce που θα παράσουν τα αεροδυναμικά βοηθήματα του αυτοκινήτου, που λέγεται ότι θα ξεπερνά τα 1.000 kg. Αυτή η πληροφορία κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό το χαμηλό βάρος του.

Aston Martin Valkyrie V12 Cosworth engine

5. Αντέχει 100.000 km και θέλει λάδια κάθε 6.000 km
Είναι δεδομένο ότι οι περισσότερες από τις 150 Valkyrie που θα παραχθούν, θα παραμείνουν κλεισμένες σε κλιματιζόμενα γκαράζ και θα γράψουν ελάχιστα χιλιόμετρα στη διάρκεια της ζωής τους. Για τους λίγους ιδιοκτήτες που θα την αντιμετωπίσουν σαν κανονικό αυτοκίνητο δρόμου και θα τη χρησιμοποιούν, η Aston Martin ανακοίνωσε ότι ο νέος V12 έχει… διπλάσια διάρκεια ζωής από το μοτέρ της ανταγωνιστικής Mercedes-AMG Project One. Αρκεί να του αλλάζεις λάδια κάθε 6.000 km.

Μετά από αυτά, μπορούμε να ακούσουμε για πρώτη φορά και τι ήχο κάνει αυτός ο κινητήρας. Ο οποίος ήχος, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς για έναν ατμοσφαιρικό V12 που στροφάρει «11άρες», είναι απίστευτος:

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube