Πατέντα της Ford για drone καθοδήγησης εκτός δρόμου

Πατέντα της Ford για drone καθοδήγησης εκτός δρόμου

Πόσο θα βοηθούσε στις off-road διαδρομές ένα ζευγάρι επιπλέον μάτια, να προπορεύονται του αυτοκινήτου και να βρίσκουν τα ιδανικά περάσματα στη διαδρομή; Η Ford έχει να προτείνει μία λύση, που βασίζεται στη χρήση drone.

Σαν σκέψη, η ενσωμάτωση drone στα αυτοκίνητα δεν είναι καινούρια. Η Audi για παράδειγμα, το 2019 είχε αναπτύξει δύο drones στο πρωτότυπο AI Trail, τα οποία πήγαιναν μπροστά από το αυτοκίνητο για να φωτίζουν το δρόμο, τα βράδια. Τώρα ήρθε η σειρά της Ford, να πατεντάρει τη δική της ιδέα. Η συγκεκριμένη δεν είναι η πρώτη της εταιρίας που αφορά πτητικές μηχανές οι οποίες συνεργάζονται με κάποιο όχημα. Κατατέθηκε το 2020 στο γραφείο ευρεσιτεχνιών και, για κάποιο λόγο, βγήκε τώρα στη δημοσιότητα.

Εδώ μιλάμε για ένα drone «πλοηγό», που θα προπορεύεται του αυτοκινήτου, παρέχοντας πληροφορίες για το ανάγλυφο της περιοχής που απλώνεται μπροστά. Το συγκεκριμένο θα είναι σε θέση να λαμβάνει δεδομένα από GPS και να συνεργάζεται με διάφορους αισθητήρες του αυτοκινήτου. Έτσι, θα μπορεί να βρίσκει τη βέλτιστη διαδρομή κατά την εκτός δρόμου κίνηση, καθώς επίσης θα προσφέρει και μία σειρά από άλλες πληροφορίες.

Η Ford θεωρεί πως αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στόλους οχημάτων, προβλέποντας ποιο μοντέλο είναι το πλέον κατάλληλο να ανταπεξέλθει σε μία συγκεκριμένη δοκιμασία. Αντίστοιχα θα βοηθά και σε ήδη γνώριμες διαδρομές, οι οποίες όμως επηρεάζονται από εξωτερικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα η θερμοκρασία ή μια ξαφνική νεροποντή. 

Οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την εξέλιξή του θέτουν επίσης μία ακόμα παράμετρο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί μακριά από δρόμους που παραμένουν λειτουργικοί, καθόλη τη διάρκεια του έτους. Μέσω αυτού του συστήματος θα γινόταν ευκολότερη η πρόσβαση και η μεταφορά αγαθών, αν και αυτό σηκώνει μία κάποια κουβέντα. Γιατί είναι άλλο να βρίσκονται απομονωμένοι στη βόρειο Αμερική -με τις υποδομές και το βιοτικό επίπεδο των ΗΠΑ- και άλλο στην Αφρική, όπου υπάρχουν σοβαρότερες ελλείψεις από ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με drone... 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube